Όσα έμαθε η ζωή στον Jesse Eisenberg

Ο νεοϋορκέζος ηθοποιός γεννήθηκε σαν σήμερα το 1983. Αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο αμερικανικό Esquire, τον Αύγουστο του 2016.

Ο Jesse Eisenberg είναι γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης. Ήταν 5 του Οκτώβρη του 1983 όταν ήρθε στη ζωή από Εβραίους στην καταγωγή γονείς. Ο πατέρας του ήταν οδηγός ταξί στους δρόμους της Αστόρια και η μητέρα του, εργαζόταν ως χορογράφος σε καθολικό σχολείο και ως κλόουν σε παιδικά πάρτι. Εκείνος και οι αδερφές του δεν άργησαν να ασχοληθούν με την υποκριτική, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Ίσως θυμάσαι την Hallie στις διαφημίσεις της Pepsi, ενώ η Kerri εργάστηκε για λίγο σαν ηθοποιός και στη συνέχεια διηύθυνε παιδικές θεατρικές ομάδας. Ο Jesse όμως είχε πάντα το βλέμμα πιο ψηλά. 

Φοίτησε στο Professional Performing Arts School στη Νέα Υόρκη. Ως τελειόφοιτος, ο πρώτος του ρόλος δεν άργησε να έρθει - πήρε μέρος στην ανεξάρτητη κωμωδία-δραματική ταινία Roger Dodger. Η συμμετοχή του στην ταινία τον εμπόδισε να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Αντ' αυτού, σπούδασε ανθρωπολογία και σύγχρονη αρχιτεκτονική στο The New School στο Greenwich Village, όπου ειδικεύτηκε στις φιλελεύθερες τέχνες, με έμφαση στη δημοκρατία και τον πολιτισμικό πλουραλισμό.

Η αγχώδης διαταραχή που τον ταλαιπωρεί δεν τον εμπόδισε να ξεκινήσει την καριέρα του από πολύ νωρίς. Όταν ήταν επτά ετών πρωταγωνίστησε ως Oliver Twist σε μια παιδική θεατρική παραγωγή του μιούζικαλ Όλιβερ. Στα 13 του, ήταν αναπληρωματικός στο ρόλο του νεαρού Σκρουτζ σε μια μιούζικαλ εκδοχή του A Christmas Carol με πρωταγωνιστή τον Tony Randall και τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε να παίζει ως επαγγελματίας πια στο off-Broadway έργο The Gathering. "Όταν παίζω έναν ρόλο, θα αισθανόμουν πιο άνετα, καθώς σου δίνεται ένας προδιαγεγραμμένος τρόπος συμπεριφοράς" έλεγε τότε. 

Ο Eisenberg άρχισε να γράφει σενάρια στα 16 του, μερικά από τα οποία επιλέχθηκαν από μεγάλα στούντιο, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν δυσαρεστημένος με την έλλειψη ελέγχου που είχε πάνω στις δημιουργίες του όταν αυτές πουλήθηκαν. Μάλιστα, πριν καν ενηλικιωθεί επεσήμανε ότι ο Woody Allen δούλεψε με δικά του σενάρια, φτάνοντας μέχρι και στα δικαστήρια. Πάντως αργότερα ο Jesse Eisenberg έγινε ένας από τους πιο γνωστούς μαθητές του, καθώς πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες που σκηνοθέτησε ο Allen, το "Στη Ρώμη με αγάπη" και το Café Society.

> Διάβασε ακόμη: O Woody Allen μόλις τα έβαλε με το 'μεγάλο, κακό Netflix᾽

Πιο πριν ωστόσο είχε καταφέρει να παίξει στον σημαντικότερο ρόλο της καριέρας του υποδυόμενος τον Mark Zuckerberg στο Social Network. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ο Jesse Eisenberg είχε μιλήσει πριν από 6 χρόνια στο αμερικανικό Esquire. Αυτά είναι τα highlights της συνέντευξής του.

Τα μαθήματα ζωής του Jesse Eisenberg 

>Πάντα συνέδεα τις τέχνες με τον Woody Allen. Όταν ξεκινούσα στα τέλη της δεκαετίας του '90 στη Νέα Υόρκη, η ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή βρισκόταν στο απόγειό της. Ήταν το αποκορύφωμα για έναν ηθοποιό να παίζει σε μια ταινία στο Manhattan Film Forum, παρά σε μια blockbuster. Η αδιαπέραστη αίγλη του Χόλιγουντ δεν ήταν ποτέ στο ραντάρ μου.

>Η μητέρα μου δούλευε ως κλόουν σε παιδικά πάρτι γενεθλίων. Και το έπαιρνε πολύ σοβαρά, παρόλο που η δουλειά της ήταν κατά γενική ομολογία αρκετά ανόητη. Ντυνόταν με μια κόκκινη φόρμα και έδινε παραστάσεις στα παιδιά, αλλά το αντιμετώπιζε σαν να επρόκειτο για ζωή και θάνατο.

>Αν αντιμετωπίζετε οτιδήποτε με σοβαρότητα, όσο ανόητο κι αν είναι, μπορεί να είναι υπέροχο. Μου το δίδαξε αυτό.

>Όταν ήμουν νεότερος, ένιωθα την ανάγκη να βάλω τις δικές μου καλές ιδέες στα σενάρια των άλλων. Αλλά τώρα δεν αισθάνομαι αυτή την ανάγκη. Είμαι συγγραφέας, αλλά δεν ανακατεύομαι στη δουλειά των άλλων. 

>Ο αμοραλισμός του Χόλιγουντ με έχει απογοητεύσει. Κυβερνάται από τις ανήθικες αρχές ενός συστήματος και όχι από την καλή θέληση των ατόμων.

>Δεν μπορείς να ελέγξεις πώς αντιδρά το κοινό. Νόμιζα ότι το Café Society ήταν ένα γλυκόπικρο ρομάντζο. Αλλά μετά μίλησα με τον Woody και είχε μια πολύ πιο μηδενιστική, κυνική άποψη γι' αυτό. Ως αντικειμενικός σκηνοθέτης, το έβλεπε ως ένα σχόλιο για την αδυναμία του αγνού ρομαντισμού και της αγάπης.

>Ζω σε μια φούσκα. Και γι' αυτό δεν αισθάνομαι άνετα να μιλάω δημόσια για πολιτική. Προέρχομαι από μια φιλελεύθερη εβραϊκή οικογένεια μεταναστών και πραγματικά δεν μιλάω για πολλούς ανθρώπους. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό για μένα να χρησιμοποιήσω το βήμα μου ως ηθοποιός για να συζητήσω τέτοια πράγματα.

>Η απόλυτη ιδέα μου για τον ρομαντισμό; Να μοιράζομαι τη σκηνή με κάποιον.

>Η ηθοποιία είναι καθαρτική. Πάντα λέω στους ηθοποιούς που θέλουν να ασχοληθούν με τη βιομηχανία ότι είναι πολύ θεραπευτικό. Μπορείς να ξεχάσεις τα προβλήματά σου, τις αναπάντητες κλήσεις σου και τα email σου. Μπορείς να σκεφτείς τον εαυτό σου.

>Με ενδιαφέρουν οι χαρακτήρες που είναι συναισθηματικά ασταθείς. Είναι οι προσωπικότητες που γράφω.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος