15 σκηνές που έκαναν το Sopranos την καλύτερη σειρά όλων των εποχών

16 χρόνια μετά το φινάλε της, θυμόμαστε τις καλύτερες σκηνές της καλύτερης σειράς που γυρίστηκε ποτέ.

Πώς θα ήταν η τηλεόραση χωρίς τους Sopranos; Ασπρόμαυρη, γεμάτη θαρραλέους αστυνόμους, κακούς ληστές, τίμιους πατεράδες και καλοκάγαθους χαρακτήρες που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματική ζωή. Στις 10 Ιουνίου του 2007, το αριστούργημα του David Chase έριχνε αυλαία στην ιστορία της μικρής οθόνης μία για πάντα. Ο James Gandolfini (Tony Soprano) παρέδωσε μία ερμηνεία για σεμινάριο: κάπως έτσι ένας τηλεοπτικός ήρωας περνά από τις εφήμερες συχνότητες στην αιωνιότητα του μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος -κι ας μην πρωταγωνίστησε ποτέ σε λογοτεχνικές σελίδες.

Τι ήταν όμως εκείνο που έκανε τους Sopranos την καλύτερη σειρά που γυρίστηκε ποτέ; Δεν ήταν ένα στοιχείο, ήταν πολλά, πάρα πολλά και -κυρίως- ήταν οι εκπληκτικές σκηνές που έχτισαν αυτό το μαφιόζικο έπος. Στιγμές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη εκατομμύρια θεατών αλλάζοντας το τοπίο της τηλεόρασης. Σκηνές που, τελικά, έγραψαν τη δικιά τους ιστορία.

15. Η δολοφονία του Pussy (2η σεζόν)

Ίσως το πρώτο μεγάλο σοκ της σειράς κι η απόδειξη ότι κανένας χαρακτήρας δεν είναι ασφαλής στο story του David Chase. Ο αδελφικός φίλος του Tony τον πρόδωσε, κι έτσι δεν έμενε παρά μία και μοναδική λύση.

14. Ο Tony είναι ακόμα το αφεντικό (6η σεζόν)

Δέχθηκε τον πυροβολισμό, έφτασε μία ανάσα από τον θάνατο, όλοι τον είχαν για ξεγραμμένο αλλά τώρα επέστρεψε. Είναι όμως αδύναμος κι ο Tony πρέπει να δείξει για άλλη μία φορά ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό.

13. Ο Ralph σκοτώνει την Tracee (3η σεζόν)

Από τους πολλούς αντιπαθητικούς χαρακτήρες που παρελαύνουν, ο Ralph είναι από εκείνους που διεκδικεί τα πρωτεία. Είναι όμως ένας made man και κανονικά κανείς δεν μπορεί να τον ακουμπήσει -ακόμα κι όταν έχει σκοτώσει άδικα μία κοπελίτσα που δουλεύει stripper. Ο Tony, βέβαια, σπάνια υπάκουε στους κανόνες, στους όποιους κανόνες.

12. Group therapy για τον Christopher (4η σεζόν)

Ακόμα κι οι μαφιόζικες φαμίλιες δέχονται να κάτσουν γύρω από το στρογγυλό τραπέζι όταν πρόκειται για τον εθισμό στα ναρκωτικά. Φυσικά ο τελευταίος άνθρωπος που μπορούσαμε να φανταστούμε σε συνεδρία υποστήριξης είναι ο Paulie.

11. Ο Tony σκοτώνει ένα "καρφί" (1η σεζόν)

Από τη μία πρέπει να "γράψει" την κόρη του στο Πανεπιστήμιο, κι από την άλλη να εκδικηθεί ένα "καρφί" από τα παλιά. Ο Tony μετεωρίζεται ανάμεσα στις δύο οικογένειές του: την κανονική και την άλλη, εκείνη του οργανωμένου εγκλήματος. 

10. Η Janice σκοτώνει τον Richie (2η σεζόν)

Η αδερφή του Tony είναι αυτό που λέμε οξύθυμη. Μία γυναίκα που απασφαλίζει και δεν μπορεί για κανένα λόγο να ελέγξει τον συναισθηματικό της κόσμο. Σε τέτοιον βαθμό ώστε να φτάσει μέχρι τη δολοφονία.

9. Να θυμάστε τις μικρές στιγμές (1η σεζόν)

"Θα ήθελα να κάνω μία πρόποση. Στην οικογένειά μου. Κάποια μέρα θα κάνετε κι εσείς τη δικιά σας οικογένεια, κι αν είστε τυχεροί, θα θυμάστε τις μικρές στιγμές σαν κι αυτή... τις στιγμές που όλα ήταν καλά" - τα λόγια του Tony, σε μία σπάνια στιγμή φιλοσοφημένης σκέψης.

8. Η δολοφονία της Adriana (5η σεζόν)

Όσο αναμενόμενη κι αν είναι η δολοφονία της συντρόφου του Christopher, αφού πρόδωσε την εμπιστοσύνη της "οικογένειας", ποτέ δεν θα πάψει να προκαλεί ανατριχίλες στις πλάτες μας.

7. Ο Christopher κι ο Paulie χάνονται στο δάσος (3η σεζόν)

Ένα ιδιοφυές επεισόδιο μίας πραγματικά ιδιοφυούς σειράς. Ή αλλιώς τι δουλειά έχουν δύο μαφιόζοι κι ένας Ρώσος πρώην πράκτορας στα χιόνια;

6. Ο AJ προσπαθεί να αυτοκτονήσει (6η σεζόν)

Πώς είναι να ζεις στη βαριά σκιά ενός alpha male; Ο γιος του Tony το ξέρει από πρώτο χέρι. Κι απλά δεν μπορεί να το αντέξει.

5. Η εξομολόγηση της Adriana (5η σεζόν)

Ο Christopher μαθαίνει ότι η κοπέλα του συνεργάζεται με το FBI. Κι ύστερα ξεκινά ένας κύκλος λίγων λεπτών γεμάτος φόβο, μίσος κι απελπισία. Ένας κύκλος που σου σκίζει το στομάχι στα δύο.

4. Ο Tony τα βάζει με πληρωμένους δολοφόνους (1η σεζόν)

Η ένταση κόβεται με το μαχαίρι. Η μουσική -όπως συχνά κάνει στη σειρά- λειτουργεί με έναν υπόγειο, ειρωνικό τρόπο κι ο Tony Soprano επιστρατεύει κάθε μόριο αδρεναλίνης για να ξεφύγει από βέβαια θάνατο.

3. Η αντιστροφή των ρόλων (3η σεζόν)

Σε όλα τα επεισόδια βλέπουμε τον Tony να ζητά -με τον τρόπο του- απεγνωσμένα τη βοήθεια της Dr. Melfi. Εδώ, λίγο μετά τον βιασμό της τελευταίας, εκείνη μπαίνει στον πειρασμό να ζητήσει τη βοήθεια του μαφιόζου. Το γεγονός όμως ότι δεν το κάνει κρατά την ισορροπία στο τεντωμένο σκοινί της ζωή του Soprano.

2. O καυγάς του Tony με την Carmela (4η σεζόν)

Ένοχα μυστικά, κρυφές κόντρες, μία μακροχρόνια άτυπη ανακωχή. Όταν το γυαλί ανάμεσα στο παντρεμένο ζευγάρι ραγίζει για τα καλά, το δηλητήριο που εξαπολύει το στόμα τους θα έκανε και τον πιο σκληρό μαφιόζο να νιώσει άβολα.

1. Η τελευταία σκηνή (6η σεζόν)

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτήν; Πρόκειται για μία σκηνή που έχει αναλυθεί στο ίντερνετ όσο καμία άλλη. Τη μία στιγμή ο Tony είναι ζωντανός, με όλη την οικογένεια στο πλάι του, και την άλλη κανείς δεν ξέρεις ακριβώς τι έχει συμβεί. Η απειλή είναι ηχηρά παρούσα. Συνεχίζεις να τη νιώσεις στο πετσί σου ακόμα κι αφού πέσει το "μαύρο". Ίσως η καλύτερη τελευταία σκηνή όλων των εποχών στην τηλεόραση για να το γράψουμε πιο απλά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος