Αβοκάντο: Το super food που πληγώνει τον πλανήτη

Προφανώς και δεν φταίει το εξωτικό φρούτο αλλά η ανθρώπινη απληστία.

Κάποτε ήταν ένα φρούτο που δεν καταλαβαίναμε τι ακριβώς κάνει στο τραπέζι μας. Το αβοκάντο, πολύ συχνά, καταναλωνόταν με τον πλέον λάθος τρόπο: άγουρο. Σήμερα αποτελεί την τροφή-φετίχ της υγιεινής διατροφής. Νόστιμο, καθόλου παχυντικό αλλά πολύ χορταστικό, γεμάτο από καλά λιπαρά και περίπου 20 διαφορετικές βιταμίνες συνδυάζεται τέλεια με όλα εκείνα τα food trends που έχουν κατακλύσει τη ζωή μας (poke, sushi, tacos).

Το super food των super foods μπαίνει σιγά σιγά ακόμα και σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές για να τους δώσει ένα twist. Στην Κρήτη οι καλλιεργητές έχουν βρει ένα νέο κερδοφόρο προϊόν αφού το hype που έχει αποκτήσει το κάνει περιζήτητο. Μάλιστα, η τρέλα για το αβοκάντο δεν σταματά εκεί, μιας και το βλέπουμε σε μπλουζάκια, σε πετσέτες για την παραλία, σε χιλιάδες post στο Instagram. Το αβοκάντο συμβολίζει όλα εκείνα που θέλει ένα σύγχρονος άνθρωπος από την καθημερινότητά του: Είναι υγιεινό, είναι δημοφιλές και φέρνει εύκολα κι άκοπα likes στα social media.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by queenie's cards (@queeniescards) on

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτήν την απρόσμενη επιτυχία; Το εξωτικό φρούτο πολύ πριν εμφανιστεί στις αγορές όλου το πλανήτη, αποτέλεσε για χιλιάδες χρόνια (υπάρχουν ενδείξεις ότι καταναλώνεται ήδη από το 7000 π.Χ.) βασικό στοιχείο της διατροφής των πολιτισμών του Μεξικού πριν μεταναστεύσει μαζί με πολλά άλλα είδη (ντομάτα, καλαμπόκι) στον Δυτικό κόσμο. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι η τρομερή δίψα του φυτού. Καταναλώνει νερό με αδηφάγο τρόπο. Και όπως είναι γνωστό το νερό δεν περισσεύει πια στον πλανήτη.

Αβοκάντο: Το super food που πληγώνει τον πλανήτη

Στη Μιχοακάν του Μεξικού, μία από τις περιοχές με την μεγαλύτερη παραγωγή αβοκάντο στον κόσμο, οι φτωχοί αγρότες καταστρέφουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους για να τα μετατρέψουν σε φυτείες. Το μπρόκολο χρειάζεται 45 λίτρα νερό το κιλό, η ντομάτα 100, τα πορτοκάλια 250 και το αβοκάντο 1000 (!) λίτρα. Αντίστοιχα στην επαρχία Πετόρκα της Χιλής, την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι μεταφέρουν με χίλιους κόπους ελάχιστο νερό από παμπάλαια πηγάδια για τις καθημερινές τους ανάγκες, οι φυτείες των αβοκάντο ποτίζονται με υπερσύγχρονα συστήματα που στεγνώνουν σιγά σιγά τον υδροφόρο ορίζοντα.

Δεν φταίνε οι πάμπτωχοι αγρότες της Νοτίου Αμερικής και σε καμία περίπτωση δεν φταίει αυτό το τόσο υγιεινό και χρήσιμο super food. Ζώντας όμως σε εποχές που ο πλανήτης καταστρέφεται στον βωμό του οικονομικού κέρδους, το αβοκάντο αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα του πως συμβαίνει αυτό: Η αγορά ζητά απεγνωσμένα κάτι νέο που έχει αποκτήσει hype, οι παραγωγικές δυνάμεις εξωθούνται στα όριά τους για να το προσφέρουν, στη διαδρομή αυτή η Γη αποκτά κι άλλες πληγές.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🇭🇰 HK's Top Restaurants (@top_hongkong_restaurants) on

Το μέτρο είναι πολύ σημαντικό στη ζωή. Κάθε φορά που παρουσιάζουμε το αβοκάντο ως το απόλυτο σύμβολο της foodie επιτυχίας στα social media, κάθε φορά που υπερβάλλουμε χρησιμοποιώντας το σε κάθε πιθανή κι απίθανη συνταγή, καλό είναι να θυμόμαστε τι κόστος έχει αυτό για το μέλλον μας.

Γιατί, τελικά, τι νόημα έχει η υγιεινή διατροφή αν πατάει πάνω σε έναν άρρωστο πλανήτη; Φυσικά δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε το αβοκάντο. Απλά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως φτάνει το κάθε τι μέχρι το τραπέζι μας. Μία αρχή, δηλαδή, που επαναλάμβανε ξανά και ξανά ο Anthony Bourdain στις τηλεοπτικές του εκπομπές. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ