Νίκη Ξημέρη, ένα κορίτσι στον κόσμο της αντρικής μόδας

H Andronikki είναι ένα από τα κορίτσια που μπορείς να εμπιστευθείς με κλειστά μάτια για το τι και πώς θα φορέσεις.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Φεβρουαρίου 2021

Δημιουργική, ακούραστη, λάτρης του ανδρόγυνου look και των bespoke κουστουμιών. Η Νίκη Ξημέρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, έκανε μία σημαντική πορεία στα media και το ραδιόφωνο, ασχολείται με το κομμάτι των events, του marketing και των δημοσίων σχέσεων αλλά εκείνο που την εξιτάρει πραγματικά είναι η αντρική μόδα. Τόσο, ώστε να είναι πλέον Brand Ambassador του The Rake. Μάλιστα, είναι η founder Andronikki.com, του πρώτου αντρικού lifestyle website & radio, φτιαγμένο από μία γυναίκα. Μιλά στο Esquire για όλα τα παραπάνω.

Η Ανδρονίκη στον κόσμο των αντρών

Μετά από αρκετά χρόνια στα media, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την αντρική μόδα; Ουσιαστικά ασχολούμαι με αυτήν πριν από όλα τα υπόλοιπα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, περίμενα την Πρωτοχρονιά όπου γιορτάζει ο πατέρας μου για να του κάνω δώρα. Έχοντας σπουδάσει στην Ιταλία, απέκτησε αρκετές επιρροές στο στυλ του, κάτι που έκανε την επιλογή του δώρου μου ενδιαφέρουσα πρόκληση και πάντα γινόταν με μεγάλη προσοχή, ώσπου το μάτι μου εκπαιδεύτηκε από νωρίς στην επιλογή του ιδιαίτερου, χειροποίητου και με λεπτομέρεια ρούχου ή αξεσουάρ.

Αγαπημένη μου συνήθεια επίσης από μικρή να "κλέβω" τα ρούχα από την γκαρνταρόμπα του κάτι που κάνω μέχρι και σήμερα, πλέον με τη συγκατάθεσή του. Μάλιστα, πολλά από τα κουστούμια του τα έχω μεταποιήσει στα μέτρα μου ως γνήσια υποστηρικτής του vintage και της reform fashion. 

Νίκη Ξημέρη, ένα κορίτσι στον κόσμο της αντρικής μόδας

Τα περιοδικά είναι η άλλη αγαπημένη μου ρομαντική συνήθεια - που αρνούμαι να καταργήσω μαζί με τα cd και τα βινύλια- και για αυτό και εργάστηκα σε αυτά από το 2006. Έχοντας λοιπόν ως οδηγό το στυλ του πατέρα μου και φερόμενη ως μία μεταμοντέρνα Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, σκέφτηκα ότι είναι ο χώρος που χρήζει περισσότερης αγάπης και εξερεύνησης.

Στη ζωή μου πλέον είναι περισσότερο η αντρική μόδα καθώς στη γυναικεία, η πληροφορία είναι επαρκής και διάχυτη εκεί έξω. Έτσι λοιπόν λίγα χρόνια πριν, το ταξίδι της αναζήτησης ξεκίνησε ως είθισται από την Ιταλία και την Pitti Imagine που είναι η Μέκκα του αντρικού στυλ και στη συνέχεια το Λονδίνο (και αυτό ήταν μόνο η αρχή). Πριν από 3 χρόνια ολοκλήρωσα και τις σπουδές μου στη μόδα, με το πτυχίο μου πάνω στο Fashion Management in Luxury Brands στο Bocconi University, στο Μιλάνο, και τώρα φλερτάρω με το σχέδιο.

Ποια τα γοητευτικότερα σημεία και ποιες οι δυσκολίες; Το γοητευτικότερο από όλα είναι ότι ποτέ δε γνωρίζεις τι ιστορία κρύβεται πίσω από κάθε κοστούμι και πίσω από τη μαγεία του tailoring. Σε κάθε ταξίδι στο εξωτερικό, γνωρίζοντας τον άνθρωπο πίσω από οτιδήποτε handmade -είτε λέγεται αυτό σακάκι, είτε pochette, είτε καπέλο ή άρωμα- διαπιστώνω πως υπάρχει μία ιδιαίτερη διαδρομή που ανυπομονώ να ανακαλύψω. 

Δυσκολίες υπάρχουν όπως και σε κάθε χώρο. Αν σου αρέσει αυτό που κάνεις γνωρίζεις πως κάτι τέτοιο είναι μέσα στο παιχνίδι. Στην περίπτωση μου (όταν δηλαδή δουλεύεις από τα 17) ίσως και να τις αποζητάς κιόλας, καθώς κάνουν πιο ενδιαφέρουσα τη διαδρομή και εκτιμάς περισσότερο το αποτέλεσμα. Χωρίς αυτές η ζωή θα ήταν ανάλατη. Μία από τις μεγαλύτερες, είναι αυτή που διανύουμε τώρα με την πανδημία.

ΝΙΚΗ ΞΗΜΕΡΗ ANDRONIKKI 3

Νιώθεις ένα κορίτσι σε έναν κόσμο αντρών ή αυτό είναι ένα στερεότυπο που έχει ξεπεραστεί; Νιώθω ως Ανδρονίκη στη χώρα των αντρών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι η μόνη. Ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας ανθρώπους στο αντρικό lifestyle, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες που ασχολούνται με αυτό και μάλιστα με επιτυχία. Σίγουρα λιγότερες από τους άντρες, για την ώρα, αλλά η γυναικεία ματιά είναι κάτι σχεδόν αναγκαίο - όπως αντιστοίχως συμβαίνει και με τους άντρες στη γυναικεία μόδα.

Ειδικά στο χώρο του tailoring που έχω εστιάσει τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία μικρή έλλειψη στο αντίθετο φύλο αλλά από ό, τι βλέπω τόσο στο Λονδίνο και ιδιαίτερα στη Savile Row που είναι η αγαπημένος δρόμος του bespoke, όσο και στην Ιταλία, οι γυναίκες πλησιάζουν 'επικίνδυνα' και εδραιώνονται με τον καιρό.  

Μία από τις γυναίκες που με ενέπνευσε, έχοντας αφήσει τη δική της ιστορία στο χώρο των αντρών και είχα την τύχη να γνωρίσω, ήταν η Daria Goiran - κατά κόσμον Daria Style - η οποία έχασε πρόσφατα τη μάχη με την επάρατο νόσο και δυστυχώς είχε να προσφέρει ακόμα πολλά. Η ενέργεια, η ζωντάνια και η δημιουργικότητα της ήταν στοιχεία μεταδοτικά.  Οι ατελείωτες συζητήσεις μας και η ατάκα που μου είχε πει λίγο πριν φύγει από τη ζωή -"Μην εγκαταλείπεις ποτέ το όνειρό σου. Πάντα να κυνηγάς και να ρισκάρεις"- στο συγκεκριμένο timing της ζωής μου (μόνη σε ξένη χώρα και εν μέσω Κρίσης) με πείσμωσαν να εκπληρώσω την ευχή της. 

Ο gentleman του σήμερα και η τέχνη του bespoke

Ποια είναι τα στοιχεία που ορίζουν τον gentleman του σήμερα; Σίγουρα δεν κάνει μόνο ένα αψεγάδιαστο κουστούμι τον gentleman. Ούτε οι σπουδές, ούτε ο τραπεζικός λογαριασμός. Για μένα είναι ο άνθρωπος με ήθος, αυτός που θα φροντίσει ανιδιοτελώς τους γύρω του, ο γενναιόδωρος και αλτρουιστής. Εκείνος που θα κάνει τα πάντα με ευγένεια, θα ξεδιπλώσει με καθαρότητα τον χαρακτήρα του και θα είναι ταπεινός και ειλικρινής. Μετά από όλα αυτά, είναι φυσικά το στυλ, το οποίο πρέπει να αντανακλά στα παραπάνω. 

ΝΙΚΗ ΞΗΜΕΡΗ ANDRONIKKI 6

Τι εκτιμάς περισσότερο στο στυλ ενός άντρα; Τι σου αρέσει και τι όχι; Εκτιμώ τον "αέρα" που εκπέμπει φορώντας ό, τι έχει επιλέξει ο ίδιος για τον εαυτό του και τον κάνει να αισθάνεται άνετα μέσα σε αυτό. Κάτι που επίσης θαυμάζω στον άντρα είναι η ανεπιτήδευτη τελειότητα του στυλ του, αυτό που οι Ιταλοί αποκαλούν Sprezzatura και υπηρετούν άψογα. 

Μου αρέσει να βλέπω τον άντρα να σέβεται τον εαυτό του και να ασχολείται ( όχι σε υπερβολικό βεβαίως βαθμό) με αυτό, κάτι που βλέπω να βελτιώνεται με τον καιρό. Αν μιλήσουμε για τον Έλληνα, πιστεύω πως υπάρχει μία εξέλιξη και με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί ενώ είναι κουβαρντάς και δημιουργικός σε πολλούς τομείς, στο κομμάτι του στυλ δεν επένδυε τόσο πολύ.

ΝΙΚΗ ΞΗΜΕΡΗ ANDRONIKKI 4

Όμως νιώθω ότι με την βοήθεια των social media, των bloggers του εξωτερικού και των νέων αντρών που ταξιδεύουν αρκετά έχει αλλάξει το στερεότυπο και πλέον και η αντρική γκαρνταρόμπα μπαίνει σε προτεραιότητα. Είναι πολύ σημαντικό να έχει μία ολοκληρωμένη διαχρονική και πρακτική γκάμα, που θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο σε κάθε στιγμή ή περίσταση. Επαγγελματικά και κοινωνικά. 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου αξεσουάρ; Αντρικά και γυναικεία; Η αλήθεια είναι πως η μάσκα εκτός από βασικό και απαραίτητο πλέον αξεσουάρ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, που κανείς μπορεί να την προσαρμόσει στα δικά του ιδανικά και να επιλέξει χρώμα, ύφασμα και σχέδιο. Εγώ ήδη έχω στην κατοχή μου 3 bespoke μάσκες και βλέπω ότι όλο αυτό θα εξελιχθεί κι άλλο ως το αγαπημένο αξεσουάρ όλων. Παρόλα αυτά στον άντρα θεωρώ πως το ρολόι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ένα καλό ρολόι ή ένα vintage κειμήλιο μπορεί να αλλάξει αλλά και να ενισχύσει την συνολική εικόνα. Φυσικά λατρεύω τις γραβάτες αλλά και τα φουλάρια που ανά πάσα στιγμή μπορεί να βάλει και η γυναίκα. Με βάση αυτό, ετοίμασα και την πρώτη μου συλλογή για τη γυναίκα με αξεσουάρ εμπνευσμένα από τον άντρα. 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η χρυσή εποχή του αντρικού στυλ και πώς κρίνεις το σήμερα, στυλιστικά πάντοτε; Υπάρχουν κάποιες τάσεις που ξεχωρίζεις; Λατρεύω ότι έχει να κάνει με το παρελθόν. Κυρίως όμως τα 30s, 40s, 50s και 60s. Η Κάθε μία δεκαετία έχει να σου δώσει κάτι διαφορετικό και οι σοβαροί tailors ανά τον κόσμο δίνουν μάχη για να εκπαιδεύσουν τις νέες γενιές για το πώς να επαναφέρουν την κομψότητα και να εξηγήσουν τα αυτονόητα. Για να είσαι gentleman πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις και να επιλέγεις αυτό που φοράς και όχι αυτό εσένα.

Η τέχνη του bespoke που άνθιζε στις τότε δεκαετίες βλέπουμε να αναβιώνει, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό. Και ευτυχώς σε ταινίες και σειρές όπως τα Peaky Blinders, The Crown, The Great Gatsby, Legend, Kingsman, Ford v. Ferrari και πολλές άλλες, το στυλ πρωταγωνιστεί και μυεί τις επόμενες γενιές στην τέχνη του tailoring. Επίσης προσωπικότητες όπως οι Steve McQueen, Cary Grant, Sean Connery, Clint Eastwood, Marlon Brando, Alain Delon, Robert Redford κ.α. είναι κατάλληλοι προς μελέτη (case study) και προς μίμηση για όλους τους νεότερους. 

ΝΙΚΗ ΞΗΜΕΡΗ ANDRONIKKI 2

Η λέξη 'τάση' στην αντρική μόδα δεν θεωρώ ότι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, όσο στη γυναικεία. Για μένα τα trends τα φτιάχνει ο κόσμος και η λέξη που αξίζει να έχουμε στο μυαλό όταν έρθει η στιγμή για να φτιάξουμε ή ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας είναι η διαχρονικότητα. Παρόλα αυτά αν και είμαι λάτρης του dapper look πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο mix and match combo των sharp pieces με boho ή western στοιχεία. Για παράδειγμα το στυλ των Ιταλών Barbanera είναι από τα αγαπημένα μου. Είναι αυτό που εγώ προσωπικά λατρεύω και αποκαλώ Rock n Roll Gents. 

Adronikki.com zero και waste αξεσουάρ

Πες μας δυο λόγια για το Andronikki.com. Το andronikki.com είναι ουσιαστικά το πρώτο site για τον άντρα με γυναικεία επιμέλεια αλλά και custom Radio, με sophisticated ήχους για κάθε ώρα της ημέρας. Ξεκίνησε από την αδυναμία στον πατέρα μου, στην ιταλική του φινέτσα και γκαρνταρόμπα και το 2018 έγινε η αρχή του ταξιδιού για την αναβίωση του αυθεντικού gentleman και κατά πόσο υπάρχει ακόμα εκεί έξω.

Podcast και βίντεο με συνεντεύξεις από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, αλλά και καθημερινούς gentleman που αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι μόνο υψηλόμισθος ή μελλοντικός γαμπρός για να ντυθείς καλά. Αρκεί να έχεις αυτογνωσία και καλή αισθητική. 

Στο andronikki.com μπορεί επίσης να βρει κανείς travelling προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο luxury lifestyle από το πού να απολαύσεις ένα ιδιαίτερο ρούμι ή να επισκεφτείς ένα διαφορετικό κονσεπτικό καφέ μέχρι το ξενοδοχείο που θα μείνεις. Φυσικά οπτικό υλικό συνοδεύει όλα τα παραπάνω με την προσωπική μου επιμέλεια, σε όλη την παραγωγή. 

Πώς μπορεί να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στο "Men's wear/ Ladies talk'; Όπως προδίδει και ο τίτλος, με το να ακούμε (και) τη γυναίκα στο κομμάτι του άντρα. Ουσιαστικά να υπάρχει διάλογος και στις δύο πλευρές γιατί θεωρώ ότι αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Οι άντρες σκέφτονται πιο απλά και πολλές φορές μας βγάζουν από το αδιέξοδο όταν εμείς μπλοκάρουμε. H γυναίκα έχει τη δυνατότητα να δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια που όπως ξέρουμε κάνει τη διαφορά. Αυτό ακριβώς δηλαδή που συμβαίνει στο andronikki.com

Τα μελλοντικά σου σχέδια; Tο επόμενο όνειρο μου έπειτα από τη δημιουργία του site παίρνει σάρκα και οστά. Πριν από δυο χρόνια είχα την ιδέα να χρησιμοποιήσω ως γυναικεία αξεσουάρ σε μία φωτογράφιση, τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του αντρικού πουκαμίσου, δηλαδή το γιακά και τις μανσέτες. Tα μηνύματα που δέχτηκα, με ώθησαν να ξεκινήσω το εν λόγω εγχείρημα και επαγγελματικά και έτσι σύντομα θα κυκλοφορήσω κάποια συλλεκτικά σχέδια που θα είναι το πρώτο δείγμα της δουλειάς μου.

ΝΙΚΗ ΞΗΜΕΡΗ ANDRONIKKI 1

Το πρώτο μου σχέδιο από τη σειρά θα λέγεται #DARIA και είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στη μνήμη της Daria Style που αναφέρθηκα παραπάνω. Τα sustainable sartorial αξεσουάρ είναι βασισμένα στη zero waste φιλοσοφία, καθώς έχουν δημιουργηθεί από περισσεύματα υφασμάτων και άλλοτε με vintage υλικά που επιλέγουμε πολύ προσεκτικά με την ομάδα μου και τους δίνουμε μία διαφορετική προσέγγιση που ελπίζω να αγαπήσουν όλες οι γυναίκες. Για τους άντρες έρχεται κάτι διαφορετικό που θα ανακοινωθεί σε δεύτερη φάση. 

 


Info

www.andronikki.com
Facebook: andronikki ximeri 
Instagram: @andronikkiximeri
Youtube : andronikki ximeri

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.