Το αστείρευτο coolness του Paul Newman

O "Cool Hand Luke" της 7ης Τέχνης δίδαξε (και) στυλ.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 26 Ιανουαρίου 2022

Oxford πουκάμισα με το κουμπί στο γιακά πάντα ανοιχτό και τα μανίκια γυρισμένα μέχρι τον αγκώνα, ανοιχτόχρωμα chinos, polo μπλουζάκια, πλεκτά με V λαιμόκοψη, τουίντ σακάκια και loafers. Τόσο cool, όσο και κομψό. Το στυλ του Paul Newman ήταν ο ορισμός του preppy look και εκείνος ο ίσως πιο άξιος πρεσβευτής του κλασικού αμερικάνικου ντυσίματος. Είχε εμμονή με τα άνετα ρούχα, τα ουδέτερα και τα σκούρα χρώματα, την ποιότητα και τα καλά υφάσματα. Τα τελευταία ήταν άλλωστε εκείνα που έκαναν πάντα τη διαφορά στο στιβαρό old school ντύσιμό του.

Με αφορμή την επέτειο γέννησής του -στις 26 Ιανουαρίου του 1925- ρίχνουμε μία ματιά στα κομμάτια-σήμα κατατεθέν του στυλ του θρυλικού "Cool Hand Luke" της 7ης Τέχνης, που εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για την αντρική μόδα.

Το αστείρευτο coolness του Paul Newman1. Το φούτερ

Όπως προαναφέραμε ο Paul Newman υπήρξε λάτρης του preppy look (ή αλλιώς του κολλεγιακού) στα 50s. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από τη γκαρνταρόμπα του το χαρακτηριστικό πλεκτό πουλόβερ με τη V λαιμόκοψη, το οποίο φορούσε σχεδόν πάντα πάνω από oxford πουκάμισα.

 

 

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ2. Το κοτλέ σακάκι

Όσο συντηρητικό και ξενέρωτο μπορεί να είναι το κοτλέ ύφασμα, τόσο cool φαινόταν πάντα όταν το φορούσε ο Newman. Έριχνε στους ώμους του ένα καφέ κοτλέ σακάκι και κατόρθωνε να αποπνέει την αντισυμβατική γοητεία του biker jacket.

 

 

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ3. Το ζιβάγκο

Ένα ακόμη 70s κομμάτι, στο οποίο επένδυε ο χολιγουντιανός σταρ και σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα fashion trends του χειμώνα. Φόρεσέ το όπως ο Newman, επιλέγοντας ένα λεπτό ζιβάγκο με ρεβέρ στο λαιμό σε γκρι απόχρωση ή σε σκούρα ουδέτερα χρώματα και συνδύασέ το με τουίντ σακάκι.

 

 

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ4. Το κασκόλ

Όχι αυτό που θυμίζει κουβερλί, ούτε εκείνο με την χοντρή πλέξη. Ένα φίνο και μακρύ κασκόλ που πέφτει ριχτό στους ώμους, χωρίς να φορεθεί σαν θηλιά.

 

 

 

5. Τα μοκασίνια

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ

Δεν υπάρχει πιο preppy υπόδημα από ένα ζευγάρι μοκασίνια. Τα παπούτσια που λάτρευε ο Newman. Είναι άνετα, κομψά και ιδανικά για το γραφείο, όχι όμως για αυστηρά επίσημες εμφανίσεις.

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ6. Το λευκό t-shirt

Η απλότητα είναι το παν κι αυτό είναι κάτι που γνώριζε πολύ καλά ο Paul Newman, που προτιμούσε να φορά λευκά t-shirts από 100% βαμβάκι και με στρογγυλεμένη αντί της V λαιμόκοψης.

 

 

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ7. Η μεταξωτή ρόμπα

Κύριος έξω από το σπίτι, κύριος μέσα σ' αυτό. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο.

 

 

 

 

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ8. Οι ρίγες

Μπορεί η κορμοστασιά του Newman να του επέτρεπε να φορά τις οριζόντιες ρίγες, ωστόσο οι κάθετες είναι ο κανόνας, καθώς ψηλώνουν και σμιλεύουν το σώμα.

 

 

 

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ9. To bomber jacket

Συγκεκριμένα, το G-1 flight jacket με τη γούνινη επένδυση στο γιακά, από τα κατεξοχήν πανωφόρια του aviator look, που χρόνια μετά μιμήθηκε ο Tom Cruise στο Top Gun.

 

 

 

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ10. Το αδιάβροχο

Ιδανικό για τις φθινοπωρινές ημέρες που διανύουμε. Ο Newman το φορούσε πάνω από κοστούμι ή πάνω απ' όλα τα preppy κομμάτια που αναφέραμε παραπάνω.

 

 

 

 


Διάβασε ακόμη για την παρακαταθήκη του Steve McQueen στο αντρικό στυλ και το αντρικό στυλ στο Sex and the City.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.