Τι μάθαμε από την online συνέντευξη της Naomi Klein

Η βραβευμένη συγγραφέας μίλησε χθες με αφορμή το νέο της βιβλίο "Στις φλόγες". Τα λόγια της για την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Πολύ σοβαρά.

Στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος των Η.Π.Α ήταν βασική σύμβουλος του Bernie Sanders. Από το 1999 μέχρι σήμερα, τα βιβλία της έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες - από το No Logo (εκδ. Λιβάνη) μέχρι το Δόγμα του Σοκ (εκδ. Λιβάνη) και από το Φράχτες και Παράθυρα (εκδ. Λιβάνη) μέχρι το περσινό Στις Φλόγες (εκδ. Κλειδάριθμος), τα κείμενα της προκαλούν σεισμικές δονήσεις στον Δυτικό Κόσμο. Ένα είναι σίγουρο: Η Καναδή ακτιβίστρια, καταξιωμένη δημοσιογράφος και βραβευμένη συγγραφέας δε μασά τα λόγια της. Γνωρίσαμε τη Naomi Klein ως μία μαχητική φωνή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που μαστίζουν τον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις της αλλού: Στον καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής

Χθες το βράδυ, η Klein συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου σε μία ιντερνετική συζήτηση που διήρκεσε περίπου 90 λεπτά και είχε σταθερά περισσότερους από 500 θεατές online, οι οποίοι την βομβάρδιζαν συνεχώς με ερωτήματα. Αν η εκδήλωση είχε γίνει σε πραγματικό χώρο, δύσκολα θα χωρούσε το κοινό. Η ίδια, παρά τη βαθιά ευγένεια που τη διακρίνει, γνωρίζει πως να σφάζει τα κακώς κείμενα με το μπαμπάκι. Έλεγε και λέει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς επιθετικές κραυγές. Τι μάθαμε όμως από το χθεσινό event που είχε αφορμή το νέο της βιβλίο που μιλάει για το περιβάλλον, την ταχύτατη καταστροφή του αλλά και το μέλλον του πλανήτη;

Στις φλόγες με τη Naomi Klein

Τι μάθαμε από την online συνέντευξη της Naomi Klein

Καταρχάς, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να σταματήσουν ακόμα τη Naomi Klein από το να δώσει μία συνέντευξη. Οι ισχυρές καταιγίδες παραλίγο να αποτρέψουν την ιντερνετική της σύνδεση με Ελλάδα. Αλλά ας αφήσουμε τη συγγραφέα να μιλήσει με τα δικά της λόγια.

> Δεν μιλάμε για κάποια μελλοντική περιβαλλοντική κρίση, αλλά για μία κρίση που ήδη τη βιώνουμε.

> Έχουμε χάσει πολύ χρόνο μέσα σε αυτήν τη δεκαετία (σ.σ: από το κίνημα Occupy Wall Street όπου είχαν γνωριστεί με τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου) αλλά δεν τα έχουμε χάσει όλα. 

> Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα. Μπορεί να συρρικνωθεί και άλλο ο ζωτικός χώρος που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να ζήσει, οι μεταναστεύσεις -κάτι που γνωρίζετε καλά στην Ελλάδα- να γίνουν περισσότερο μαζικές και πιο έντονες. Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα.

> "Όταν βρίσκεσαι μέσα σε μία τρύπα, καλό είναι να σταματήσεις να σκάβεις". Αυτό είναι ένα σύνθημα που χρησιμοποιεί το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και αναφέρεται στις πιο συνηθισμένες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε: πετρέλαιο, αέριο και λιγνίτη.

Χρειαζόμαστε μια πιο δημοκρατική οικονομία. Είμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου βρίσκεται στα χέρια ελάχιστων Κροίσων που λειτουργούν μονοπωλιακά.

> Αν οικοδομήσουμε σωστές κοινωνικές δομές, αν ακούσουμε τη σοφία που κρύβει ο τρόπος ζωής των ιθαγενών πληθυσμών του πλανήτη, αν τους δώσουμε πίσω τη γη τους, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε ένα μέλλον που δεν θα μοιάζει με χολιγουντιανη δυστοπια.  Ένα μέλλον καλύτερο ακόμα και από το παρόν που ζούμε τώρα.

> Καμιά πηγή ενέργειας δεν είναι τελείως αθώα - ούτε καν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να αλλάξουμε και την κατανάλωση μας. Θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας τελικά.

> Η απελπισία είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που θα δεχθούν να κανούν δουλειές βάζοντας την υγεία τους σε κίνδυνο - όπως, ακριβώς, συμβαίνει δηλαδή και στη Πτολεμαΐδα εξαιτίας του λιγνίτη. Η απειλή της πεινας για τους ανθρώπους είναι πάντα πιο άμεσος κίνδυνος.

> Το πράσινο κίνημα δεν έχει καταφέρει ακόμη να δεσμευτεί για το πως θα γίνει η μετάβαση σε μια περισσότερο πράσινη οικονομία. Πολλοί μιλούν για green jobs. Αυτά όμως είναι γενικότητες.  Κανένας εργάτης δεν πρέπει να μείνει πίσω κατά τη μετάβαση.

> Το status quo που διοικεί τον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή είναι ένα πολύ κερδοφόρο status quo. Πολύ κερδοφόρο για κάποιους λίγους δισεκατομμυριούχους.

Ναόμι Κλάιν Στις φλόγες 4

> Αν απαλλαγούμε από τον Donald Trump, θα πρέπει η πτέρυγα του Bernie Sanders στο κόμμα των Δημοκρατικών να πιέσει για ένα νέο deal όπως ακριβώς έγινε και τη δεκαετία του '30. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία (καθιστικές διαμαρτυρίες, γενικές απεργείες) με τότε. Απλά, αυτή τη φορά το ζητούμενο δεν είναι ένα new deal αλλά ένα new green deal.

> Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων: Στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ζητήματος, της ενεργειακής αυταρχίας (αντί για τη ενεργειακή δημοκρατία όπως θα έπρεπε να είναι), των καταστροφικών περιβαλλοντικών φαινομένων όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, της φασιστικής επέλασης που πήρε τη μορφή της Χρυσής Αυγής.

 
Naomi Klein | Public Live

Την Τετάρτη 14/10 στις 20:00, η Naomi Klein συνομιλεί με τον Άρη Χατζηστεφάνου για το νέο της βιβλίο "Στις φλόγες - το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής". Για τουλάχιστον μία δεκαετία, η καταξιωμένη δημοσιογράφος και πρωτοπόρος διανοούμενη Naomi Klein έχει καταγράψει τη μεταβολή της κλιματικής κρίσης από μια μελλοντική απειλή σε μια κρίσιμη κατάσταση με επείγοντα χαρακτήρα. Προμηθευτείτε το βιβλίο με ένα κλικ εδω: https://go.public.gr/naomi-klein

Posted by Public on Wednesday, October 14, 2020

> Είναι ώρα να ψηφίσουμε ενάντια στον Donald Trump, ενάντια στον φασισμό και ενάντια στον εμπρησμό του πλανήτη.

> Η φωτιά είναι μία δύναμη που χαρίζει ζωή. Απλά, στα πλαίσια του καπιταλισμού έχει γίνει κατάχρηση της δύναμης αυτής. Πρέπει να βρούμε τη δική μας "φωτιά" και να φανούμε αντάξιοι των ιστορικών στιγμών που ζούμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.