Ο Ferran Adria εξερευνά τις ρίζες του φαγητού

Τι μαγειρεύει ο Καταλανός μάγιστρος της γεύσης στο νέο του βιβλίο, The Origins of Cooking: Palaeolithic and Neolithic Cooking.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Φεβρουαρίου 2021

Από τη στιγμή του τελευταίου serving του εμβληματικού εστιατορίου elBulli -ένα fondue στις 30 Ιουλίου του 2011- ολόκληρος ο γαστρονομικός κόσμος παρακολουθεί κάθε βήμα του Ferran Adrià. Ο 58χρονος Καταλανός μάγιστρος της γεύσης είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορίας για τον εν λόγω χώρο, απολύτως δικαιολογημένα.

Το πολυαναμενόμενο restart του elBulli, ως elBulli Foundation πια, έχει παγώσει εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο σημαντικός και αεικίνητος σεφ και restaurateur έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο Ferran Adria εξερευνά τις ρίζες του φαγητού

Το πιο πρόσφατο 'χτύπημά' του είναι το νέο του βιβλίο, που τιτλοφορείται The Origins of Cooking: Palaeolithic and Neolithic Cooking και έρχεται σε συνέχεια των δύο τελευταίων του συγγραφικών προσπαθειών, του What is Cooking - The Action: Cooking, The Result: Cuisine (2020) και Coffee Sapiens (2019). 

Ένα ακόμη κομμάτι γνώσης

Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη μέρος της σειράς Sapiens του Adrià, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη συμπυκνωμένη γνώση όπως αυτή δημιουργήθηκε στην κουζίνα του elBulli αλλά και ένα σημαντικό μέρος του τολμηρού project που ονομάζεται Bullipedia.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΦΕΡΑΝ ΑΝΤΡΙΑ 3

Στην τελευταία του χρονικά έκδοση, ο Adria συνεχίζει την ασταμάτητη έρευνά του, με τον ίδιο πάντοτε ζήλο, για την προέλευση των τροφίμων και της μαγειρικής καθώς και το πώς χτίστηκε η παγκόσμια food culture από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 βασικά στάδια εξέλιξης της τροφής: Από την παλαιολιθική εποχή πριν από την ανακάλυψη της φωτιάς και την εγκατάσταση νομαδικών φυλών κυνηγών-συλλεκτών σε μέρη με ζώα και αγροκτήματα μέχρι την εφεύρεση της κεραμικής, που αποτέλεσε την αφορμή για να καταλήξουμε στον τρόπο που μαγειρεύουμε σε μεγάλο βαθμό ακόμη και στις μέρες μας.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΦΕΡΑΝ ΑΝΤΡΙΑ 1

Σιγά-σιγά, τα κομμάτια ενώνονται και γίνονται αναγνωρίσιμα στον αναγνώστη ως -ουσιαστικά- η ιστορία του ίδιου του dining.

Οι 592 σελίδες του αποτελούν έναν θησαυρό που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός πραγματικού φίλου του φαγητού, ενώ η τιμή των €150 είναι αντιπροσωπευτική του περιεχομένου του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.