Ο Ferran Adria εξερευνά τις ρίζες του φαγητού

Τι μαγειρεύει ο Καταλανός μάγιστρος της γεύσης στο νέο του βιβλίο, The Origins of Cooking: Palaeolithic and Neolithic Cooking.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Φεβρουαρίου 2021

Από τη στιγμή του τελευταίου serving του εμβληματικού εστιατορίου elBulli -ένα fondue στις 30 Ιουλίου του 2011- ολόκληρος ο γαστρονομικός κόσμος παρακολουθεί κάθε βήμα του Ferran Adrià. Ο 58χρονος Καταλανός μάγιστρος της γεύσης είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορίας για τον εν λόγω χώρο, απολύτως δικαιολογημένα.

Το πολυαναμενόμενο restart του elBulli, ως elBulli Foundation πια, έχει παγώσει εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο σημαντικός και αεικίνητος σεφ και restaurateur έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο Ferran Adria εξερευνά τις ρίζες του φαγητού

Το πιο πρόσφατο 'χτύπημά' του είναι το νέο του βιβλίο, που τιτλοφορείται The Origins of Cooking: Palaeolithic and Neolithic Cooking και έρχεται σε συνέχεια των δύο τελευταίων του συγγραφικών προσπαθειών, του What is Cooking - The Action: Cooking, The Result: Cuisine (2020) και Coffee Sapiens (2019). 

Ένα ακόμη κομμάτι γνώσης

Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη μέρος της σειράς Sapiens του Adrià, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη συμπυκνωμένη γνώση όπως αυτή δημιουργήθηκε στην κουζίνα του elBulli αλλά και ένα σημαντικό μέρος του τολμηρού project που ονομάζεται Bullipedia.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΦΕΡΑΝ ΑΝΤΡΙΑ 3

Στην τελευταία του χρονικά έκδοση, ο Adria συνεχίζει την ασταμάτητη έρευνά του, με τον ίδιο πάντοτε ζήλο, για την προέλευση των τροφίμων και της μαγειρικής καθώς και το πώς χτίστηκε η παγκόσμια food culture από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 βασικά στάδια εξέλιξης της τροφής: Από την παλαιολιθική εποχή πριν από την ανακάλυψη της φωτιάς και την εγκατάσταση νομαδικών φυλών κυνηγών-συλλεκτών σε μέρη με ζώα και αγροκτήματα μέχρι την εφεύρεση της κεραμικής, που αποτέλεσε την αφορμή για να καταλήξουμε στον τρόπο που μαγειρεύουμε σε μεγάλο βαθμό ακόμη και στις μέρες μας.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΦΕΡΑΝ ΑΝΤΡΙΑ 1

Σιγά-σιγά, τα κομμάτια ενώνονται και γίνονται αναγνωρίσιμα στον αναγνώστη ως -ουσιαστικά- η ιστορία του ίδιου του dining.

Οι 592 σελίδες του αποτελούν έναν θησαυρό που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός πραγματικού φίλου του φαγητού, ενώ η τιμή των €150 είναι αντιπροσωπευτική του περιεχομένου του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα ᾽Τρία Πατώματα᾽, το 'Μαϊσάμπελ' και ό,τι νέο παίζει στους κινηματογράφους

Οι νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στα σινεμά.

Ο Γιάννης Μπέζος είναι αλλού

Λίγο πριν φύγει για καλοκαιρινή περιοδεία με τις Θεσμοφοριάζουσες, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης του Έτερος Εγώ της Cosmote TV μοιράζεται την αλήθεια του.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

O Νanni Moretti είναι ένας απλός θεατής

Ο διασημότερος Ιταλός κινηματογραφικός δημιουργός μιλά για το κοινωνικό δράμα, "Τρία Πατώματα" που έκανε πρεμιέρα πέρυσι στις Κάννες.

Πρώτο trailer για το The Kingdom Exodus του Lars von Trier

28 χρόνια μετά την πρώτη σεζόν, η τηλεοπτική σειρά επιστρέφει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Οι Muse και το πλήρωμα του χρόνου

Οι headliners του φετινού Ejekt Festival γυρίζουν στην Πλατεία Νερού για να ολοκληρώσουν ό,τι άφησαν στη μέση.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Πρεμιέρα για την ταινία Rise του Disney+ στην Ελλάδα

Η ελληνική πρεμιέρα της νέας ταινίας του Disney+ πραγματοποιήθηκε χθες στο ανοιχτό γήπεδο του Τρίτωνα, στα Σεπόλια.

Γραφει Γιαννης Σπανος