Ο καλύτερος villain του 2021 δεν ήταν ο Safin του Rami Malek

Ναι, ξέρεις ακριβώς για ποιον μιλάμε.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 30 Δεκεμβρίου 2021

Γίνεται να έχεις καταστρέψει τον James Bond και να μην είσαι ο καλύτερος villain του 2021; Ναι, κι αυτό γιατί υπάρχουν άλλοι κινηματογραφικοί 'κακοί' που μπορούν να επισπεύσουν το τέλος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Συγχαρητήρια Peter Isherwell, τα κατάφερες περίφημα. Δε χωρά αμφιβολία πως ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Mark Rylance στο πολυσυζητημένο Don't Look Up του Adam McKay κερδίζει με το σπαθί του το χαρακτηρισμό του σινε-κακούργου για τη χρονιά που μας αφήνει, έχοντας ως παράσημο, φυσικά, τη δράση του στη προαναφερθείσα ταινία.

Villain με όρους του σήμερα

Στο σατιρικό sci fi που πρόσφατα έκανε πρεμιέρα στο Netflix, έχουμε αρκετούς τρομερούς κακούς: Η Trumpian Πρόεδρος Janie Orlean (Meryl Streep), ο αντιπαθητικός γιος της και προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Jason (Jonah Hill), οι παρουσιαστές του The Daily Rip, Brie Evantee (Cate Blanchett) και Jack Bremmer (Tyler Perry), ή ακόμη και ο Michael Chiklis σαν Dan Pawketty στο Patriot News Network. Καθένας, υπηρετεί το δικό του, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, 'κακό' σχέδιο.

Ο καλύτερος villain του 2021 δεν ήταν ο Safin του Rami Malek

Αλλά ο πιο ισχυρός ανάμεσά τους είναι ο Peter Isherwell (Mark Rylance), ο δισεκατομμυριούχος CEO της BASH και ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς υποστηρικτές της Προέδρου Orlean.

> Διάβασε ακόμη: Στο Don’t Look Up έχουμε (και) την επιστροφή της Jennifer Lawrence

Ο Isherwell είναι μια παρωδία τόσων πολλών CEOs τεχνολογίας που έχουν δημιουργήσει ένα είδος λατρείας προς το πρόσωπό τους από εκατοντάδες άλλους επίδοξους εντρεπρενέρ αλλά κυρίως από τους ίδιους προς τους εαυτούς τους. 

Οι δημιουργοί της ταινίας πήραν στοιχεία από τους Elon Musk, Jeff Bezos και Richard Branson, δημιουργώντας μία περσόνα που δεν της αρκεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη αλλά επιθυμεί να επεκταθεί και πιο μακριά στο Σύμπαν (σου θυμίζει κάτι αυτό;). Ο CEO της BASH δε κρύβει στιγμή τη σφόδρα επιθυμία του να γίνει το πιο ισχυρό ον του Γαλαξία. 

Ο ΜΑΡΚ ΡΙΛΑΝΣ ΣΤΟ DONT LOOK UP 2

Κάθε του απόφαση και ατάκα είναι απλά κινήσεις σε ένα παιχνίδι εξουσίας και χειραγώγησης των γύρω του: Από το να απαιτεί να μην τον κοιτάζει κανείς στα μάτια μέχρι την εμμονή στον αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει το θάνατο του καθενός. 

Με το υπέρκομψο athleisure ντύσιμό του και το too-white χαμόγελό του, ο Isherwell μοιάζει με ρομπότ που παριστάνει τον άνθρωπο. Και σε έναν (πραγματικό) κόσμο όπου οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας προτιμούν να κάνουν βόλτες στο διάστημα παρά να βοηθήσουν σε θέματα όπως η παγκόσμια πείνα, η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, ταιριάζει απόλυτα. Ο 61χρονος Βρετανός ηθοποιός Sir Mark Rylance κάνει καταπληκτική δουλειά αποτυπώνοντας τη σιωπηλή απειλή και την κλινική αποστασιοποίηση του Isherwell.

Σε αυτή τη Γη. Ή σε κάποια άλλη.

Υπενθυμίζουμε πως ο χαρακτήρας του στο Don't Look Up είναι αυτός που ακυρώνει την πρώτη α λα Armageddon αποστολή εναντίον του φονικού κομήτη, ο οποίος είναι πλούσιος σε πολύτιμα ορυκτά. Αντ' αυτού, προτιμά να οργανώσει τη δική του αποστολή για να κερδίσει τρισεκατομμύρια - κάτι που ο Λευκός Οίκος και η κοινή γνώμη δέχονται από κυνικά έως αδιαμαρτύρητα.

Ο ΜΑΡΚ ΡΙΛΑΝΣ ΣΤΟ DONT LOOK UP 3

Είναι ένα άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ψεύτικου ειδώλου που περιφρονεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας, νιώθοντας άτρωτος και ιδιοφυΐα, ενώ στην πραγματικότητα -όπως και πολλοί ακόμη τέτοιοι- εκμεταλλεύτηκε κάποιες από τις ικανότητές και τις γνώσεις του, αλλά κυρίως το κατάλληλο timing και τη σύγχυση των καιρών μας.

> Διάβασε ακόμη: Πώς η οικογένεια Trump ενέπνευσε το Don't Look Up

Ο Isherwell ανήκει στην κατηγορία των αντρών που φαινομενικά έχουν τα πάντα αλλά εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένοι. Ο ίδιος ο πλούτος μοιάζει να τους έχει αποσπάσει από την πραγματικότητα. Ούτε η κλιματική αλλαγή, ούτε η πανδημία, ούτε καν το τέλος του κόσμου δεν τους επηρεάζει. Γνωρίζει άλλωστε πως υπάρχει ένα διαστημόπλοιο και ένας θάλαμος ψύξης μέχρι τον επόμενο κόσμο. 

Ίσως τα μπρόντερακ -ή όπως τα λένε τέλος πάντων- να είναι ο εξισορροπητικός παράγοντας που χρειάζεται.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος