Όσκαρ 2020: Πρώτες προβλέψεις για τις υποψήφιες ταινίες

Μία πρώτη λίστα με τα φιλμ, που όπως όλα δείχνουν θα ηγηθούν της κούρσας των υποψηφιοτήτων στην επικείμενη τελετή απονομής των χρυσών αγαλματιδίων.

Esquire Team
Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 28 Σεπτεμβρίου 2019

Είναι αρκετά νωρίς, μιας και μας χωρίζουν αισίως τέσσερις μήνες από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ στις 13 Ιανουαρίου του 2020 και πέντε μήνες από την μεγάλη βραδιά στις 9 Φεβρουαρίου, ωστόσο τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως έριξαν αυλαία, δίνοντας μία πρώτη γεύση για τις ταινίες που μάλλον θα ηγηθούν της κούρσας των υποψηφιοτήτων στην 92η τελετή απονομής των χρυσών αγαλματιδίων. 

Η αρχή έγινε με τα φεστιβάλ του Σάντανς -το Clemency της Chinonye Chukwu κέρδισε το μεγάλο βραβείο-, Βερολίνου και των Καννών -τα "Παράσιτα" του Joon-ho Bong κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα- κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 και συνεχίστηκε στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με το φεστιβάλ της Βενετίας, το ίσως πιο "οσκαρικό" όλων, που ανέδειξε μεγάλο νικητή το Joker του Todd Philips και του Τορόντο, το Jojo Rabbit του Taika Waititi.

Αυτές είναι μόνο τρεις από μία πλειάδα ταινιών που διεκδικούν με αξιώσεις τη θέση τους στις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες. 

Marriage Story

Μετά το The Meyerowitz Stories, ο Noah Baumbach συνεργάζεται ξανά με το Netflix, παραδίδοντας ένα συγκινητικό, αυτοβιογραφικό love story, με τον Adam Driver και την Scarlett Johansson να υποδύονται ένα παντρεμένο ζευγάρι που ενώ παίρνει διαζύγιο, προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του. Ένα από τα μεγάλα φαβορί των Όσκαρ 2020 τόσο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και πρωτότυπο σενάριο, όσο και για τις Α' και Β΄ερμηνείες της (Laura Dern και Ray Liotta κρατούν τους ρόλους των δικηγόρων). 

Πρεμιέρα: 6/12, Netflix

The Lighthouse

Μετά το The Witch, το νέο horror movie του Robert Eggers είναι ένα ασπρόμαυρο φιλμ 35mm με πρωταγωνιστές τους Robert Pattinson και Willem Dafoe. Η υπόθεσή του λαμβάνει χώρα στο 1890 σε έναν φάρο και μας μεταφέρει στα τρομακτικά πλάσματα που ζούσαν τότε στα βάθη των ωκεανών.

Όταν προβλήθηκε τον Μάιο στις Κάννες, το The Lighthouse άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων με τους κριτικούς να κάνουν λόγο για έναν ακόμα μία φορά καθηλωτικό ερμηνευτικά Dafoe. Αν λάβει υποψηφιότητα στα επικείμενα Όσκαρ, θα είναι η 3η συνεχής χρονιά του -μετά το 2018 με το "Στην Πύλη της Αιωνιότητας" και το 2017 με το The Florida Project και η 5η συνολικά στην καριέρα του. 

Πρεμιέρα: 18/10, ΗΠΑ

Joker

Όπως προαναφέραμε, ο Todd Phillips σκηνοθετεί το origin story του διάσημου villain και αιώνιου εχθρού του Batman, με τον Joaquin Phoenix να τον υποδύεται. Πριν το Φεστιβάλ Βενετίας, όλοι μιλούσαν για την ταινία, τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό που βλέπουν υποψηφιότητα για χρυσό αγαλματίδιο. Τώρα, άπαντες μιλούν για ενδεχόμενη σαρωτική νίκη. 

Πρεμιέρα: 3/10

Ad Astra

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του James Gray ( The Lost City of Z, We Own The Night), ο Brad Pitt ενσαρκώνει τον Roy McBride, έναν αστροναύτη με αυτισμό, που θα ταξιδέψει στις άκρες του ηλιακού συστήματος για να αναζητήσει τον πατέρα του, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από δυο δεκαετίες, όταν έφυγε από τη Γη για να ερευνήσει πιθανή εξωγήινη ζωή στον πλανήτη Ποσειδώνα. Η αποστολή του θα αποκαλύψει μυστικά και θα ανασύρει στην επιφάνεια μυστήρια που θα απειλήσουν την ανθρωπότητα και ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.

Δεδομένου ότι φέτος, μετά από καιρό, ο Pitt δηλώνει δυναμικό παρόν στη μεγάλη οθόνη με δύο δυνατά χαρτιά, το Ad Astra και το Once Upon a Time in Hollywood, δεν είναι απίθανο να γίνουμε μάρτυρες της επιστροφής του στις οσκαρικές υποψηφιότητες.

Πρεμιέρα: 19/09

The Laundromat

Πρωτότυπη παραγωγή του Netflix με σκηνοθέτη τον Steven Soderbergh, βασισμένη στο βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Jake Bernstein, "Secrecy World: Inside the Panama Papers Investigation of Illicit Money Networks and the Global Elite". Η ταινία αφορά το σκάνδαλο των Panama Papers με ένα all star cast, απ' αυτά που αγαπούν τα Όσκαρ: Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, Jeffrey Wright, Matthias Schoenaerts και Sharon Stone.

Πρεμιέρα: 18/10, Netflix

Επικίνδυνες κυρίες

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και στο κείμενο του New York Magazine με τίτλο "The Hustlers at Scores", το crime drama movie της Lorene Scarafia ακολουθεί μία ομάδα από strippers που κατάφερε να "γδύσει" τους γιάπηδες της Wall Street. Κοινό και κριτικοί αποθεώνουν την σκηνοθετική της ματιά -"Έξοχη, φανταχτερή, ελκυστικά διασκεδαστική" The Guardian-, αλλά και το ταλέντο της Jennifer Lopez, κάνοντας λόγο για την καλύτερη κινηματογραφική της στιγμή μέχρι σήμερα. 

Πρεμιέρα: 3/10

Once Upon A Time In Hollywood

Η 9η σκηνοθετική δουλειά του Quentin Tarantino, που προβλήθηκε στα μέρη μας στα τέλη Αυγούστου, προκάλεσε τέτοιο hype παγκοσμίως που δεν θα ήταν υπερβολή να την χαρακτηρίζαμε ως την ταινία της χρονιάς. 

Η υπόθεσή της διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες του 1969. Πρωταγωνιστές είναι ο ανερχόμενος ηθοποιός Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) και ο καλός του φίλος και κασκαντέρ, Cliff Booth (Brad Pitt), που τα σχέδιά τους για μία επιτυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο ανατρέπονται από τις φρικιαστικές δολοφονίες της ηθοποιού και συζύγου του Roman Polanski, Sharon Tate (Margot Robbie) και τεσσάρων φίλων της από τους οπαδούς του Charles Manson.

Judy

Δεκαεπτά χρόνια μετά το "Σικάγο", όπου την είδαμε να χορεύει και να τραγουδά υποδυόμενη την Roxie Hart, η Renée Zellweger πιάνει ξανά το μικρόφωνο για να ενσαρκώσει την Judy Garland στο biopic Judy του Rupert Goold. Η ιστορία του θα επικεντρώνεται στη σκοτεινή πλευρά της ηθοποιού και τραγουδίστριας: οικονομικά προβλήματα, εθισμός στο αλκοόλ, κακοποίηση.

Αν και το φιλμ στο σύνολό του έχει αποσπάσει ανάμεικτα σχόλια, οι κριτικοί φαίνεται να συμφωνούν σε ένα πράγμα: Όλη η ταινία είναι η απίθανη ερμηνεία της Zellweger. 

Πρεμιέρα: 27/09, ΗΠΑ

A Beautiful Day in the Neighbourhood

Βιογραφική, δραματική ταινία δια χειρός της Marielle Heller (Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;, 2018), με τον Tom Hanks να υποδύεται τον πιο διάσημο παρουσιαστή παιδικών εκπομπών στην αμερικάνικη τηλεόραση: τον Fred Rogers που από το 1968 μέχρι το 2001 παρουσίαζε το πρόγραμμα Mister Rogers' Neighborhood, βραβευμένο με Emmy Πρωινής Ζώνης Καλύτερου σεναρίου σε παιδική σειρά. Το A Beautiful Day in the Neighbourhood είναι βασισμένο σε ένα προφίλ του αμερικάνικου Esquire για τον Rogers, με την υπογραφή του Tom Junod από τον Νοέμβριο του 1998. Τον δημοσιογράφο ενσαρκώνει ο Ουαλός Matthew Rhys. Το φιλμ θα μπορούσε να στείλει για 6η φορά στις υποψηφιότητες των Όσκαρ των Hanks και για πρώτη την Heller, που πέρυσι κακώς αγνόηθηκε από την Ακαδημία.

Πρεμιέρα: 22/11, ΗΠΑ

Παράσιτα

Δύο τετραμελείς οικογένειες, μία πολύ φτωχή και μια νεόπλουτη, "συνυπάρχουν" στην πολυτελή μονοκατοικία της δεύτερης με έναν εξαιρετικά απροσδόκητο τρόπο. Με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών ανά χείρας, η μαύρη κωμωδία - θρίλερ του Κορεάτη Bong Joon-ho οδεύει ολοταχώς για την επικείμενη τελετή των Όσκαρ, καθώς είναι το μεγάλο φαβορί για την κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Πρεμιέρα: 17/10

1917

Η νέα ταινία του Sam Mendes (Skyfall, Spectre, Ο δρόμος της επανάστασης) είναι ένα πολεμικό δράμα που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κι ακολουθεί μία μέρα στη ζωή δύο στρατιωτών, του Σκόφιλντ και του Μπλέικ, που αναλαμβάνουν την αποστολή να διασχίσουν το εχθρικό μέτωπο και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σώσει τη ζωή χιλιάδων στρατιωτών. Στους δύο ρόλους οι Richard Madden και Benedict Cumberbatch. Μαζί τους ο Colin Firth. 

Πρεμιέρα: 25/12, ΗΠΑ

Bombshell

Οι Nicole Kidman, Charlize Theron και Margot Robbie ζωντανεύουν το πρόσφατο σεξουαλικό σκάνδαλο που συγκλόνισε το Fox News, όταν το καλοκαίρι του 2016, μερικούς μήνες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο του #metoo, o τότε CEO του αμερικάνικου δικτύου, Roger Ailes (John Lithgow), κατηγορήθηκε από την παρουσιάστρια Gretchen Carlson (Kidman) για σεξουαλική παρενόχληση και αναγκάστηκε να δηλώσει την παραίτηση του. Η Theron -που απ' ό,τι φαίνεται έχει τις μεγαλύτερης πιθανότητες να δει το όνομά της στις οσκαρικές υποψηφιότητες- υποδύεται την άλλη διάσημη παρουσιάστρια του δικτύου, Megyn Kelly, ενώ ο χαρακτήρας της Robbie -παίζει μία παραγωγό- δεν είναι αληθινός. 

Πρεμιέρα: 20/12, ΗΠΑ

Μικρές κυρίες

Η Greta Gerwig (υποψήφια για Όσκαρ με το Lady Bird το 2019) σκηνοθετεί και διασκευάζει με την Sarah Polley το ομότιτλο εμβληματικό μυθιστόρημα της Louisa May Alcott. Πρωταγωνιστούν: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Timothee Chalamet, Louis Garrel, Laura Dern, Chris Cooper, Meryl Streep.

Πρεμιέρα: 22/11, ΗΠΑ

Jojo Rabbit

"Μία σάτιρα εναντία στο μίσος". Έτσι χαρακτηρίζει ο Taika Waititi τη νέα του ταινία, που εκτυλίσσεται την εποχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και παρακολουθεί ένα αγόρι στη Ναζιστική Νεολαία που ανακαλύπτει ότι η μητέρα του προσφέρει καταφύγιο σ' ένα συνομήλικό του Εβραιόπουλο. Ο σκηνοθέτης υποδύεται τον Χίτλερ, καθώς όπως ο ίδιος είχε δηλώσει κανένας ηθοποιός δεν αναλάμβανε τον ρόλο. 

Κάποιοι λένε ότι το Jojo Rabbit θα διαγράψει την πορεία του "Πράσινου Βιβλίου", που κέρδισε πέρυσι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αφού πρώτα είχε τιμηθεί με το Βραβείο Κοινού στο Τορόντο. Κάποιοι άλλοι ότι πρόκειται για μία αδύναμη ταινία, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι σίγουροι ότι η Ακαδημία είναι έτοιμη να βραβεύσει μία σάτιρα για το Ολοκαύτωμα.

Πρεμιέρα: 18/10, ΗΠΑ

Κόντρα σε Όλα

O James Mangold (Logan) αναβιώνει στη μεγάλη οθόνη μία από τις πιο θρυλικές μονομαχίες στην ιστορία των 24ωρων αγώνων του Le Mans, ενός από τους πιο δημοφιλείς όσο και απαιτητικούς αγώνες αυτοκινήτων στον κόσμο: Ήταν 1966 όταν η Ford κατόρθωσε για πρώτη φορά να βγάλει νοκ άουτ την Ferrari και να βρεθεί στην κορυφή. Πρωταγωνιστούν οι Matt Damon και Christian Bale. Δύο ηθοποιοί που η Ακαδημία αγαπά ιδιαιτέρως όχι μόνο να τιμά με υποψηφιότητα, αλλά και με βραβείο. 

Πρεμιέρα: Νοέμβριος

Dark Waters

Μία αληθινή ιστορία με οικολογικό μήνυμα. Το ψυχολογικό θρίλερ του Todd Haynes έχει κάτι από το οσκαρικό "Έριν Μπρόκοβιτς" και εξιστορεί τον αγώνα ενός δικηγόρου να προστατεύσει τους ανθρώπους μίας μικρής πόλης που εν αγνοία τους δηλητηριάζονταν από μία αμερικάνικη βιομηχανία χημικών. Στον ρόλο του δικηγόρου ο πολύ καλός Mark Ruffalo, με τους Anne Hathaway, Tim Robbins και Bill Pullman στο πλευρό του.

Πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου, ΗΠΑ

The Two Popes

Δύο βετεράνοι του Χόλιγουντ, ο Jonathan Pryce και ο Anthony Hopkins σε μία μονομαχία ερμηνειών στο φιλμ του Fernando Meirelles​​​​​​ -υποψήφιου για Όσκαρ για τις ταινίες "Πόλη του Θεού" και "Επίμονος Κηπουρός"- για τα μυστικά του Βατικανού. Τον Pryce θα δούμε στον ρόλο του καρδινάλιου Μπεργκόλιο και τον Hopkins σε εκείνον του Πάπα Βενέδικτου. Ο πρώτος ζήτησε από τον δεύτερο να αφήσει τη θέση του, προκειμένου η Καθολική Εκκλησία να ξεμπλέξει από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που την ταλάνιζαν και από τις συντηρητικές τάσεις του τελευταίου. 

Ένα ενδιαφέρον οσκαρικό trivia είναι ότι οι τρεις από τους πέντε πρόσφατους βραβευμένους με χρυσό αγαλματίδιο Α' Αντρικού Ρόλου ηθοποιούς -Eddie Redmayne, Gary Oldman, Rami Malek- τιμήθηκαν με Όσκαρ σε φιλμ που ήταν γραμμένα από τον σεναριογράφο του The Two Popes, Anthony McCarten.

Πρεμιέρα: 20 Δεκεμβρίου, Netflix

Clemency

Η Alfre Woodard είναι η Warden Bernadine Williams, μία δεσμοφύλακας που οδηγεί τους καταδικασμένους σε θάνατο κρατούμενους στην εκτέλεσή τους. Σέβεται την ανθρώπινη ζωή και ως εκ τούτου θέλει να τους προσφέρει ένα αξιοπρεπές τέλος. Η σχέση που αναπτύσσει με έναν από τους κρατούμενους θα δοκιμάσεις τις ψυχικές αντοχές της. Το δράμα της Chinonye Chukwu, που απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Σάντανς, αναμένεται να στείλει την Woodard στην οσκαρική κούρσα Α' Γυναικείου Ρόλου.

Πρεμιέρα: 27 Δεκεμβρίου, ΗΠΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης