Οι καλύτερες σειρές του 2020 (μέχρι στιγμής)

Από το επικό The Last Dance του Netflix μέχρι το τρομακτικά επίκαιρο Lovecraft Country του HBO.

Esquire Team
Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 05 Σεπτεμβρίου 2020

Εννέα μήνες μετά την έλευση του 2020 και μόλις τρεις, πριν υποδεχτούμε το 2021, η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουμε την ώρα να πούμε "αντίο" στη χρονιά που όλα δείχνουν να πηγαίνουν στραβά στον πλανήτη: από την πανδημική κρίση του κορονοϊού, που έχει εξελιχθεί στο χειρότερο σενάριο για την ανθρωπότητα, μέχρι την πυρκαγιά στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, τα τεράστια σμήνη από ακρίδες που έπνιξαν την Αφρική, τις αιματηρές συγκρούσεις λευκών και μαύρων στις ΗΠΑ και την πιο πρόσφατη αιματηρή έκρηξη στην Βηρυτό, την τρίτη πιο φονική και ισχυρή μετά από εκείνες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Βάλσαμο σε όλη αυτή τη δυστοπία που ζούμε προσφέρει η ποπ κουλτούρα με τηλεοπτικά "διαμαντάκια" που έκαναν πρεμιέρα μες στη χρονιά. Κάνοντας έναν πρόωρο, μίνι απολογισμό σε όλα όσα είδαμε τις ατέλειωτες ώρες που μείναμε κλεισμένοι στο σπίτι, λόγω του lockdown, καταγράφουμε τις καλύτερες σειρές του 2020, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Lovecraft Country

Σε παραγωγή του Jordan Peele που μας παρέδωσε το βραβευμένο με Όσκαρ Get Out και του J.J. Abrams (Cloverfield, Lost, οι τελευταίες ταινίες Star Wars), το Lovecraft Country της Misha Green είναι μία θρίλερ σειρά βασισμένη στο ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του Matt Ruff. Η ιστορία του διαδραματίζεται στα 50s στην Αμερική με τους ανθρώπους της αφροαμερικανικής κοινότητας να βιώνουν στο πετσί τους τον ρατσισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Atticus Freeman (Jonathan Majors), ένας βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με πάθος για την επιστημονική φαντασία, θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα road trip που θα καταλήξει να θυμίζει τρενάκι του τρόμου, σαν αυτό στο οποίο θα επέβαιναν οι ήρωες του H.P. Lovecraft (1890-1937), από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Προβάλλεται στο HBO.

I May Destroy You

Η Arabella είναι μία νεαρή γυναίκα που ζει στο Λονδίνο του σήμερα. Από σταρ του Twitter μεταμορφώνεται σε συγγραφέα και γνωρίζει τεράστια επιτυχία με το πρώτο της βιβλίο. Όταν ένα βράδυ πέφτει θύμα βιασμού, προσπαθεί να βρει ξανά τον εαυτό της και να χτίσει τη ζωή της από την αρχή. Η ταλαντούχα Michaela Coel γράφει, σκηνοθετεί -συνσκηνοθετεί για την ακρίβεια με την Sam Miller- και πρωταγωνιστεί στη νέα δραματική σειρά του BBC, που έκανε πρεμιέρα στις αρχές Ιουνίου και όσο περνάει ο καιρός συζητιέται όλο και πιο έντονα. 

Προβάλλεται στο HBO.

I'll Be Gone in the Dark

Η υπόθεση που συγκλόνισε την Αμερική με την υπογραφή της υποψήφιας για Όσκαρ και βραβευμένης με βραβείο Έμμυ, Liz Garbus. Ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Michelle McNamara που μας βάζει στον σκοτεινό κόσμο του "The Golden State Killer,” ο οποίος τρομοκράτησε τους κατοίκους της Καλιφόρνια στο τέλος των 70s και τις αρχές των 80s με 50 επιθέσεις κατ’ οίκων και 10 δολοφονίες που έμειναν χωρίς απαντήσεις για 3 δεκαετίες. Μεσολάβησαν 30 χρόνια ώστε οι διωκτικές αρχές να φτάσουν στα ίχνη του πραγματικού ενόχου.

Προβάλλεται στο HBO.

Perry Mason

Με αισθητική αμερικάνικου film noir, το δράμα εποχής των Rolin Jones και Ron Fitzgerald με πρωταγωνιστή τον Matthew Rhys ζωντανεύει ξανά στη μικρή οθόνη τον φανταστικό ήρωα του Ron Fitzgerald, τον διάσημο ντετέκτιβ Perry Mason. Η σειρά μας ταξιδεύει πίσω στα 30s και στο Λος Άντζελες με τον ηρωα να προσπαθεί να διαλευκάνει μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις απαγωγής παιδιών.

Προβάλλεται στο HBO.

Unothodox

Μία 19χρονη ονόματι Esty προσπαθεί να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της σκληροπυρηνικής κοινότητας των Χασιδιστών Εβραίων στο Γουίλιαμσμπεργκ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και να βρει τον δρόμο της - τη φωνή και τον δικό της τρόπο έκφρασης μακριά από τρομακτικά επικίνδυνα "πρέπει". Βασισμένο στην αυτοβιογραφία Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots της Deborah Feldman, το Unorthodox με την συγκλονιστική Shira Haas είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές που έχουν προβληθεί ποτέ στην πλατφόρμα του Netflix - η πρώτη σειρά στα γίντις που ενέταξε στο πρόγραμμά του.

The Great

Η Elle Fanning υποδύεται την αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Μεγάλη Αικατερίνη στη σειρά εποχής του Tony McNamara, υποψήφιου για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για την "Ευνοούμενη" του Γιώργου Λάνθιμου. Η υπόθεση ξεκινά από τα νεανικά χρόνια Αικατερίνης, όταν έφυγε από την Αυστρία για τη Ρωσία, προκειμένου να προχωρήσει σε έναν κανονισμένο γάμο με τον αυτοκράτορα Πέτρο.

Προβάλλεται στο Hulu.

Caliphate

Μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού, ο χειρότερος αόρατος εχθρός που γνώριζε ο Δυτικός Κόσμος ήταν τα τρομοκρατικά χτυπήματα από ισλαμιστικές οργανώσεις: απρόσμενα, επικίνδυνα, αιματηρά, χωρίς να λογαριάζουν αμάχους. Στο Caliphate παρακολουθούμε με ανατριχιαστική λεπτομέρεια το πώς ακριβώς στήνεται μία επιχείρηση του ISIS επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Προβάλλεται στο Netflix.

Hollywood

Αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Χόλιγουντ προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις του και η αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία να σταθεί ξανά στα πόδια της. Μία παρέα ηθοποιών προσπαθεί να πιάσει την καλή στη Μέκκα του σινεμά και αυτή είναι η ιστορία της δια χειρός του του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και παραγωγού Ryan Murphy (Glee, American Horror Story).

Προβάλλεται στο Netflix.

The Last Dance

Ένα από τα ευχάριστα πράγματα που συνέβησαν μες στην καραντίνα που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορονοϊού ήταν η κυκλοφορία του αθλητικού ντοκιμαντέρ του Jason Hehir σε παραγωγή του ESPN για τον Michael Jordan και την τελευταία χρονιά της μπασκετικής δυναστείας των Chicago Bulls, που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο και έκανε ρεκόρ τηλεθέασης καθηλώνοντας στη μικρή οθόνη περισσότερους από 23.800.000 θεατές εκτός ΗΠΑ κατά την προβολή των δύο τελευταίων του επεισοδίων.

Προβάλλεται στο Netflix.

Normal People

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Sally Rooney, η δραματική αυτή σειρά μας έρχεται από την Ιρλανδία και αφορά μια ταραχώδη σχέση δύο νέων, που ακροβατεί μεταξύ έντονης ερωτικής έλξης και βαθιάς φιλίας.

Προβάλλεται στο Hulu.

Upload

Δημιουργία του Greg Daniels, το Upload μας μεταφέρει στο 2033, όπου η μετά θάνατον ζωή είναι γεγονός και μάλιστα, είναι ψηφιακή. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν "φορτώνονται" σε ξενοδοχεία εικονικής πραγματικότητας που διευθύνονται από έξι εταιρείες τεχνολογίας. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο προγραμματιστής Nathan, που τρακάρει και διακομίζεται σε νοσοκομείο. Με την παρότρυνση της συντρόφου του αποφασίζει να "ανεβάσει" τον εαυτό του στην πολυτελή εικονική μετέπειτα ζωή της οικογένειάς της, το Lakeview της εταιρείας Horizen. Εκεί, θα γνωρίσει την "Άγγελο" υποστήριξης πελατών, Nora που θα αλλάξει την εικονική του πλέον ζωή.

Προβάλλεται στο Amazon Prime.

Mrs. America

Βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα, η σειρά αφηγείται την ιστορία του κινήµατος που επικύρωσε την τροπολογία για την ισότητα των δύο φύλων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70, με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Cate Blanchett στον ρόλο της συντηρητικής συνταγματολόγου Phyllis Schlafly, η οποία αντιτάχθηκε σφοδρά στην τροπολογία και το κίνηµα του φεμινισμού.

Προβάλλεται στο FOX.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Το ίσως πιο τρελό ντοκιμαντέρ του Netflix αφηγείται την αληθινή ιστορία του Joe Exotic ή αλλιώς Tiger King -το πραγματικό του όνομα είναι Joseph Schreibvogel-, ενός περίεργου τύπου που συστήνεται ως "gay πολύγαμος τραγουδιστής της country και cowboy με χαίτη" και ο οποίος έστησε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στην Οκλαχόμα, προκαλώντας την οργή των φιλοζωικών οργανώσεων.

Προβάλλεται στο Netflix.

Dave

Ο Dave είναι ένας νευρωτικός άντρας, που βρίσκεται στο κατώφλι των 30 του χρόνια και είναι πεπεισμένος ότι προορίζεται να γίνει ένας από τους καλύτερους ράπερ όλων των εποχών. Τι πρέπει να κάνει; Να πείσει τους φίλους του και τον υπόλοιπο κόσμο.

Προβάλλεται στο FXX.

Devs

Το τελευταίο σκηνοθετικό πόνημα του Alex Garland, του σκηνοθέτη που γύρισε τις ταινίες "Από μηχανής" και "Αφανισμός", δεν θα μπορούσε να μην θέτει μεταφυσικά υπαρξιακά ερωτήματα. Το Devs είναι μια μίνι σειρά για μια νεαρή προγραμματίστρια που ερευνά τη μυστική πτέρυγα ανάπτυξης μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, την οποία η ίδια θεωρεί υπεύθυνη για την εξαφάνιση του φίλου της.

Προβάλλεται στο Hulu.

The Outsider

Η μικρή και η μεγάλη οθόνη δεν θα βαρεθούν ποτέ να ζωντανεύουν τον τρόμο του Stephen King. Το The Outsider, το μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2018, περιστρέφεται γύρω από έναν αστυνομικό επιθεωρητή που προσπαθεί να εξιχνιάσει τον φόνο με διαμελισμό ενός 11χρονου αγοριού στα δάση της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Προβάλλεται στο HBO.

The English Game

Ο δημιουργός του Downton Abbey, Julian Fellowes "γέννησε" μία σειρά που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αφορά την αρχή του ποδοσφαίρου στην Αγγλία του 19ου αιώνα, τότε που αποτελούσε κυρίως προνομίων των ανώτερων αστικών τάξεων. Η ιστορία τοποθετείται στον αγγλικό βορρά, εκεί όπου η Darwen, μία ερασιτεχνική -όπως κάθε άλλη- ομάδα φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη της εργατικής τάξης που θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας, που μέχρι τότε κέρδιζαν μόνο οι ομάδες των αριστοκρατών.

Προβάλλεται στο Netflix.

McMillions

Το docuseries των James Lee Hernandez και Brian Lazarte σε παραγωγή του Mark Wahlberg, που κέρδισε συνολικά πέντε υποψηφιότητες στα βραβεία Emmy 2020, αφορά μία απίστευτη ιστορία απάτης που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ το 2001, το "σκάνδαλο McMillions" με λεία 24 εκατομμύρια. Όλα ξεκίνησαν το 1989, όταν  η McDonald’s εισήγαγε το δημοφιλές παιχνίδι Monopoly ως μια προωθητική ενέργεια για τα προϊόντα της.

Προβάλλεται στο HBO.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος