Κι αν ο Τζέιμς Καφετζής είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Survivor;

Ο 24χρονος παίκτης έχει αναπτύξει πελατειακές σχέσεις σχεδόν με κάθε αντίπαλο. Και αυτοί είναι οι λόγοι.

Δεν χωρά αμφιβολία πως μαζί με τον Τριαντάφυλλο είναι δύο από τους πιο πολυσυζητημένους παίκτες του φετινού Survivor αλλά για μάλλον διαφορετικούς λόγους. Ο Τζέιμς Καφετζής (ή James ή Τζέημς αν προτιμάς) είναι 24 ετών, μισός Ουαλός και μισός Έλληνας, μένει στη Ρόδο και εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση που έχει να κάνει με τουριστικά σκάφη, ναυτιλιακά είδη και, όπως αναφέρεται στην 'ιδιότητά' του στο παιχνίδι, διοργάνωση boat parties.

Όσον αφορά το ίδιο το Survivor, είναι ένας από εκείνους που δημιουργούν ή συντηρούν ίντριγκες. Και μάλλον ο καλύτερος παίκτης, αγωνιστικά. Για πολλούς λόγους.

Το δικό του στυλ

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Τζέιμς Καφετζής μετρά 71 νίκες σε 86 αγώνες, κάτι που τον φέρνει στην κορυφή της λίστας των παικτών και των δύο ομάδων, με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 80% - για την ιστορία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Καρολίνα Καλύβα και στην τρίτη ο Ηλίας Μπόγδανος. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια κατά ένα μεγάλο μέρος, αποτυπώνοντας αυτό που συμβαίνει κάθε φορά στον εκάστοτε στίβο μάχης ή οποιοδήποτε άλλο τερέν.

Κι αν ο Τζέιμς Καφετζής είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Survivor;Survivor Greece

Εν αντιθέσει όμως με άλλους πάρα πολύ δυνατούς παίκτες από τα περασμένα Survivors -και μετέπειτα νικητές του reality επιβίωσης- όπως οι Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος) και Ηλίας Γκότσης, αλλά και από αυτό που λαμβάνει χώρα αυτή την εποχή στον Άγιο Δομίνικο, ο Τζέιμς Καφετζής δεν στηρίζεται στη δύναμη των μυών του, στην έκρηξη και την ταχύτητα ή στην ένταση με την οποία αγωνίζεται (σκέψου για παράδειγμα τον Ηλία Μπόγδανο ή τον Γιώργο Κορόμι). 

Είναι γρήγορος αλλά όχι εντυπωσιακά ταχύς. Είναι δυνατός αλλά όχι σε βαθμό που να θυμίζει τον Γιώργο Κοψιδά ή τον Γιώργο Ασημακόπουλο. Το κορμί του είναι μάλλον πλαδαρό, ακόμη και μετά από τρεις μήνες στην Καραϊβική, την ίδια στιγμή μάλιστα που σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι έχουν 'στεγνώσει'. Πώς τα καταφέρνει λοιπόν; 

Η σωστή προεργασία

Αρχικά, γνωρίζει τι χρειάζεται για την προετοιμασία. Αν θυμάσαι, σε ένα από τα πρώτα επεισόδια είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Κρις Σταμούλη, γιατί ο δεύτερος τον κατηγορούσε πως κοιμάται συνεχώς και δεν βοηθά όσο θα έπρεπε στην καλύβα.

Εντελώς ψύχραιμα, ο 'Πρίγκιπας Harry' του είχε απαντήσει ότι η ξεκούραση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει φαγητό. Και πως θα έπρεπε να είναι όλοι ξεκούραστοι πριν από τα παιχνίδια, ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν ως έπαθλο την τροφή.

Το διάβασμα της πίστας

Έπειτα, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του παιχνιδιού, που ελάχιστοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και πολύ περισσότερο να προσαρμόσουν στη δική τους στρατηγική τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων: Το άψογο διάβασμα της πίστας. Ο Τζέιμς Καφετζής μοιάζει να μπαίνει σε κάθε αγώνισμα τέλεια διαβασμένος. Σπάνια θα τον δεις να κάνει ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη -το να ξεχνά κάποιο εμπόδιο- ή να μην έχει κάποιο πολύ συγκεκριμένο orientation όσον αφορά τους τελικούς στόχους.

Την ίδια στιγμή που όλοι φωνάζουν από τον πάγκο ώστε να εμψυχώσουν τους συμπαίκτες τους, αυτός μελετά κάθε σημείο, ειδικά εκείνα τα σημεία στα οποία οι περισσότεροι καθυστερούν ή ζορίζονται.

Προσηλωμένος στο πλάνο του

Τέλος, η άψογη εφαρμογή όλων των παραπάνω. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά θυμίζει ρομπότ. Γνωρίζει πόση ακριβώς δύναμη, ένταση και ταχύτητα πρέπει να δώσει κάθε φορά σε κάθε εμπόδιο, μη σπαταλώντας ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται - δίνει ακριβώς όση χρειάζεται.

Αυτό, του επιτρέπει να φτάνει στον τελικό στόχο συνήθως πρώτος. Και σε εκείνο ακριβώς το σημείο, επιδεικνύει ένα ακόμη προσόν του. Την τεράστια ψυχραιμία και το σταθερό χέρι που απαιτούν οι περιστάσεις. 

Είναι ο Τζέιμς Καφετζής ο καλύτερος παίκτης που έχει δει ποτέ το ελληνικό Survivor; Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί, τουλάχιστον όχι ακόμη. Βρίσκεται πάντως σε καλό δρόμο, όπως μαρτυρούν τα άψογα στατιστικά του και η αγωνιστική του εικόνα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης