Σειρές και ταινίες για να δεις μετά το 'Είμαστε Όλοι Νεκροί'

Ναι, τα ζόμπι πρωταγωνιστούν και είναι μονίμως πεινασμένα.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Φεβρουαρίου 2022

Και ξαφνικά, τα ζόμπι επέστρεψαν στις ζωές μας. Ή πιο ορθά στις οθόνες μας, καθώς το 'Είμαστε Όλοι Νεκροί' (All of Us Are Dead) συνεχίζει να παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων του ελληνικού Netflix - και σίγουρα όχι μόνον αυτού. Σε περίπτωση που ολοκλήρωσες τα επεισόδια της πρώτης σεζόν αλλά θέλεις -για τον οποιονδήποτε δικό σου λόγο- να συνεχίσεις σε παρεμφερές τηλεοπτικό mood, ορίστε κάποιες από τις ιδανικότερες προτάσεις.

Οι σειρές

Ash vs Evil Dead

Το Ash vs Evil Dead είναι η τηλεοπτική εκδοχή της κινηματογραφικής τριλογίας "Evil Dead" που έγραψε τη δική της ιστορία στις ταινίες τρόμου των '80s με τον ίδιο σκηνοθέτη (Sam Raimi) και τον ίδιο πρωταγωνιστή (Sam Campbell). Splatter, σεξ, χιουμοράκι και η Lucy Lawless σε ρόλο που θα ζήλευε ως και η Λουκρητία στο "Σπάρτακο".

Kingdom

Μία μυστηριώδης επιδημία χτυπά ένα μεσαιωνικό βασίλειο της Ασίας, με μία ομάδα ανθρώπων να αγωνίζεται για την επιβίωσή της απέναντι σε ζόμπι. Τα γνωστά δηλαδή. Είναι όμως τόσο καλοφτιαγμένο που οι New York Times την έβαλαν στη λίστα με τις καλύτερες διεθνείς σειρές του 2020.

> Διάβασε ακόμη: Η Pamela Anderson και ο Tommy Lee εφηύραν τη reality τηλεόραση

The Walking Dead

12 χρόνια, 79 Emmys, 228 υποψηφιότητες και αμέτρητα πτώματα μετά το πρώτο επεισόδιο, η σειρά του Frank Darabont συνεχίζει απτόητη.

Black Summer

Η σειρά του Netflix διαδραματίζεται στο ευρύτερο σύμπαν του Z Nation και ακολουθεί μία ομάδα των ειδικών δυνάμεων καθώς παλεύει για την ελπίδα, στις πιο σκοτεινές ώρες της αποκάλυψης των ζόμπι. Φυσικά.

Dead Set

Ο δημιουργός του Dead Set, Charlie Brooker, άντλησε έμπνευση από το κλασικό φιλμ Dawn of the Dead, φτιάχνοντας μία σειρά πέντε επεισοδίων. Το mini show εξιστορεί ένα εφιαλτικό σενάριο στο οποίο η Βρετανία καταλαμβάνεται από ζόμπι, με όλους να το αντιλαμβάνονται εκτός από τους παίκτες του Big Brother. Γενικά, καλά πάει αυτό.

Οι ταινίες

28 Μέρες Μετά (28 Days Later, 2002)

Στο έπος του Danny Boyle, ο Jim (Cillian Murphy) ξυπνά από κώμα στο νοσοκομείο και ανακαλύπτει ένα ερημωμένο Λονδίνο. Αιτία είναι ένας επικίνδυνα μεταδοτικός ιός που μετατρέπει τους ανθρώπους σε κτήνη με άκρως δολοφονικές διαθέσεις. Αναζητά και βρίσκει άλλους επιζώντες. Όλοι μαζί προσπαθούν να επιβιώσουν, ψάχνοντας ασφαλές καταφύγιο.

Το Ξύπνημα των Νεκρών (Dawn Of The Dead, 1978 και 2004)

Το 1978, ο George Romero έφτιαξε ένα (ακόμη) από τα masterpieces του genre. Στο Dawn of the Dead δύο αστυνομικοί, ένας δημοσιογράφος και η σύντροφός του κλείνονται σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις ορδές των ζόμπι. To 2004, o Zack Snyder παρουσίασε ένα εξίσου ατμοσφαιρικό remake με τους Ving Rhames, Sarah Polley, Jake Weber και Mekhi Phifer στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

Το Ξύσιμο των Νεκρών (Shaun Of The Dead, 2004)

Οι Simon Pegg και Nick Frost είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες σε αυτή τη zombie-comedy περιπέτεια που αρχικά μπορεί να αναγνωσθεί ως μία cult προσπάθεια του είδους αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα. Στο φιλμ του Edgar Wright -με την ατυχή ελληνική μετάφραση στον τίτλο- το κλασικό story που θέλει τα ζόμπι να κυνηγούν τους ζωντανούς συναντά τη βρετανική κουλτούρα, το φλεγματικό χιούμορ και τους πραγματικά καλογραμμένους χαρακτήρες. 

> Διάβασε ακόμη: Η τηλεόραση στην εποχή των αντι-ηρώων

Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ (World War Z, 2013)

Στην ταινία του Marc Forster, ο Brad Pitt βρίσκεται στο ρόλο του Gerry Lane, ενός υπαλλήλου των Ηνωμένων Εθνών που αναζητά σε ολόκληρο τον κόσμο πληροφορίες που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν να σταματήσει μία επιδημία που μετατρέπει σε ζόμπι τους ανθρώπους και έχει αρχίσει να καταστρέφει ολόκληρα έθνη.

Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών (Night Of The Living Dead, 1968)

Η ταινία του George Romero από την οποία ξεκίνησαν όλα. Ένα θαυμάσιο σενάριο, ένας πρωτοποριακός τρόπος σκηνοθεσίας και υπέρμετρα ρεαλιστικές σκηνές. Και ασφαλώς, ζόμπι. Πολλά ζόμπι. Οι νεκροί επανέρχονται στη ζωή και φυσικά επιτίθενται στους ζωντανούς, με κάποιους από τους τελευταίους να κλείνονται σε ένα απομακρυσμένο σπίτι προκειμένου να προστατευθούν από τα ζόμπι, που σε καμία περίπτωση δεν είναι χορτοφάγα. 

Zombieland (2009)

Το Ξύσιμο των Νεκρών για το οποίο διάβασες πιο πριν, έδωσε χώρο σε πολλές αντίστοιχες προσπάθειες, με το Zombieland του Ruben Fleischer να είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες. Οι Columbus (Jesse Eisenberg) και Tallahassee (Woody Harrelson) αγωνίζονται για να επιβιώσουν σε έναν κόσμο γεμάτο ζόμπι, όπου συναντούν τις Wichita (Emma Stone) και Little Rock (Abigail Breslin). Αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους αλλά εκτός από τα σαρκοφάγα πλάσματα ανακαλύπτουν πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και ο ένας τον άλλον.

Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών (Train To Busan, 2016)

Η ταινία του Νοτιοκορεάτη Sang-ho Yeon σε σενάριο των Joo-Suk Park και Sang-ho Yeon εκτυλίσσεται σε ένα τρένο με προορισμό το Μπούσαν, εν μέσω του ξεσπάσματος μίας ζόμπι-πανδημίας. Οι επιβάτες του θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν. Για την ιστορία, έγινε η πρώτη κορεάτικη ταινία που έκοψε περισσότερα από 10.000.000 εισιτήρια. Και μάλιστα, προτού ξεσπάσει η επέλαση της ασιατικής χώρας στην pop κουλτούρα.

Rec (2007)

Όταν η κουβέντα πηγαίνει στην υποκατηγορία των found footage horror ταινιών, το σημείο αναφοράς θα είναι πάντοτε το Blair Witch Project αλλά και το Cloverfield. To Rec των Jaume Balagueró και Paco Plaza τα καταφέρνει εξίσου καλά, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά πως ο ισπανικός κινηματογράφος έχει προσφέρει κάποιες εξαιρετικές προσπάθειες στο genre. Η υπόθεση αφορά μία ρεπόρτερ κι έναν οπερατέρ τηλεοπτικού συνεργείου, που συνοδεύουν τρεις πυροσβέστες σε μια νυχτερινή αποστολή, καταγράφοντας τη δράση τους. Όταν όμως φτάνουν σε ένα κτίριο από όπου είχε γίνει μία κλήση προς την πυροσβεστική, διαπιστώνουν πως τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν πραγματικά άσχημα. 

Το Χαρισματικό Κορίτσι (The Girl With All The Gifts, 2016)

Στην ταινία του Colm McCarthy  πρωταγωνιστούν οι Sennia Nanua, Gemma Arterton, Glenn Close και Paddy Considine. Η δράση τοποθετείται σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου ένα χαρισματικό κορίτσι που ονομάζεται Melanie ίσως είναι το κλειδί για να βρεθεί η θεραπεία στον ιό που έχει μετατρέψει τους πάντες σε ζόμπι. Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο είδος, με ιδιαίτερες δόσεις ευαισθησίας και εξαιρετικά μηνύματα. Η ταινία βασίζεται  στο ομώνυμο μυθιστόρημα του M.R. Carey.

Το Χιόνι Βάφτηκε Κόκκινο (Dead Snow, 2009)

Μία παρέα Νορβηγών φοιτητών πηγαίνει για σκι στις χιονισμένες πλαγιές της Σκανδιναβίας. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με ορδές από Ναζί-ζόμπι. Η horror comedy του Tommy Wirkola συνδυάζει τον τρόμο με το χιούμορ, χτίζεται όμορφα κατά τη διάρκειά της και κορυφώνεται με επικές μάχες στο χιόνι, όπου το άφθονο αίμα γράφει έξοχα στο λευκό καμβά. 

> Διάβασε ακόμη: 6 σειρές σαν το Ozark

Planet Terror (2007)

O Robert Rodriguez χρησιμοποιεί ένα εντυπωσιακό cast (Rose McGowan, Josh Brolin, Bruce Willis, Freddy Rodríguez, Naveen Andrews και Fergie μεταξύ άλλων) στην ίσως πιο ένοχα διασκεδαστική ταινία του είδους. Ένα πραγματικό πανηγύρι αίματος και βίας, με επίκεντρο, φυσικά, μία ζόμπι-αποκάλυψη.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.