Ragnarok: Όταν η Greta Thunberg συνάντησε τον Thor

Η νέα σειρά του Netflix τοποθετεί την κλιματική αλλαγή απέναντι σε κάθε είδους κλισέ, χρησιμοποιώντας νορβηγικούς μύθους. Και το κάνει καλά.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Φεβρουαρίου 2020

Στη νορβηγική μυθολογία, ο όρος Ragnarok χρησιμοποιείται για να περιγράψει το τέλος του κόσμου, όπως αυτό θα προκύψει έπειτα από τη σύγκρουση Θεών και Τιτάνων. Διόλου τυχαία, την ίδια λέξη είχε επιλέξει η Marvel για τον τίτλο της ίσως πιο διασκεδαστικής της ταινίας στην Phase 3 του MCU και σίγουρα την καλύτερη από εκείνες που αφορούσαν τον Thor. Τον ίδιο όρο επιλέγει και το Netflix για τον πρώτο κύκλο της σειράς (έξι επεισοδίων) του Adam Price, η οποία έκανε πρεμιέρα πριν λίγες ημέρες στη δημοφιλή πλατφόρμα streaming. 

Στο Ragnarok του Netflix λοιπόν, η δράση λαμβάνει χώρα στη μικρή νορβηγική κωμόπολη της Έντα, η οποία άθελά της θα αποτελέσει το πεδίο μάχης ανάμεσα σε Θεούς και Τιτάνες - ή πιο ορθά στο rematch του ντέρμπι που υποτίθεται πως παίχτηκε αρκετές χιλιάδες χρόνια πιο πριν. Όχι, μην ετοιμαστείς για επικές μάχες και αιματοχυσίες, καθώς το περιβάλλον της σειράς θυμίζει περισσότερο teen drama, με αρκετά στοιχεία μυστηρίου.

Σκέψου κάτι σαν το Dark, με μπόλικα στοιχεία από το Twilight Saga, πολύ έξυπνες ατάκες και πινελιές από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel - χωρίς αυτό να σημαίνει να σημαίνει ότι επιδίωξη των δημιουργών είναι να χτίσουν αντιπαλότητα με το Disney+ και τις δικές του σειρές με πρωταγωνιστές τους σούπερ ήρωες της αμερικανικής εταιρείας. 

Στην Έντα, όλα κινούνται γύρω από το εργοστάσιο της οικογένειας Jutul και το οποίο αποτελεί τον βασικό φορέα απασχόλησης των κατοίκων. Οι Jutul κρύβουν αρκετά μυστικά, κάτι που θα αρχίσει να εξετάζεται από τον έφηβο Magne (David Stakston), ειδικά μετά τον θάνατο της φίλης και συμμαθήτριάς του, Isolde (Ylva Bjørkaas Thedin), η οποία ήταν ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη σε περιβαλλοντικά ζητήματα και πιο συγκεκριμένα στην καταστροφή που επιφέρει η εν λόγω βιομηχανία στη μικρή πόλη.

Ragnarok: Όταν η Greta Thunberg συνάντησε τον Thor

Πρόκειται για μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο ολοένα και ανερχόμενο είδος του cli-fi (climate fiction - οι χαρακτηριστικότεροι εκπρόσωποί του είναι το Snowpiercer του Bong Joon Ho και ίσως το The Day After Tomorrow), το οποίο μάλιστα είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένο.

Η επιλογή της κλιματικής αλλαγής ως βασικό θέμα, γίνεται πολύ πιο "πιασάρικη" καθώς συναντά έναν αρχαίο νορβηγικό μύθο και κινείται παράλληλα με αυτόν. Υπάρχουν κάποιες σκηνές, όπως ένα ιντριγκαδόρικο μπρα-ντε-φέρ μεταξύ Ran (Synnøve Macody Lund) και Magne στο τέταρτο επεισόδιο, στο οποίο είναι δυσδιάκριτο σε ποια από τις δύο οπτικές "πατά", κάτι που προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ΝΕΤΦΛΙΞ ΣΕΙΡΑ RAGNAROK 3
ΝΕΤΦΛΙΞ ΣΕΙΡΑ RAGNAROK 4
ΝΕΤΦΛΙΞ ΣΕΙΡΑ RAGNAROK 5

Έπειτα, υπάρχουν εξαιρετικοί δευτερεύοντες χαρακτήρες που, ειδικά προς το τέλος του πρώτου κύκλου, δείχνουν να προετοιμάζουν το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν: O Laurits (Jonas Strand Gravli), ο οποίος θυμίζει αρκετά τον Loki του Tom Hiddleston, και η μυστηριώδης Wenche (Eli Anne Linnestad) είναι οι κορυφαίοι αυτών. Επιπροσθέτως, η θαυμάσια φωτογραφία του τοπίου, όπου δεσπόζουν εντυπωσιακά φιόρδ και καταπράσινα βουνά, λειτουργεί σχεδόν ευεργετικά για το μάτι.

Το Ragnarok θα μπει σίγουρα στην playlist όλων των fans του είδους (και) των supernatural dramas, χωρίς απαραίτητα να διεκδικεί κάτι παραπάνω από αυτό. Η ιστορία προσπαθεί εκτός των άλλων -και στο μεγαλύτερο μέρος της κατορθώνει- να δώσει μία σύγχρονη εκδοχή μίας μυθικής αντιπαλότητας, δίχως να διατηρεί αξιώσεις να πλησιάσει την αισθητική, το ρυθμό και το hype της blockbusterικής υπερβολής και των εντυπωσιακών εφέ αλλά κάνοντάς το με καλό storytelling και κλασική σκανδιναβική ατμόσφαιρα.

ΝΕΤΦΛΙΞ ΣΕΙΡΑ RAGNAROK 2

Από την άλλη, το βασικότερο πρόβλημά του μοιάζει να είναι ακριβώς αυτό: Ακολουθεί σχεδόν εμμονικά μία αφήγηση όπως κάποιων αντίστοιχων teen dramas (δεν αναφέρθηκε τυχαία το Twilight πιο πάνω), ενώ η πλοκή φαίνεται να τρέχει πολύ πιο γρήγορα από όσο χρειάζεται. Είναι πάντως fun to watch και δεν θα στερήσει περισσότερες από 5,5 ώρες της ζωής σου. Και πού ξέρεις, ίσως να σε κάνει να περιμένεις διακαώς και την επόμενη σεζόν.


Διάβασε ακόμη για τις καλύτερες αστυνομικές σειρές των 2010s, 10 νέες σειρές για το 2020, τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη σειρά του Lord of the Rings και πώς το Servant του M. Night Shyamalan φέρνει τον απόλυτο τρόμο μέσα στο σπίτι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10 βραβευμένες ταινίες του Netflix που παραδέχονται όλοι

Ανάμεσα στις αμέτρητες παραγωγές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, υπάρχουν μερικές που έχουν θέση στη λίστα σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

H ιστορία του χιτ των Beatles, Hey Jude, που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts

Το τραγούδι συνέθεσε ο Paul McCartney προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon.

Μία σκηνή στο Furiosa: A Mad Max Saga, χρειάστηκε 78 μέρες γυρισμάτων για να ολοκληρωθεί

Η εν λόγω σκηνή μάλιστα, λέγεται πως είναι "πολύ σημαντική για την καλύτερη κατανόηση" του χαρακτήρα της Furiosa.

Kim Kardashian, πρωταγωνίστρια και παραγωγός στη νέα σειρά του Netflix

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σειρά Calabasas.

Το Dune: Part Two είναι η πιο επιτυχημένη ταινία του 2024 έως τώρα

Το sequel του Denis Villeneuve είναι πλέον κοντά στα 700 εκατ. δολάρια σε έσοδα.

Γραφει Παυλος Κρουστης