Στην COP26 παίζεται το μέλλον του πλανήτη

Η προσοχή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στρέφεται στη Γλασκόβη τον επόμενο μήνα.

Αρχικά, ένα hot take: Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια αλλά είναι μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει εις βάρος του πλανήτη αρκετές δεκαετίες πριν, ασχέτως αν η δημόσια κουβέντα για το θέμα άνοιξε αργότερα -  και πιθανότατα άργησε με μπόλικες μοιραίες συνέπειες. Κάπου εδώ έρχεται να μπει στην κουβέντα η COP26.

Από το Βερολίνο στο Παρίσι... 

Πίσω στο 1995, λίγο μετά το ψυχροπολεμικό φινάλε και την πτώση του τείχους, γεννήθηκε η περιβόητη Διάσκεψη CΟP (Conference of the Parties/ Διάσκεψη των Μερών) υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

> Διάβασε ακόμη: Τα πύρινα σύννεφα δεν είναι hoaxes

Σε αυτή συμμετέχουν οι ηγέτες των περισσότερων χωρών του πλανήτη ώστε να καταλήξουν σε δράσεις και την εύρεση μίας λύσης για την κλιματική κρίση. Βασικότερος στόχος είναι η αμοιβαία δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στην COP26 παίζεται το μέλλον του πλανήτη
COP26 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ
COP26 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟ

Έκτοτε τα "συμβαλλόμενα μέρη" συνεδριάζουν ετησίως (με εξαίρεση το 2020, που η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω Covid-19) για να δουν θέματα όπως η πρόοδος των διαδικασιών καθώς και οι νέες προκλήσεις που προκύπτουν.

Από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου του 2015, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και το προάστιο Le Bourget, οι χώρες που συμμετείχαν συμφώνησαν για πρώτη φορά σε μία δεσμευτική και καθολική στρατηγική για το κλίμα. Ο βασικότερος στόχος ήταν η μείωση της θερμοκρασίας της Γης κατά 2 βαθμούς μέχρι το 2100.

Η Συμφωνία του Παρισιού ήρθε σε συνέχεια των προηγούμενων διασκέψεων για την κλιματική κρίση, με σημαντικότερη αυτών εκείνη του Κιότο (το 1997), όταν και υιοιθετήθηκε το ομώνυμο με την ιαπωνική πόλη πρωτόκολλο.

...και από εκεί στη Γλασκόβη

Η Γλασκόβη θεωρείται πλέον μία από τις πιο 'πράσινες' πόλεις του πλανήτη, οπότε θεωρήθηκε μάλλον λογικό και αναμενόμενο να διοργανωθεί φέτος το COP στη νοτιοδυτική Σκωτία.

> Διάβασε ακόμη: Mία τεράστια λίμνη εξαφανίστηκε από την Ανταρκτική

Η διάσκεψη θα λάβει χώρα από την 1η μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, με τα κράτη να βάζουν στο τραπέζι την πρόοδο της συμφωνίας του Παρισιού καθώς και να προχωρούν σε νέες στρατηγικές σχετικά με τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

COP26 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΡΙΧΝΕΙ ΝΕΡΟ ΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Η φετινή σύνοδος COP26 είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς οι όροι τους οποίους θα κληθούν να αποδεχτούν οι αρμόδιες πλευρές θα είναι αρκετά πιο αυστηροί και περιοριστικοί. Η αιτία είναι ασφαλώς πολύ σοβαρότερη από ό,τι ποτέ πριν στο παρελθόν: Η παγκόσμια θερμοκρασία και η αύξησή της θα πρέπει να περιοριστεί στον 1,5°C συγκριτικά με την προβιομηχανική περίοδο.

Γενικότερα, η δεκαετία που διανύουμε είναι ιδιατέρως κρίσιμη, καθώς πέρα από τη θερμοκρασία που αισθητά βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, υπάρχει ακόμη το θέμα της θαλάσσιας στάθμης που ανεβαίνει, οι καταστροφικές πυρκαγιές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γης και οι μεγάλες περιόδοι ξηρασίας.

> Διάβασε ακόμη: Ρεκόρ δολοφονιών υπέρμαχων του περιβάλλοντος

Οι χώρες που θα πάρουν μέρος στην COP26 καλούνται να οριστικοποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια δράσης (εθνικά καθορισμένες συνεισφορές ή NDC) για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Με τις δεσμεύσεις που υπήρξαν μετά το Παρίσι -με σημαντικές αποκλίσεις (βλέπε πχ τη γνώμη που είχε ο πρωήν Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump για το θέμα)- η θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά τρεις ολόκληρους βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Όσο μικρός κι αν σου ακούγεται ο αριθμός, πίστεψέ με, δεν θα είχε καθόλου πλάκα κάτι τέτοιο.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.