Xάρτινο μενού vs. QR code: Τα εστιατόρια μετά την Covid-19
Ένα μικροσκοπικό τετράγωνο ψηφιακού κώδικα έχει δημιουργήσει ένα τεχνολογικό/εστιατορικό debate.
Τους τελευταίους μήνες γίνεται μία τεράστια προσπάθεια τόσο από τον εστιατορικό κόσμο όσο και από το κοινό, ώστε το πράγμα να επιστρέψει στην προ-πανδημική του μορφή. Μερικοί περιορισμοί έχουν αρθεί, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι εξίσου απαραίτητα με τις κρατήσεις και οι μάσκες κατεβαίνουν όταν πρόκειται να καθίσεις στο τραπέζι. Με επιφύλαξη, θα μπορούσαμε να πούμε πως γυρνάμε στα εστιατόρια που γνωρίζαμε από πριν. Ένα "λείψανο" από τα ενδότερα της πανδημίας, όμως, φαίνεται να παραμένει, φιλοδοξώντας να γίνει μόνιμο εργαλείο στη βιομηχανία της γεύσης. Το QR code menu ή αν προτιμάς ο ανέπαφος ηλεκτρονικός κατάλογος με QR code.

Ένα μικρό τετράγωνο πλαίσιο και η σύνδεσή του με την κάμερα του κινητού σου αρκούν για να πλοηγηθείς στον ιστότοπο του εστιατορίου (όπου υπάρχει ο κατάλογος) ή να λάβεις στην οθόνη σου ένα PDF με τα πιάτα που σερβίρονται. Τα QR code menu είχαν μπει στη ζωή μας λίγο πριν από τον κορονοϊό, αλλά η δημοφιλία τους εκτοξεύτηκε αμέσως μόλις η Covid-19 έγινε σύντροφος της καθημερινότητάς μας.
Όλα στο χέρι σου
Τα QR code menu μειώνουν το paper waste αλλά και τα κόστη του εστιατορίου, ενώ το όποιο update σε αυτά είναι μία εξαιρετικά απλή και γρήγορη διαδικασία.
> Διάβασε ακόμη: Τα εστιατόρια της νέας σεζόν
Παράλληλα, μπορούν να γίνουν εμφανή σημεία που φιλοξενούν τα πιάτα ημέρας ή κάποια προσφορά. Επιπροσθέτως, μερικές εφαρμογές λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτά και διευκολύνουν διεργασίες όπως η πληρωμή. Γενικά, για οποιονδήποτε είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, τα πράγματα απλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην τα συμπαθεί κανείς. Ο βασικότερος έχει να κάνει με τον χρόνο επί της οθόνης. Ακόμη κι αν ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να ποστάρουν το πιάτο τους στο Instagram, ο χρόνος που περνάς σε ένα εστιατόριο ισούται με μία ποιοτική ανάπαυλα, συνήθως με άτομα που συμπαθείς. Και στο χρόνο αυτό δεν έχουν χώρο οι οθόνες.
Έπειτα, συναντάται η δυσκολία του zoom in/zoom out, των broken links και των σελίδων που δε φορτώνουν. Για να μην αναφέρουμε τις πρακτικές δυσκολίες των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων ή του γεγονότος που, θέλοντας και μη, θα πρέπει να είσαι συνδεδεμένος στο ίντερνετ.
> Διάβασε ακόμη: Χρυσοί Σκούφοι 2021: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
Η τεχνολογική παρουσία κατ' επέκταση λειτουργεί αρνητικά στο κομμάτι μαγείας που προσφέρει μία γαστρονομική εμπειρία ή μία απλή επίσκεψη στο αγαπημένο σου εστιατόριο.

Ευτυχώς, στη χώρα μας παρατηρείται μέχρι στιγμής μία ισορροπία. Η συντριπτική πλειοψηφία των εστιατορίων διαθέτει το κλασικό, χάρτινο menu, ενώ πολλά από αυτά υποστηρίζουν και την τεχνολογικά εξελιγμένη εκδοχή αυτού. Το ποιο θα επικρατήσει, θα φανεί.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Όσπρια στο γιορτινό τραπέζι; Ναι! Ιδέες για να τα βάλεις από το πρώτο dip μέχρι το κυρίως πιάτο
Όσπρια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου, σε ρόλο πρωταγωνιστή: κρεμώδη dips, σαλάτες και κυρίως πιάτα για κάθε τύπο καλεσμένου.
Το Pomo d’ Oro εντυπωσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πρωτότυπα κερκυραϊκή κουζίνα του
Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.
Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα
Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης Δουκας