Η ωμή αλήθεια του αθηναϊκού σεβίτσε

Το θαλασσινό πιάτο με τη φρέσκια γεύση, το δροσάτο χαρακτήρα και το εξωτικό όνομα είναι πλέον παντού.

Ψάρι, φρέσκο. Όσο πιο σπαρταριστό γίνεται. Χυμοί -επίσης- φρέσκων εσπεριδοειδών. Λάιμ. Κυρίως λάιμ. Και έπειτα, πιπεριές τσίλι. Aji. Οι πυλώνες του σεβίτσε παραμένουν ίδιοι εδώ και περίπου 2.000 χρόνια, με τις ιστορικές αναφορές να κάνουν λόγο για τη φυλή Moche, στα βόρεια του Περού, ως τους πρώτους που έφτιαξαν το περίφημο εστιατορικά πια πιάτο με ωμό ψάρι και γάλα τίγρης. Οι Moche μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους χυμούς του φρούτου tubo σε ζύμωση (κάτι ανάμεσα σε μπανάνα και passion fruit, που φιλοξενείται εντός ενός ιδιότυπου "καλαμιού") για να μαρινάρουν το ψάρι τους.

Έπειτα, ήρθαν οι Ισπανοί. Σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς -του φαγητού, αλλά όχι μόνον αυτού- το σεβίτσε "λανσαρίστηκε" λίγο πιο επίσημα από γυναίκες της Ανδαλουσίας με καταγωγή από τις αραβικές χώρες, που ακολούθησαν τους Ισπανούς κατακτητές στη λατινική Αμερική.

> Διάβασε ακόμη: Νόστιμα μέρη της Αθήνας για να φας τώρα

Μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, η άνοδος της nikkei κουζίνας σε επίπεδο που ξέφευγε από τα γεωγραφικά όρια της Λίμα συνέβαλε στο να γίνει γνωστό αρκετά πιο μακριά από το νότιο κομμάτι της αμερικάνικης ηπείρου και να συστηθεί σε όλους ως η ναυαρχίδα του τραπεζιού της. Στα μέρη μας βέβαια, το έδεσμα με τη φρέσκια γεύση, το δροσάτο χαρακτήρα και το εξωτικό όνομα, ήρθε αρκετά μετά. Παγιωμένα γαστρο-ινστιτούτα γευσης και διασκέδασης όπως το Matsuhisa και σεφ-προφήτες της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής όπως ο Δημήτρης Κατριβέσης ήταν αυτοί που μας το πρωτοσέρβιραν, πάνω-κάτω 15 χρόνια πριν.

Το αθηναϊκό κοινό, αρχικά και για λίγο, παραξενεύτηκε. Ξαφνιάστηκε. Αλλά δοκίμασε. Και αποδέχτηκε σχεδόν αμέσως. Η συγκεκριμένη, περίπου άμεση, αποδοχή, άνοιξε το δρόμο. Πρώτα σε concepts όπως το Cinco και το Oozora και εν συνεχεία σε άλλα πολυσυζητημένα εστιατόρια της πόλης.

> Διάβασε ακόμη: Ο Λουκάς Μάιλερ είναι ένας από τους νοστιμότερους μάγειρες της Αθήνας

Η έννοια του ωμού ψαριού στη γαστρονομική μας κουλτούρα άλλωστε δεν ήταν και τόσο νέα. Παρουσιάστηκε όμως με διαφορετικό τρόπο, πολύ πιο ελκυστικό από τις -εξαιρετικές κατά τα άλλα- σαρδέλες Καλλονής σε χοντρό αλάτι ή οτιδήποτε παρεμφερές.

Η ωμή αλήθεια του αθηναϊκού σεβίτσε

Κι αυτό ίσως και να υπήρξε και το σημείο τομής ώστε το σεβίτσε να προχωρήσει στη συνέχεια πιο μακριά, για να φτάσει στις ψαροταβέρνες ή ακόμη και στο all day της γειτονιάς. Ναι, ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ. Είναι άλλωστε λεπτή η διαχωριστική γραμμή. Αρκούν πάντως, τα όσο πιο φρέσκα γίνεται υλικά, η γνώση και η αγάπη για το φαγητό, για να φας πια ένα αξιοπρεπές σεβίτσε ακόμη και σε απροσδόκητα μέρη.

Το σεβίτσε στα τραπέζια της Αθήνας

Υπάρχουν πραγματικά αμέτρητα σεβίτσε στα αθηναϊκά μενού. Σεβίτσε μέτρια, σεβίτσε καλά, σεβίτσε εξαιρετικά – και ευτυχώς, σχεδόν πουθενά, σεβίτσε κακά ή ακόμη και επικίνδυνα. Ξεχωρίσαμε μερικά από εκείνα που σερβίρονται αυτή την εποχή στην πόλη.

Στο Varoulko Seaside

Σεβίτσε δράκαινας που μαρινάρεται με εσπεριδοειδή, αχλάδι, σαφράν και νερό ντομάτας είναι η πρόταση του chef-patron Λευτέρη Λαζάρου και του νέου head chef του εμβληματικού εστιατορίου, Θοδωρή Κυριακίδη.

Στις Μικρές Κυκλάδες

Στο εστιατόριο της Κηφισιάς, το σεβίτσε θέλει τη σάρκα γαρίδας γάμπαρης Αμβρακικού να μαρινάρεται πρωτότυπα σε passion fruit και τεκίλα.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα