Ο Λουκάς Μάιλερ είναι ένας από τους νοστιμότερους μάγειρες της Αθήνας

Ο μάγειρας του "Λινού Σουμπάσης και Σία" μιλά για όλα εκείνα που μετρούν στον δικό του γευστικό κόσμο.

Από τα Ριζά της Λήμνου μέχρι την εξαιρετικά δημοφιλή εσχάτως κουζίνα του "Λινού Σουμπάσης και Σία”, ο Λουκάς Μάιλερ επέμεινε στο να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο από κάθε τι: να μαγειρεύει. Μιλά στον Μπάμπη Δούκα για την εξέλιξη της ζωής και της επαγγελματικής του πορείας, το πώς γεννήθηκε ο έρωτας του με το φαγητό, τη μετάβαση από το νησί στην εστιατορική Αθήνα και όλα όσα περνούν από το μυαλό του κάθε φορά που βρίσκεται πάνω από την αγαπημένη του κατσαρόλα.

Το προφίλ του Λουκά Μάιλερ

Ποιος είναι ο Λουκάς Μάιλερ; Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη από μητέρα Θεσσαλονικιά και πατέρα Αυστριακό - ο τελευταίος ήταν ερωτικός μετανάστης στη συμπρωτεύουσα αλλά πάντοτε διατήρησε την καλλιτεχνική, ευρωπαϊκή του φύση. Ουσιαστικά μεγάλωσα στην Λήμνο, όπου η μητέρα μου διορίστηκε σαν δασκάλα ειδικής αγωγής. Νιώθω λοιπόν Λημνιός, την εφηβεία μου εκεί την πέρασα.

> Διάβασε ακόμη: Νίκος Καραθάνος, μαθήματα ζωής και κουζίνας

Πώς βρέθηκες στις κουζίνες και ποιο ήταν το σημείο που κατάλαβες ότι θα ασχοληθείς σοβαρά με αυτό; Πέρασα από πολύ μικρές, δύσκολες -πρακτικά- κουζίνες αλλά με ψυχή. Είναι κάτι που ζω από έφηβος, όταν και ξεκίνησα να δουλεύω στον χώρο της εστίασης περνώντας ουσιαστικά από κάθε πόστο: λαντζιέρης και σερβιτόρος μέχρι σταδιακά να μπω και στην κουζίνα. Η μεγάλη αλλαγή ήρθε στην Αυστρία, όταν έζησα για λίγο στην Βιέννη και εργάστηκα σε μία μεγάλη γαστρονομική εταιρεία.

Θήτευσα σε πολλά πόστα και είδα γενικότερα πώς λειτουργεί η οργάνωση εκεί. Άνοιξε το μάτι μου θα έλεγα. Αλλά μου έλειπε η ζωή στην Ελλάδα, η ελευθερία που είχα στο νησί. Οπότε γύρισα πίσω και όταν ξαναμπήκα να μαγειρέψω, μπορούσα να το κάνω πολύ πιο οργανωμένα. Κατάλαβα πως αυτή η δουλειά μου ταιριάζει. Άρχισα να ψάχνομαι περισσότερο.

Η σχέση με το φαγητό ποια ήταν έως τότε; Πάντα μου άρεσε το φαγητό, λάτρευα να τρώω (γέλια). Η γιαγιά μου από την Αυστρία ήταν πολύ περιποιητική, πρόσεχε πολύ το φαγητό και είχε όρεξη να μας φροντίσει. Από αυτή πήρα τη μεθοδολογία -πώς έστηνε το τραπέζι, πώς σέρβιρε το κάθε πιάτο κλπ. Αλλά από την ελληνική πλευρά υιοθέτησα τη συνήθεια του φαγητού στη μέση, το παρεΐστικο στυλ αυτού και γενικότερα τη συγκεκριμένη φιλοσοφία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lukas Mailer (@mailerlukas)

Η μετάβαση σου στην εστιατορική Αθήνα πώς ήταν; Πιο εύκολη από ό,τι φανταζόμουν. Αυτό που ήξερα να κάνω στην Λήμνο συνέχισα να το κάνω κι εδώ. Ήρθα για να μαγειρέψω και ήμουν πολύ τυχερός γιατί βρήκα μία πάρα πολύ καλή ομάδα. Θέσαμε ουσιαστικά μία γραμμή αλλά μαγειρεύουμε ελεύθερα εδώ. Βρήκαμε τους προμηθευτές μας, τις φάρμες μας και όλους όσους μας παρέχουν την πρώτη ύλη και αποφασίσαμε να τα αξιοποιήσουμε σε συγκεκριμένες παρασκευές.

> Διάβασε ακόμη: Monzù σε νόστιμο update

Λανσάρεις μία απλή κουζίνα που είναι νόστιμη. Η λέξη "απλή" ακούγεται πλέον κάπως στα εστιατόρια. Θα έλεγα περισσότερο πως η κουζίνα μου είναι ειλικρινής.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας