Για ράμεν στο Tanpopo του Σωτήρη Κοντιζά

Το νέο εστιατόριο του δημοφιλή σεφ, restaurateur και παρουσιαστή, τοποθετεί το ράμεν στο επίκεντρο της γαστρονομικής προσοχής.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Φεβρουαρίου 2023

Η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιούζο Ιτάμι, Tanpopo (ή "Τανπόπο" αν προτιμάς), προφανώς και δεν είναι γνωστή στο ευρύ ελληνικό κοινό αλλά κάτι μου λέει πως σύντομα αρκετοί θα αναζητήσουν στο ίντερνετ πράγματα γι' αυτήν. Βλέπεις, η κωμωδία του 1986 με πρωταγωνιστές τους Νομπούκο Μιγιαμότο, Τσουτόμου Γιαμαζάκι και Κεν Γουατανάμπε αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα ramen-western και τοποθετεί στο επίκεντρό της την ιαπωνική σούπα με νουντλς, κρέας και αυγό, που από μόνη της αποτελεί ένα πλήρες comfort γεύμα.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, να πέσει το trailer:

Το όνομα της εν λόγω ταινίας -είναι επίσης και η γιαπωνέζικη λέξη για το dandelion, το φυτό ταραξάκο δηλαδή- λοιπόν επιλέγει ο Σωτήρης Κοντιζάς για να βαφτίσει το νέο project που επεκτείνει το Nolan-verse (μετά τα Nolan, Sweet Nolan και Proveleggioς) και ασχολείται σοβαρά με το ράμεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, το "ράμεν δεν είναι φαγητό, είναι μια ζεστή αγκαλιά", γι' αυτό και πρόκειται για το μάλλον πιο προσωπικό project του δημοφιλούς σεφ, ρεστορατέρ και παρουσιαστή.

Για ράμεν στο Tanpopo του Σωτήρη Κοντιζά

Ο ίδιος μεγάλωσε με instant ramen (κάτι πολύ συνηθισμένο στην Ιαπωνία, με cup noodles, ramen στο κουτί δηλαδή, στα οποία προσθέτεις ζεστό νερό και ύστερα από τρία λεπτά είναι έτοιμο - οι περισσότεροι δεν έμπαιναν στον κόπο να φτιάξουν κανονικά ramen στο σπίτι γιατί στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σε κάθε γωνία έχει ένα ραμενάδικο, στο φέρνουν ακόμα και σε πορσελάνινα μπολ, τα οποία στο τέλος έρχονται και τα παίρνουν πίσω), προτού διαβάσει το Momofuku -το βιβλίο του David Chang- που το κρατά σαν Βίβλο, όχι τόσο για τις συνταγές αλλά για την ιστορία.

Ο περισπούδαστος πια σεφ και ρεστορατέρ Chang έφερε επανάσταση στην εστιατορική σκηνή των ΗΠΑ όταν εισήγαγε ασιατικές γεύσεις και σύστησε στους Αμερικανούς το έως τότε άγνωστο και ταπεινό ramen noodle. Μέσα από το προαναφερθέν βιβλίο διηγείται πως η δική του εμμονή τον οδήγησε να δανειστεί λεφτά από τον πατέρα του και να στήσει το περίφημο πλέον Momofuku noodle bar, μόλις στα 26 του.

By the way, ο Momofuku Ando -από όπου και το όνομα- ήταν αυτός που δημιούργησε το instant ramen. Κάπως έτσι δένουν και όλα όσα έχεις διαβάσει μέχρι τώρα, με έξτρα αλατοπίπερο στην ιστορία τις δοκιμές κατά τη διάρκειας της πρώτης καραντίνας μέσω του PS Luncheon, όταν ο ΣΚ δοκίμασε μια DIY εκδοχή με το PSL ramen kit.

Ράμεν. Αλλά όχι μόνο.

Το "Tanpopo" ξεκινά να σερβίρει στα πέριξ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων και στη γωνία της Ευριπίδου με την Αριστείδου, σαν μια "καντίνα" που σερβίρει με αμεσότητα τίμιο και καυτό ράμεν. Ετοιμάσου λοιπόν (αρχής γενομένης από τις 6 Φεβρουαρίου) να πιάσεις σκαμπό μπροστά στην κουζίνα και να παραγγείλεις απευθείας από τον μάγειρα που θα φροντίζει για τα δέοντα, εντός ενός χώρου την αρχιτεκτονική ιδέα και τον σχεδιασμό του οποίου έχει αναλάβει η Trail Practice.

Tanpopo Κοντιζάς ράμεν 2

Για τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, θα σερβίρει καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 14.00 έως τις 19.00 (18.30 last call). Οι μισές θέσεις θα είναι με κρατήσεις, κι οι άλλες μισές first come, first served. Θα ξεκινήσει με ένα μενού 12 κωδικών, εκ των οποίων οι μισοί είναι ramen και gyoza. 

 


Info

Αριστείδου 1
Τηλ. 210 7000252

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας