
Michel Bras, ο σεφ που αρνήθηκε τα αστέρια Michelin
Ένας άσος της γαλλικής κουζίνας, οι εφευρέσεις του και το πρωτοφανές αίτημά του.

Δεν θήτευσε σε κάποια σπουδαία σχολή μαγειρικής, ούτε έμαθε στο πλευρό κάποιων άλλων μεγάλων σεφ. Ακόμη κι έτσι όμως, ο Γάλλος σεφ Michel Bras έδωσε στον γαστρονομικό κόσμο κάποια σπουδαία δώρα, όπως το υγρό κέικ σοκολάτας. Αλλά όχι μόνο αυτό. Χάρη στη δημιουργικότητά του έχει κερδίσει 3 αστέρια Michelin, χωρίς ποτέ να εργαστεί μακριά από τη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Και κάπως έτσι τα κατάφερε.
Ο Bras, πριν το κέικ σοκολάτας
Ο Michel Bras γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1946 στο Gabriac της επαρχίας Aveyron στη Γαλλία. Τα πρώτα του βήματα στην κουζίνα, έγιναν όταν ανέλαβε βοηθός της μητέρας του στο εστιατόριο Auberge Lou Mazuc στο Aubrac. Στα 33 του "κληρονόμησε" το management του Auberge καθώς και πλήρη αυτονομία σε αυτό: άρχισε να εξελίσσει τον γαστρονομικό του κόσμο, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τοπικά υλικά και γεννώντας εξαιρετικές ιδέες με πρωτότυπους συνδυασμούς. Εντελώς αυτοδίδακτος, ο Bras άρχισε να κερδίζει φήμη τόσο στη γαλλική όσο και στη διεθνή σκηνή, κερδίζοντας τα πρώτα του αστέρια Michelin.

Το εστιατόριο και η μεγάλη άρνηση
Το 1992, ανοίγει το Le Suquet, το εστιατόριο που αποκαλούσε συχνά και οικογένειά του. Όχι τυχαία, καθώς σε αυτό εργαζόντουσαν οι γονείς του, ο γιος του Sebastien, η σύζυγός του, Ginette, και μερικοί ακόμη συγγενείς. Το 1999, το Le Suquet βραβεύεται με τρία αστέρια Michelin -ένας στόχος που ποτέ δεν επετεύχθη από το Lou Mazuc. Τα διατήρησε μέχρι τον χειμώνα του 2017, όταν και ο Sebastien ζήτησε να εξαιρεθεί από τον ταξιδιωτικό οδηγό της Michelin, προκειμένου να μπορέσουν τόσο αυτός όσο και ο πατέρας του, να δουλέψουν με μεγαλύτερη ηρεμία και μικρότερη πίεση.

Οι διασημότερες συνταγές
Ποια είναι όμως εκείνα τα πιάτα που έχουν δημιουργήσει τη φήμη του σπουδαίου σεφ της γαλλικής επαρχίας; Κάποιος θα μπορούσε να πει το Gargouillou de jeunes legumes, έναν συνδυασμό οσπρίων, βοτάνων και βρώσιμων λουλουδιών, σκεπασμένα από κρέμα και κάποιες παραλλαγές αναλόγως εποχής. Ή το περίφημο Coulant au chocolat, το κέικ σοκολάτας με την υγρή καρδιά, που πλέον βρίσκεται στα μενού σχεδόν όλων των κορυφαίων εστιατορίων του πλανήτη. Αλλά και πολλά ακόμη συνταγές που βασίζονται σε λαχανικά από τον κήπο του Bras και τα οποία ο ίδιος καλλιεργεί στη γη γύρω από το Le Suquet. Όλα τα πιάτα του όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη φρεσκάδα.
Η φιλοσοφία
Συχνά, περισσότερο από σεφ, ο Bras λειτουργεί και σαν διευθυντής ορχήστρας ή συμβουλάτορας. Δίνει τεράστια προσοχή στις λεπτομέρειες, όπου κάθε κομμάτι ενός πιάτου πρέπει να συμβάλλει στην επιτυχία του. Απλότητα, ταχύτητα, ευελιξία, προσοχή. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του επέτρεπαν διαχρονικά να δημιουργήσει σπουδαία πιάτα και να καλλιεργήσει μια γαστρονομική κουλτούρα και μάλιστα σε μια περιοχή που μόνο εύκολο δεν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο.
Και τέλος, τα μαχαίρια

O Michel Bras εκτός όλων των άλλων έχει δημιουργήσει και την προσωπική του σειρά από μαχαίρια. Όπως ο ίδιος αναφέρει, έχουν κοφτερές λεπίδες, άνετη αίσθηση και είναι ιδανικά για κάθε πραγματικό φίλο της μαγειρικής.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα