Michel Bras, ο σεφ που αρνήθηκε τα αστέρια Michelin

Ένας άσος της γαλλικής κουζίνας, οι εφευρέσεις του και το πρωτοφανές αίτημά του.

Δεν θήτευσε σε κάποια σπουδαία σχολή μαγειρικής, ούτε έμαθε στο πλευρό κάποιων άλλων μεγάλων σεφ. Ακόμη κι έτσι όμως, ο Γάλλος σεφ Michel Bras έδωσε στον γαστρονομικό κόσμο κάποια σπουδαία δώρα, όπως το υγρό κέικ σοκολάτας. Αλλά όχι μόνο αυτό.  Χάρη στη δημιουργικότητά του έχει κερδίσει 3 αστέρια Michelin, χωρίς ποτέ να εργαστεί μακριά από τη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Και κάπως έτσι τα κατάφερε.

Ο Bras, πριν το κέικ σοκολάτας

Ο Michel Bras γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1946 στο Gabriac της επαρχίας Aveyron στη Γαλλία. Τα πρώτα του βήματα στην κουζίνα, έγιναν όταν ανέλαβε βοηθός της μητέρας του στο εστιατόριο Auberge Lou Mazuc στο Aubrac. Στα 33 του "κληρονόμησε" το management του Auberge καθώς και πλήρη αυτονομία σε αυτό: άρχισε να εξελίσσει τον γαστρονομικό του κόσμο, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τοπικά υλικά και γεννώντας εξαιρετικές ιδέες με πρωτότυπους συνδυασμούς. Εντελώς αυτοδίδακτος, ο Bras άρχισε να κερδίζει φήμη τόσο στη γαλλική όσο και στη διεθνή σκηνή, κερδίζοντας τα πρώτα του αστέρια Michelin.

Michel Bras, ο σεφ που αρνήθηκε τα αστέρια Michelin

Το εστιατόριο και η μεγάλη άρνηση

Το 1992, ανοίγει το Le Suquet, το εστιατόριο που αποκαλούσε συχνά και οικογένειά του. Όχι τυχαία, καθώς σε αυτό εργαζόντουσαν οι γονείς του, ο γιος του Sebastien, η σύζυγός του, Ginette, και μερικοί ακόμη συγγενείς. Το 1999, το Le Suquet βραβεύεται με τρία αστέρια Michelin -ένας στόχος που ποτέ δεν επετεύχθη από το Lou Mazuc. Τα διατήρησε μέχρι τον χειμώνα του 2017, όταν και ο Sebastien ζήτησε να εξαιρεθεί από τον ταξιδιωτικό οδηγό της Michelin, προκειμένου να μπορέσουν τόσο αυτός όσο και ο πατέρας του, να δουλέψουν με μεγαλύτερη ηρεμία και μικρότερη πίεση. 

ΜΠΡΑ 1

Οι διασημότερες συνταγές

Ποια είναι όμως εκείνα τα πιάτα που έχουν δημιουργήσει τη φήμη του σπουδαίου σεφ της γαλλικής επαρχίας; Κάποιος θα μπορούσε να πει το Gargouillou de jeunes legumes, έναν συνδυασμό οσπρίων, βοτάνων και βρώσιμων λουλουδιών, σκεπασμένα από κρέμα και κάποιες παραλλαγές αναλόγως εποχής. Ή το περίφημο Coulant au chocolat, το κέικ σοκολάτας με την υγρή καρδιά, που πλέον βρίσκεται στα μενού σχεδόν όλων των κορυφαίων εστιατορίων του πλανήτη. Αλλά και πολλά ακόμη συνταγές που βασίζονται σε λαχανικά από τον κήπο του Bras και τα οποία ο ίδιος καλλιεργεί στη γη γύρω από το Le Suquet. Όλα τα πιάτα του όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη φρεσκάδα.

Η φιλοσοφία

Συχνά, περισσότερο από σεφ, ο Bras λειτουργεί και σαν διευθυντής ορχήστρας ή συμβουλάτορας. Δίνει τεράστια προσοχή στις λεπτομέρειες, όπου κάθε κομμάτι ενός πιάτου πρέπει να συμβάλλει στην επιτυχία του. Απλότητα, ταχύτητα, ευελιξία, προσοχή. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του επέτρεπαν διαχρονικά να δημιουργήσει σπουδαία πιάτα και να καλλιεργήσει μια γαστρονομική κουλτούρα και μάλιστα σε μια περιοχή που μόνο εύκολο δεν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Και τέλος, τα μαχαίρια

ΜΠΡΑ 3

O Michel Bras εκτός όλων των άλλων έχει δημιουργήσει και την προσωπική του σειρά από μαχαίρια. Όπως ο ίδιος αναφέρει, έχουν κοφτερές λεπίδες, άνετη αίσθηση και είναι ιδανικά για κάθε πραγματικό φίλο της μαγειρικής. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας