Έτσι θα παραγγείλεις κρασί στο εστιατόριο χωρίς να τα κάνεις μούσκεμα

Οδηγίες για να μην υποφέρεις.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Αυγούστου 2018

Νιώθεις φοβισμένος όταν παίρνεις στα χέρια σου τη λίστα των κρασιών στο εστιατόριο; Ξέρεις, τότε που το 90% των ανθρώπων δεν έχουν σχεδόν την παραμικρή ιδέα αλλά υιοθετούν περισπούδαστο ύφος προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια φιάλη κρασιού, που -συνήθως- δεν ξέρουν τι είναι. Για να μην σε καταλαμβάνει ο τρόμος κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, διάβασε τα παρακάτω. Το κρασί μπορεί δύσκολα να το καταλάβει κάποιος αν δε διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτό όμως, δεν αποτελεί εμπόδιο για την επιλογή μιας αξιοπρεπούς ετικέτας σε κάθε περίσταση.

1. Μην φοβάσαι τη wine list

Έτσι θα παραγγείλεις κρασί στο εστιατόριο χωρίς να τα κάνεις μούσκεμα

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πανικοβληθείς, κοιτώντας τις (αρκετά συχνά πολλές) επιλογές. Αρχικά, περιόρισε το εύρος αναλόγως χρώματος (λευκό, κόκκινο, ροζέ), τιμής και προτίμησης. Επίσης, ένα πολύ χρήσιμο βήμα είναι να τσεκάρεις προηγουμένως τη λίστα στο διαδίκτυο, καθώς αρκετά εστιατόρια εκτός από το μενού, περιλαμβάνουν και αυτή στο site τους.

2. Ρώτα τον sommelier

ΣΟΜΕΛΙΕ

Ή αν δεν υπάρχει, κάποιον από τους ανθρώπους τους εστιατορίου που να γνωρίζει μερικά πράγματα πάνω στο κρασί. Ο καιρός που οι sommeliers είχαν μπλαζέ υφάκι έχει περάσει ανεπιστρεπτί άλλωστε και μπορείς άφοβα να τον ρωτήσεις οτιδήποτε. Αυτός ξέρει. Βέβαια, οφείλεις να του δώσεις κάποιες κατευθύνσεις: Τα πιάτα που θα επιλέξεις, το ποσό που θέλεις να ξοδέψεις, τις προτιμήσεις σου και φυσικά να τον ρωτήσεις οτιδήποτε άλλο θέλεις να μάθεις για αυτό που πρόκειται να πιεις. 

3. Ποτήρι ή μπουκάλι;

ΚΡΑΣΙ 2

Ένα από τα κρισιμότερα διλήμματα. Τι επιλέγεις όσον αφορά την ποσότητα. Αν σκοπεύεις να πιεις λίγο παραπάνω μαζί με το φαγητό ή μετά από αυτό ή αν γιορτάζεις μια ειδική περίσταση, η φιάλη είναι η ιδανικότερη επιλογή. Αν από την άλλη θέλεις απλά να πιεις λίγο ή να συνοδεύσεις κάποιο συγκεκριμένο πιάτο ή απλά αν επιθυμείς να δοκιμάσεις περισσότερες από μία ετικέτες, τότε ενδείκνυται το ποτήρι. Ακόμη, οφείλεις να γνωρίζεις ότι σε κάποια εστιατόρια μπορείς να παραγγείλεις το 1/3 του μπουκαλιού - ένα πολύ τίμιο deal.

4. Η τιμή δεν έχει να κάνει με την αξία

ΠΟΤΗΡΙ

Το να επιλέξεις το φθηνότερο ή το ακριβότερο κρασί της λίστας, δεν έχει να κάνει ούτε με την καλύτερη, ούτε με την χειρότερη ποιότητα. Οφείλεις να μην υποτιμάς την αξία της κάθε φιάλης, που έχει επιλεγεί για τη λίστα για κάποιο λόγο. Δεν πίνεις άλλωστε κρασί σε κάποια ξεχασμένη ταβέρνα στη μέση του πουθενά ούτε σε ένα beach bar, αλλά σε εστιατόριο. 

5. Κρασί για κάθε περίσταση 

ΚΡΑΣΙ 1

Νόμιζες ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο; Λάθος. Οι κορυφαίοι sommeliers έχουν θεσπίσει κάποιους -άγραφους- κανόνες που καλό θα είναι να ακολουθήσεις, κυρίως για τη δική σου διευκόλυνση. Για παράδειγμα, ένα ώριμο κόκκινο κρασί είναι ιδανικό για το πρώτο ραντεβού, ένα δροσερό ροζέ για τα γεύματα με φίλους και ένα ξηρό λευκό όταν θα βγεις για φαγητό με τα πεθερικά σου. 

6. Τα τελικά βήματα

ΚΡΑΣΙ 3

Όταν η φιάλη (αν υποθέσουμε πως αυτή είναι η επιλογή σου) φτάσει τελικά στο τραπέζι, τσεκάρεις την ετικέτα για να βεβαιωθείς ότι είναι σωστή η χρονολογία αλλά και το κρασί που παρήγγειλες. Δοκιμάζεις -κρατώντας το ποτήρι σου από χαμηλά για να μην επηρεάσεις την θερμοκρασία του κρασιού- και κατόπιν ζητάς να σου σερβίρουν. Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, μπορείς να απευθυνθείς στον sommelier. 

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το Βουνό του Game of Thrones μόλις έγινε Colonel Sanders για τα KFC

Μάλλον θα χρειαστεί μεγαλύτερο λευκό κοστούμι.

Τα πιο οικονομικά Michelin* εστιατόρια του πλανήτη

Υψηλή γαστρονομία που δεν κοστίζει όσο ένα νεφρό.