
Ένα από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε μια δεξαμενή κρασιού
Στην Κουρούτα -ναι, στην Κουρούτα- ζει κανείς μία από τις πιο sui generis εμπειρίες dining στην Ελλάδα.
Έχεις δειπνήσει ποτέ μέσα σε μια δεξαμενή κρασιού; Και όχι, δεν το γράφω μεταφορικά. Πιθανότατα, αν παρακολουθείς εκτενώς τα εντός των ελληνικών συνόρων γαστρονομικά δρώμενα, να πηγαίνει κάπου το μυαλό σου. Αν όχι, τότε επίτρεψέ μας να σου μιλήσουμε -πιο ορθά, να σου γράψουμε- για το Dex.Silo.01.
Από τις Dexamenes στις γαστρονομικές βραβεύσεις
Πριν από οτιδήποτε άλλο, ένα απαραίτητο flash back. Πίσω στο 2018, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Νίκος Καραφλός, έχοντας στα χέρια του τις εγκαταστάσεις του παλιού οινοποιείου στην Ηλεία και την παραλία της Κουρούτας -αλλά και ένα ιδιαίτερο τοπικό αφήγημα συνδεδεμένο με τη σταφίδα- αποφάσιζε να συστήσει στο κοινό το Dexamenes Seaside Hotel. Ένα ξενοδοχείο-προορισμό για την ευρύτερη περιοχή, συνδεδεμένο οργανικά με την ιστορία της περιοχής και τον πρότερο βίο των εγκαταστάσεών του.

Πλέον, το Dexamenes Seaside Hotel είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και πιο μακριά από τα δικά μας σύνορα για τη μετατροπή των παλιών δεξαμενών σε σουίτες (με τη βοήθεια του K-Studio) και της βεντάλιας εμπειριών που προσφέρει. Περιλαμβάνεται δε, στην ακριβοθώρητη διεθνή πλατφόρμα των Design Hotels.
Στους χώρους του όμως παίζει και μια από τις πιο sui generis εστιατορικές εμπειρίες στην Ελλάδα, ένα αληθινά εμβυθιστικό δρώμενο που μπλεντάρει όλα όσα αναζητά κανείς σε ένα μέρος σαν κι αυτό. Το open air dining room του ξενοδοχείου, "Dex.Silo.01", στήνει τραπέζια μέσα στην (μεγάλη) πρώην δεξαμενή κρασιού και συνδυαστικά με τις multimedia προβολές, τον φωτισμό και το συγκλονιστικό soundtrack δομεί μία μοναδική ατμόσφαιρα.


Έπειτα, έρχεται η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί με ακρίβεια και νοστιμιά ο Σταύρος Κούσης. Η γευστική προσέγγιση δε συμπληρώνει μόνο αρμονικά την εικόνα αλλά αποτελεί και λόγο επίσκεψης στην... άγρια Δύση της Ηλείας, αντλώντας σε αρκετές περιπτώσεις έμπνευση από την περιοχή στην οποία σερβίρεται και τα υλικά της.


Η τοπική σούπα χονδρομενούδελο γίνεται η βάση για ένα εξαίσιο πιάτο ζυμαρικών με ταρτάρ γαρίδας, ενώ το φίνο καλαμάρι συνοδεύει ένα ευφάνταστο και βελούδινο αλά πολίτα με πουρέ αγκινάρας, αρακά και μαύρη καλοκαιρινή τρούφα.
Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχει μια ωραία οινική προσέγγιση με focus στον ελληνικό αμπελώνα και μια καλή κάρτα cocktails.
Διόλου τυχαία, το Dex.Silo.01 αποσπά Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και Top Notch στις πιο πρόσφατες λίστες των Χρυσών Σκούφων, του σημαντικότερου γαστρονομικού θεσμού της χώρας.
Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα