
Εστιατόρια-παγίδα για τουρίστες: Πώς να τα αποφύγεις
Όταν πεινάς σε μια άγνωστη πόλη, το λάθος εστιατόριο είναι πολύ εύκολο να σε πείσει. Μάθε πώς να αναγνωρίζεις τις τουριστικές παγίδες πριν κάτσεις στο τραπέζι.
Σε κάθε τουριστικό προορισμό, η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι το αξιοθέατο – είναι το πού θα φας. Όσο πιο πολύ πεινάς, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να καθίσεις σε εστιατόριο-παγίδα. Και κάπου εκεί, ξεκινά η… γαστρονομική απογοήτευση.
Οι άνθρωποι της γεύσης και του τουρισμού περιγράφουν ποια είναι τα βασικά σημάδια που σου δείχνουν ότι το εστιατόριο δεν είναι αυτό που φαίνεται – ή μάλλον, είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται.
Φανταχτερή βιτρίνα & κράχτες
Μενού σε δέκα γλώσσες, φωτογραφίες πιάτων, κράχτες που σου υπόσχονται εκπτώσεις επειδή τους… αρέσεις. Ο Jared Hucks, σεφ και ιδιοκτήτης του The Alden, το λέει ξεκάθαρα: "Περπατώ προς την άλλη κατεύθυνση όταν βλέπω κάποιον να μοιράζει μενού σε 100 διαφορετικές γλώσσες". Ό,τι κραυγάζει "τουρίστες, ελάτε εδώ!”, καλό είναι να σε βάλει σε σκέψεις.
Η τοποθεσία (και η ευκολία)
Όσο πιο "κοντά” είσαι στο αξιοθέατο, τόσο πιο μακριά είσαι από την ποιότητα. Η Claudia Martinez εξηγεί ότι "τα ενοίκια σε τουριστικές περιοχές είναι πάρα πολύ υψηλά. Οι επιχειρήσεις εκεί προσφέρουν μαζικά, φθηνά φαγητά για μέγιστο κέρδος".
Πολύ μεγάλο μαγαζί – πολύ μεγάλο μενού
Μην σε ξεγελάει ο όγκος. Αν το μαγαζί είναι τεράστιο και έχει μενού 20 σελίδες, μάλλον παίζει safe: κατεψυγμένα πιάτα για όλα τα γούστα. Ο Okan Kizilbayir το περιγράφει ωμά: "Το φαγητό δεν ήταν αυτό που τρώει ο Αμερικανός, αλλά η ιδέα που έχει ο τουρίστας για το πιάτο που αρέσει στους Αμερικανούς".
Κλισέ γλυκά και ποτά
Αν τα επιδόρπια σου φωνάζουν από βιτρίνα ή φωτογραφίες στο μενού, μην περιμένεις κάτι τοπικό. Όπως λέει η Martinez: "Δεν χρειάζεται εικόνα σε ένα πιάτο που γνωρίζουν όλοι".
Πολύ "Instagrammable" για να είναι αληθινό
Αν ο χώρος μοιάζει σχεδιασμένος για stories, πιθανόν είναι. Ο Hector Santiago λέει: "Δεν τούς νοιάζει να αναδείξουν την περιοχή. Θέλουν μόνο να τραβήξεις φωτογραφίες και να τους διαφημίσεις τσάμπα".
Δες ποιος κάθεται δίπλα σου
Αν μόνο οι σερβιτόροι μιλάνε τη γλώσσα της χώρας, κάτι πάει λάθος. Ο Hucks συμβουλεύει: "Δες τις γλώσσες στις Google κριτικές. Αν είναι όλες στα αγγλικά σε μια χώρα που δεν μιλά αυτήν τη γλώσσα, τότε πιθανότατα βρίσκεσαι σε τουριστική παγίδα".
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα