Εστιατόρια-παγίδα για τουρίστες: Πώς να τα αποφύγεις

Όταν πεινάς σε μια άγνωστη πόλη, το λάθος εστιατόριο είναι πολύ εύκολο να σε πείσει. Μάθε πώς να αναγνωρίζεις τις τουριστικές παγίδες πριν κάτσεις στο τραπέζι.

Σε κάθε τουριστικό προορισμό, η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι το αξιοθέατο – είναι το πού θα φας. Όσο πιο πολύ πεινάς, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να καθίσεις σε εστιατόριο-παγίδα. Και κάπου εκεί, ξεκινά η… γαστρονομική απογοήτευση.

Οι άνθρωποι της γεύσης και του τουρισμού περιγράφουν ποια είναι τα βασικά σημάδια που σου δείχνουν ότι το εστιατόριο δεν είναι αυτό που φαίνεται – ή μάλλον, είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται.

Φανταχτερή βιτρίνα & κράχτες

Μενού σε δέκα γλώσσες, φωτογραφίες πιάτων, κράχτες που σου υπόσχονται εκπτώσεις επειδή τους… αρέσεις. Ο Jared Hucks, σεφ και ιδιοκτήτης του The Alden, το λέει ξεκάθαρα: "Περπατώ προς την άλλη κατεύθυνση όταν βλέπω κάποιον να μοιράζει μενού σε 100 διαφορετικές γλώσσες". Ό,τι κραυγάζει "τουρίστες, ελάτε εδώ!”, καλό είναι να σε βάλει σε σκέψεις.

Η τοποθεσία (και η ευκολία)

Όσο πιο "κοντά” είσαι στο αξιοθέατο, τόσο πιο μακριά είσαι από την ποιότητα. Η Claudia Martinez εξηγεί ότι "τα ενοίκια σε τουριστικές περιοχές είναι πάρα πολύ υψηλά. Οι επιχειρήσεις εκεί προσφέρουν μαζικά, φθηνά φαγητά για μέγιστο κέρδος".

Πολύ μεγάλο μαγαζί – πολύ μεγάλο μενού

Μην σε ξεγελάει ο όγκος. Αν το μαγαζί είναι τεράστιο και έχει μενού 20 σελίδες, μάλλον παίζει safe: κατεψυγμένα πιάτα για όλα τα γούστα. Ο Okan Kizilbayir το περιγράφει ωμά: "Το φαγητό δεν ήταν αυτό που τρώει ο Αμερικανός, αλλά η ιδέα που έχει ο τουρίστας για το πιάτο που αρέσει στους Αμερικανούς".

Κλισέ γλυκά και ποτά

Αν τα επιδόρπια σου φωνάζουν από βιτρίνα ή φωτογραφίες στο μενού, μην περιμένεις κάτι τοπικό. Όπως λέει η Martinez: "Δεν χρειάζεται εικόνα σε ένα πιάτο που γνωρίζουν όλοι".

Πολύ "Instagrammable" για να είναι αληθινό

Αν ο χώρος μοιάζει σχεδιασμένος για stories, πιθανόν είναι. Ο Hector Santiago λέει: "Δεν τούς νοιάζει να αναδείξουν την περιοχή. Θέλουν μόνο να τραβήξεις φωτογραφίες και να τους διαφημίσεις τσάμπα".

Δες ποιος κάθεται δίπλα σου

Αν μόνο οι σερβιτόροι μιλάνε τη γλώσσα της χώρας, κάτι πάει λάθος. Ο Hucks συμβουλεύει: "Δες τις γλώσσες στις Google κριτικές. Αν είναι όλες στα αγγλικά σε μια χώρα που δεν μιλά αυτήν τη γλώσσα, τότε πιθανότατα βρίσκεσαι σε τουριστική παγίδα".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα