
Πώς θα αναγνωρίσεις ένα fake μεξικάνικο εστιατόριο
Αν δεν υπάρχει ίχνος κόλιανδρου, είναι ανησυχητικά τα πράγματα.

Οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται, ειδικά αυτές που σχετίζονται με την γαστρονομία. Κάποιες κουζίνες όμως παραμένουν σταθερές αξίες στις επιλογές των απανταχού foodies και σίγουρα μία safe επιλογή για φαγητό έξω. Μία από αυτές είναι και η μεξικάνικη, που μάλιστα συγκαταλέγεται στα μνημεία της άυλης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Δυστυχώς, υπάρχουν και εκείνοι που εκμεταλλεύονται το hype και την παραποιούν, όπως κάποια εστιατόρια που δηλώνουν μεξικάνικα αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά κακές εκδοχές αυτών.

Πρακτικά μιλώντας, ελάχιστα εστιατόρια εκτός Μεξικού αναδεικνύουν στο 100% την εν λόγω κουζίνα στην αυθεντική εκδοχή της, αρκετά το προσπαθούν με αξιόλογο τρόπο και υπάρχουν και κάποια που χρειάζεται να αποφύγεις. Βγάζοντας από το κάδρο την υπερβολική διακόσμηση με σομπρέρο να κρέμονται από παντού, σερβιτόρους ντυμένους matador ή mariachi και ένα σωρό άλλα στερεότυπα, την πραγματικότητα για ένα όχι και τόσο αυθεντικό μεξικάνικο εστιατόριο θα στην αποκαλύψει αυτό που πραγματικά μετράει: το μενού.
Κόλιανδρος

Παρότι μιλάμε για ένα ιθαγενές υλικό της Μεσογείου, έχει αρκετές και σημαντικές χρήσεις στην μεξικάνικη κουζίνα, ενώ συχνά προκαλεί και συγκρουόμενες απόψεις σχετικά με τη μυρωδιά και τη γεύση του. Το αρωματικό αυτό συναντάται από την σαλάτα quinoa έως τις enchiladas κοτόπουλο. Αν λείπει από τα πιάτα ενός εστιατορίου, τότε μάλλον βρίσκεσαι στο λάθος μέρος.
Fajitas

Όλοι το θεωρούν ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας. Δεν είναι, αντιθέτως αποτελεί το γνησιότερο τέκνο της Tex-Mex γαστρονομικής κουλτούρας (συνδυασμός της τοπικής κουζίνας του Τέξας με τη μεξικάνικη, που προέρχεται από τη συντομογραφία της σιδηροδρομικής γραμμής, μεταξύ Τέξας και Μεξικού). Ο όρος fajitas προέρχεται από την λέξη faja που μεταφράζεται ως ζώνη και αναφέρεται στο σημείο του μοσχαριού από το οποίο προέρχεται το κρέας (συνήθως από το skirt steak, δηλαδή το λεπτό διάφραγμα - πλέον fajitas συναντά κάποιος ακόμη και με άλλος είδος κρέατος). Σερβίρονται από τη δεκαετία του 1930, κυρίως στα ράντζα του Τέξας, ως μέρος της αμοιβής των καουμπόηδων. Είναι λοιπόν περισσότερο μέρος της αμερικάνικης παράδοσης και όχι της μεξικάνικης.
Μαργαρίτα

Είναι το frozen cocktail που συνοδεύει τέλεια το μεξικάνικο φαγητό. Η αυθεντική ωστόσο μαργαρίτα, ναι αυτή που φτιάχνεται ακριβώς έτσι από τα 40s, περιλαμβάνει μόλις 3 υλικά: τεκίλα, lime και triple sec. Ούτε φράουλα, ούτε μάνγκο, ούτε καρύδα, ούτε κάποιο άλλο παράξενο υλικό.
Σάλτσες

Το Μεξικό είναι γνωστό για τα καρυκεύματά του, τα οποία ποτέ δεν λείπουν σχεδόν από κανένα πιάτο και προσφέρονται σε ανεξάντλητους συνδυασμούς, χωρίς καθορισμένους κανόνες, αλλά ομαδοποιούνται γύρω από έναν και μόνο σκοπό: να εμπλουτίσουν τη γεύση σε κάθε τι. Αυτή άλλωστε είναι και η λειτουργία του pico de gallo ή της σάλτσας με πράσινο τσίλι. Αν θέλεις κάτι πικάντικο και αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις tabasco αντί για Valentina ή Cholula, τότε ηχούν τα καμπανάκια του κινδύνου.
Tacos

Μία από τις μεγαλύτερες συγχύσεις: Το αυθεντικό taco αποτελείται από τραγανή tortilla από καλαμπόκι με γέμιση από καρυκευμένο βοδινό κρέας, ψιλοκομμένο μαρούλι, κόλιανδρο, κρεμμύδι και τριμμένο τυρί. Ο ουρανίσκος σου οφείλει να το αναγνωρίζει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα