
H επόμενη σπουδαία κουζίνα του πλανήτη βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γης
Στη Μελβούρνη δημιουργείται μια εξαιρετική γαστρονομική σκηνή, που σύντομα θα τραβήξει το ενδιαφέρον όλων. Ίσως και του οδηγού Michelin.
Η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αυστραλίας μετά το Σίδνεϊ, ιδρύθηκε το 1835 από τον John Batman, έναν εντρεπρενέρ του 19ου αιώνα. Σχεδόν 200 χρόνια αργότερα διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες γαστρονομικές μητροπόλεις του πλανήτη.

Ο οδηγός Michelin μπορεί (ακόμη;) να μην έχει αγγίξει την εστιατορική σκηνή της Αυστραλίας, ωστόσο εστιατόρια όπως το Brae, το Hellenic Republic (του George Calombaris) ή το Attica δεν μπορεί να μην τα έχει ακούσει έστω και μία φορά κάποιος που ασχολείται σοβαρά με τον κόσμο της γαστρονομίας.
Τα δύο προαναφερθέντα όμως, δεν είναι τα μοναδικά που ξεχωρίζουν στην εστιατορική σκηνή της απομακρυσμένης από τα μέρη μας ηπείρου: Kappo, Lau's, Mamasita, Cumulus Inc., Bar Lourinhã, Lee Ho Fook, Ombra Salumi Bar, Embla, Supernormal, Phở Nom, Maha, Hutong Dumpling Bar, MoVida, Tipo 00 και Beatrix είναι εκείνα που σίγουρα θα φλέρταραν με ένα ή και δύο αστέρια σε μια ενδεχόμενη αξιολόγηση από τον σημαντικότερο γαστρονομικό οδηγό του πλανήτη.

Κοινή συνισταμένη όλων των εστιατορίων που ανεγράφησαν στην πρώτη παράγραφο, το γεγονός πως βρίσκονται στην Μελβούρνη ή τα προάστιά της. Παρότι η τελευταία τριετία είναι ίσως αυτή που η πρωτεύουσα της Πολιτείας της Βικτώριας άρχισε να γίνεται πιο εξωστρεφής, η κουζίνα της Μελβούρνης άρχισε να χτίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Τότε, σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν εκεί το 1956, η πόλη γέμισε με ανθρώπους από διάφορες κουλτούρες, οι οποίες φημίζονται για την κουζίνα τους.
Ήταν μία από τις σημαντικότερες περιόδους (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970) μετανάστευσης προς το απομακρυσμένο από τον υπόλοιπο κόσμο τεράστιο νησί. Άνθρωποι από την Κίνα, τα νησιά του Ειρηνικού, τις χώρες της Μεσογείου έφεραν μαζί τους τις συνήθειές τους. Οι οποίες επεκτείνονταν ασφαλώς και στο κομμάτι της μαγειρικής. Παράλληλα και συμπληρωματικά, μία ομάδα 160 σεφ από τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία, ακολούθησε τις Ολυμπιακές αποστολές των χωρών αυτών για την Ολυμπιάδα προκειμένου να μαγειρεύει στους αθλητές. Αρκετοί όμως εξ' αυτών των μαγείρων έμειναν τελικά για αρκετά χρόνια στην Αυστραλία (όχι μόνο στη Μελβούρνη αλλά σε άλλες πόλεις της), βοηθώντας να διαμορφωθεί μια γαστρονομική κουλτούρα, που χαρακτηρίζεται από την μείξη διαφορετικών χαρακτηριστικών, υλικών που δε συναντάς εύκολα και -πλέον- από καινοτομία και δημιουργικότητα.
Σύριοι και Τούρκοι, Έλληνες και Κινέζοι, Ιταλοί, Άγγλοι και Ιρλανδοί, καθώς και αρκετές ακόμη φυλετικές ομάδες χρησιμοποίησαν γνωστές από τις χώρες τους πρώτες ύλες αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τα yabbies (μικρά οστρακοειδή που θυμίζουν αστακούς) και γενικά με τα θαλασσινά, τα μάνγκο bowen (μια ειδική κατηγορία μάνγκο), τα chiko rolls (κάτι σαν spring rolls) και τη στρουθοκάμηλο, τα lamington (σπογγώδες cake με γέμιση) και τις γαρίδες cocktail (εθνικό πιάτο των Αυστραλών), τα potato cakes και ένα σωρό άλλα. Μέχρι και με κροκόδειλο ή ψητό καγκουρό - δύο από τα φαγητά που τιμούν οι παραδοσιακοί Αυστραλοί.

Όλα τα παραπάνω έχουν ενταχθεί τόσο στη λογική του comfort food αλλά και εκείνη του fine-dining, συνθέτοντας μια κουζίνα που κάνει μόνο βήματα προς τα εμπρός σε κάθε έκφανσή της: Από την καντίνα στο δρόμο που πουλά το κλασικό αυστραλιανό burger (εκείνο με το παντζάρι, το αβοκάντο και τα αυγά) μέχρι το πιο γκουρμέ εστιατόριο. Γιατί τώρα; Αυτό θα μπορούσε να είναι το ερώτημα που θα έκανε ο καθένας σχετικά με το εστιατορικό ξεπέταγμα της Μελβουρνέζικης κουζίνας. Η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη για δύο πολύ απλούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διαρκή αναζήτηση των απανταχού foodies για το επόμενο σπουδαίο trend και εκείνη την κουζίνα που θα τους δώσει το κάτι διαφορετικό σε συνδυασμό με κάποιον όχι και τόσο δημοφιλή προορισμό του πλανήτη. Ο δεύτερος, είναι η εποχή που ζούμε, η εποχή του ίντερνετ, όπου τα νέα ταξιδεύουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και προσβασιμότητα.

Η Μελβούρνη θεωρείται η πιο cool και artistic πόλη της Αυστραλίας και μία από τις πιο ζωντανές του κόσμου. Όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί της το Σίδνεϊ είναι εκείνο που μπορεί να ζαλίσει έναν επισκέπτη όμως η Μελβούρνη είναι εκείνη που κινείται πραγματικά. Συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και με τη γαστρονομία της.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα