H επόμενη σπουδαία κουζίνα του πλανήτη βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γης

Στη Μελβούρνη δημιουργείται μια εξαιρετική γαστρονομική σκηνή, που σύντομα θα τραβήξει το ενδιαφέρον όλων. Ίσως και του οδηγού Michelin.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Δεκεμβρίου 2018

Η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αυστραλίας μετά το Σίδνεϊ, ιδρύθηκε το 1835 από τον John Batman, έναν εντρεπρενέρ του 19ου αιώνα. Σχεδόν 200 χρόνια αργότερα διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες γαστρονομικές μητροπόλεις του πλανήτη. 

H επόμενη σπουδαία κουζίνα του πλανήτη βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γης

Ο οδηγός Michelin μπορεί (ακόμη;) να μην έχει αγγίξει την εστιατορική σκηνή της Αυστραλίας, ωστόσο εστιατόρια όπως το Brae, το Hellenic Republic (του George Calombaris) ή το Attica δεν μπορεί να μην τα έχει ακούσει έστω και μία φορά κάποιος που ασχολείται σοβαρά με τον κόσμο της γαστρονομίας.

Τα δύο προαναφερθέντα όμως, δεν είναι τα μοναδικά που ξεχωρίζουν στην εστιατορική σκηνή της απομακρυσμένης από τα μέρη μας ηπείρου: Kappo, Lau's, Mamasita, Cumulus Inc., Bar Lourinhã, Lee Ho Fook, Ombra Salumi Bar, Embla, Supernormal, Phở Nom, Maha, Hutong Dumpling Bar, MoVida, Tipo 00 και Beatrix είναι εκείνα που σίγουρα θα φλέρταραν με ένα ή και δύο αστέρια σε μια ενδεχόμενη αξιολόγηση από τον σημαντικότερο γαστρονομικό οδηγό του πλανήτη. 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 2

Κοινή συνισταμένη όλων των εστιατορίων που ανεγράφησαν στην πρώτη παράγραφο, το γεγονός πως βρίσκονται στην Μελβούρνη ή τα προάστιά της. Παρότι η τελευταία τριετία είναι ίσως αυτή που η πρωτεύουσα της Πολιτείας της Βικτώριας άρχισε να γίνεται πιο εξωστρεφής, η κουζίνα της Μελβούρνης άρχισε να χτίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Τότε, σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν εκεί το 1956, η πόλη γέμισε με ανθρώπους από διάφορες κουλτούρες, οι οποίες φημίζονται για την κουζίνα τους.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 4

Ήταν μία από τις σημαντικότερες περιόδους (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970) μετανάστευσης προς το απομακρυσμένο από τον υπόλοιπο κόσμο τεράστιο νησί. Άνθρωποι από την Κίνα, τα νησιά του Ειρηνικού, τις χώρες της Μεσογείου έφεραν μαζί τους τις συνήθειές τους. Οι οποίες επεκτείνονταν ασφαλώς και στο κομμάτι της μαγειρικής. Παράλληλα και συμπληρωματικά, μία ομάδα 160 σεφ από τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία, ακολούθησε τις Ολυμπιακές αποστολές των χωρών αυτών για την Ολυμπιάδα προκειμένου να μαγειρεύει στους αθλητές. Αρκετοί όμως εξ' αυτών των μαγείρων έμειναν τελικά για αρκετά χρόνια στην Αυστραλία (όχι μόνο στη Μελβούρνη αλλά σε άλλες πόλεις της), βοηθώντας να διαμορφωθεί μια γαστρονομική κουλτούρα, που χαρακτηρίζεται από την μείξη διαφορετικών χαρακτηριστικών, υλικών που δε συναντάς εύκολα και -πλέον- από καινοτομία και δημιουργικότητα. 

Σύριοι και Τούρκοι, Έλληνες και Κινέζοι, Ιταλοί, Άγγλοι και Ιρλανδοί, καθώς και αρκετές ακόμη φυλετικές ομάδες χρησιμοποίησαν γνωστές από τις χώρες τους πρώτες ύλες αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τα yabbies (μικρά οστρακοειδή που θυμίζουν αστακούς) και γενικά με τα θαλασσινά, τα μάνγκο bowen (μια ειδική κατηγορία μάνγκο), τα chiko rolls (κάτι σαν spring rolls) και τη στρουθοκάμηλο, τα lamington (σπογγώδες cake με γέμιση) και τις γαρίδες cocktail (εθνικό πιάτο των Αυστραλών), τα potato cakes και ένα σωρό άλλα. Μέχρι και με κροκόδειλο ή ψητό καγκουρό - δύο από τα φαγητά που τιμούν οι παραδοσιακοί Αυστραλοί. 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 5

Όλα τα παραπάνω έχουν ενταχθεί τόσο στη λογική του comfort food αλλά και εκείνη του fine-dining, συνθέτοντας μια κουζίνα που κάνει μόνο βήματα προς τα εμπρός σε κάθε έκφανσή της: Από την καντίνα στο δρόμο που πουλά το κλασικό αυστραλιανό burger (εκείνο με το παντζάρι, το αβοκάντο και τα αυγά) μέχρι το πιο γκουρμέ εστιατόριο. Γιατί τώρα; Αυτό θα μπορούσε να είναι το ερώτημα που θα έκανε ο καθένας σχετικά με το εστιατορικό ξεπέταγμα της Μελβουρνέζικης κουζίνας. Η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη για δύο πολύ απλούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διαρκή αναζήτηση των απανταχού foodies για το επόμενο σπουδαίο trend και εκείνη την κουζίνα που θα τους δώσει το κάτι διαφορετικό σε συνδυασμό με κάποιον όχι και τόσο δημοφιλή προορισμό του πλανήτη. Ο δεύτερος, είναι η εποχή που ζούμε, η εποχή του ίντερνετ, όπου τα νέα ταξιδεύουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και προσβασιμότητα. 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 1

Η Μελβούρνη θεωρείται η πιο cool και artistic πόλη της Αυστραλίας και μία από τις πιο ζωντανές του κόσμου. Όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί της το Σίδνεϊ είναι εκείνο που μπορεί να ζαλίσει έναν επισκέπτη όμως η Μελβούρνη είναι εκείνη που κινείται πραγματικά. Συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και με τη γαστρονομία της. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας