Κρασί στο εστιατόριο: Ένας οδηγός αποφυγής λαθών
Συμβουλές για να γίνουν όλα σωστά.
Ένα καλό μπουκάλι κρασί για τη συνοδεία του γεύματος είναι πάντοτε μία σπουδαία ιδέα. Μία διαδικασία που μπορεί να αγχώσει κάποιον, κάτι το οποίο όμως δεν χρειάζεται. Αρκεί να ξέρεις ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη και ασφαλώς να τα αποφύγεις. Όπως τα παρακάτω.
Να επιμένεις σε όσα ήδη γνωρίζεις
Είναι καλό να έχεις κάποιες σαφείς προτιμήσεις, κάτι που βοηθά στο να κάνεις μία επιλογή κοντά στα γούστα σου. Αυτό που δεν είναι και τόσο safe είναι να εμμένεις στις απόψεις σου ακόμη και τη στιγμή που η συμβουλή του σομελιέ είναι διαφορετική, ώστε μία ετικέτα να πλαισιώνει καλύτερα τα πιάτα που έχεις παραγγείλει. Είναι κρίμα να μην βγεις από την comfort zone σου όταν υπάρχει μία εξαιρετική πρόταση, διαφορετική από τα όσα ήδη γνωρίζεις. Αδικείς έτσι και τον άνθρωπο που σου προτείνει κάτι, προκειμένου η όλη εμπειρία ενός γεύματος να γίνει ακόμη καλύτερη.
Να κάνεις λάθος με τη θερμοκρασία
Είναι εύκολο να πιστέψεις ότι όλα τα λευκά κρασιά σερβίρονται κρύα, αλλά αυτή η άποψη αποτελεί τον κανόνα. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως ας πούμε το γεγονός ότι τα πιο γεμάτα λευκά αναδεικνύονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Αρκετοί μάλιστα κάνουν το ίδιο λάθος και με τη σαμπάνια: Η ιδανική θερμοκρασία γι' αυτήν βρίσκεται στους 12°C.
Να ακολουθείς τυφλά τα trends
Ναι, ξέρω, τα Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας είναι νόστιμα και ενδιαφέροντα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ταιριάζουν με τα πάντα, οπότε το να μεταβάλλεις ή ακόμη και να εμπλουτίσεις το δικό σου γούστο δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα. Υπάρχουν άλλωστε αρκετά κρασιά που δε βρίσκονται στην επικαιρότητα και έχουν πολλά να δώσουν.

Να ζητήσεις πάγο
Υπάρχουν πολλοί που το κάνουν, προφανώς για δικούς τους λόγους. Μη γίνεις ένας από αυτούς. Ένα εστιατόριο με ενημερωμένη λίστα κρασιών και οι άνθρωποι που την έχουν επιμεληθεί, γνωρίζουν ακριβώς πώς πίνεται το κάθε τι.
Να επιστρέψεις πίσω μία φιάλη
Όχι για οποιονδήποτε λόγο αλλά γιατί το κρασί δεν ήταν ακριβώς όπως το περίμενες. Υπάρχει λοιπόν πολύ συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο ο σομελιέ σου προτείνει να δοκιμάσεις κάτι πριν καταλήξεις σε αυτό.
Να σαμποτάρεις τη γνώση
Ασφαλώς και έχεις κάποιες πολύ συγκεκριμένες γνώσεις πάνω στο κρασί. Ξέρεις όμως ποιος έχει περισσότερες; Ναι, ο σομελιέ. Καλό θα είναι να τον ακούσεις προσεκτικά.
Να μην έχεις απορίες
Παράλληλα και συμπληρωματικά με το αμέσως προηγούμενο λάθος, αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα όσο και μείζονα αμαρτήματα της όλης διαδικασίας. Κάθε καλό εστιατόριο διαθέτει έναν ειδικά εκπαιδευμένο άνθρωπο πάνω στο ευαίσθητο θέμα του κρασιού, που είναι εκεί -εκτός των άλλων- για να λύσει την κάθε απορία σου. Μιλώντας του, η βραδιά σου θα κυλήσει με σαφώς λιγότερο άγχος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το Pomo d’ Oro εντυπωσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πρωτότυπα κερκυραϊκή κουζίνα του
Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.
Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα
Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.