Κρασί στο εστιατόριο: Ένας οδηγός αποφυγής λαθών
Συμβουλές για να γίνουν όλα σωστά.
Ένα καλό μπουκάλι κρασί για τη συνοδεία του γεύματος είναι πάντοτε μία σπουδαία ιδέα. Μία διαδικασία που μπορεί να αγχώσει κάποιον, κάτι το οποίο όμως δεν χρειάζεται. Αρκεί να ξέρεις ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη και ασφαλώς να τα αποφύγεις. Όπως τα παρακάτω.
Να επιμένεις σε όσα ήδη γνωρίζεις
Είναι καλό να έχεις κάποιες σαφείς προτιμήσεις, κάτι που βοηθά στο να κάνεις μία επιλογή κοντά στα γούστα σου. Αυτό που δεν είναι και τόσο safe είναι να εμμένεις στις απόψεις σου ακόμη και τη στιγμή που η συμβουλή του σομελιέ είναι διαφορετική, ώστε μία ετικέτα να πλαισιώνει καλύτερα τα πιάτα που έχεις παραγγείλει. Είναι κρίμα να μην βγεις από την comfort zone σου όταν υπάρχει μία εξαιρετική πρόταση, διαφορετική από τα όσα ήδη γνωρίζεις. Αδικείς έτσι και τον άνθρωπο που σου προτείνει κάτι, προκειμένου η όλη εμπειρία ενός γεύματος να γίνει ακόμη καλύτερη.
Να κάνεις λάθος με τη θερμοκρασία
Είναι εύκολο να πιστέψεις ότι όλα τα λευκά κρασιά σερβίρονται κρύα, αλλά αυτή η άποψη αποτελεί τον κανόνα. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως ας πούμε το γεγονός ότι τα πιο γεμάτα λευκά αναδεικνύονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Αρκετοί μάλιστα κάνουν το ίδιο λάθος και με τη σαμπάνια: Η ιδανική θερμοκρασία γι' αυτήν βρίσκεται στους 12°C.
Να ακολουθείς τυφλά τα trends
Ναι, ξέρω, τα Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας είναι νόστιμα και ενδιαφέροντα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ταιριάζουν με τα πάντα, οπότε το να μεταβάλλεις ή ακόμη και να εμπλουτίσεις το δικό σου γούστο δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα. Υπάρχουν άλλωστε αρκετά κρασιά που δε βρίσκονται στην επικαιρότητα και έχουν πολλά να δώσουν.
Να ζητήσεις πάγο
Υπάρχουν πολλοί που το κάνουν, προφανώς για δικούς τους λόγους. Μη γίνεις ένας από αυτούς. Ένα εστιατόριο με ενημερωμένη λίστα κρασιών και οι άνθρωποι που την έχουν επιμεληθεί, γνωρίζουν ακριβώς πώς πίνεται το κάθε τι.
Να επιστρέψεις πίσω μία φιάλη
Όχι για οποιονδήποτε λόγο αλλά γιατί το κρασί δεν ήταν ακριβώς όπως το περίμενες. Υπάρχει λοιπόν πολύ συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο ο σομελιέ σου προτείνει να δοκιμάσεις κάτι πριν καταλήξεις σε αυτό.
Να σαμποτάρεις τη γνώση
Ασφαλώς και έχεις κάποιες πολύ συγκεκριμένες γνώσεις πάνω στο κρασί. Ξέρεις όμως ποιος έχει περισσότερες; Ναι, ο σομελιέ. Καλό θα είναι να τον ακούσεις προσεκτικά.
Να μην έχεις απορίες
Παράλληλα και συμπληρωματικά με το αμέσως προηγούμενο λάθος, αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα όσο και μείζονα αμαρτήματα της όλης διαδικασίας. Κάθε καλό εστιατόριο διαθέτει έναν ειδικά εκπαιδευμένο άνθρωπο πάνω στο ευαίσθητο θέμα του κρασιού, που είναι εκεί -εκτός των άλλων- για να λύσει την κάθε απορία σου. Μιλώντας του, η βραδιά σου θα κυλήσει με σαφώς λιγότερο άγχος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Εγκλήματα κατά της ιταλικής κουζίνας
Μία έρευνα αποκαλύπτει όλα όσα θα έκαναν τον Massimo Bottura να ξαναγυρίσει στη Νομική και τον Dario Cecchini να γίνει vegan.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας μίνι οδηγός για εστιατόρια και ταβέρνες για όλη τη Σαρακοστή
Ό,τι πρέπει για μια απολαυστικά θαλασσινή Σαρακοστή, σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής.
Το θρυλικό Château de Beaucastel στη Μεγάλη Βρεταννία
Ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων στο εμβληματικό αθηναϊκό σποτ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ γύρος μόλις απέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση που του αξίζει
Η λίστα του Taste Atlas όχι μόνο τον αναδεικνύει, αλλά κατοχυρώνει και την ελληνική του προέλευση.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςTasty Awards 2024 x Esquire: Τα πιο δημοφιλή εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας
Έγιναν γνωστοί οι νικητές του επιτυχημένου εστιατορικού θεσμού των Αττικών Εκδόσεων, με 11 μέρη της πρωτεύουσας να κερδίζουν το βραβείο κοινού, σε ισάριθμες κατηγορίες.
Οι Ψαράδες ρίχνουν δίχτυα σε πελάγη νοστιμιάς
Το θαλασσινό εστιατόριο στο Παλαιό Φάληρο δικαιολογεί το όνομά του με απολαυστικό τρόπο.
Γραφει Μπαμπης Δουκας