Κρασί στο εστιατόριο: Ένας οδηγός αποφυγής λαθών

Συμβουλές για να γίνουν όλα σωστά.

Ένα καλό μπουκάλι κρασί για τη συνοδεία του γεύματος είναι πάντοτε μία σπουδαία ιδέα. Μία διαδικασία που μπορεί να αγχώσει κάποιον, κάτι το οποίο όμως δεν χρειάζεται. Αρκεί να ξέρεις ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη και ασφαλώς να τα αποφύγεις. Όπως τα παρακάτω.

Να επιμένεις σε όσα ήδη γνωρίζεις

Είναι καλό να έχεις κάποιες σαφείς προτιμήσεις, κάτι που βοηθά στο να κάνεις μία επιλογή κοντά στα γούστα σου. Αυτό που δεν είναι και τόσο safe είναι να εμμένεις στις απόψεις σου ακόμη και τη στιγμή που η συμβουλή του σομελιέ είναι διαφορετική, ώστε μία ετικέτα να πλαισιώνει καλύτερα τα πιάτα που έχεις παραγγείλει. Είναι κρίμα να μην βγεις από την comfort zone σου όταν υπάρχει μία εξαιρετική πρόταση, διαφορετική από τα όσα ήδη γνωρίζεις. Αδικείς έτσι και τον άνθρωπο που σου προτείνει κάτι, προκειμένου η όλη εμπειρία ενός γεύματος να γίνει ακόμη καλύτερη.

Να κάνεις λάθος με τη θερμοκρασία

Είναι εύκολο να πιστέψεις ότι όλα τα λευκά κρασιά σερβίρονται κρύα, αλλά αυτή η άποψη αποτελεί τον κανόνα. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως ας πούμε το γεγονός ότι τα πιο γεμάτα λευκά αναδεικνύονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Αρκετοί μάλιστα κάνουν το ίδιο λάθος και με τη σαμπάνια: Η ιδανική θερμοκρασία γι' αυτήν βρίσκεται στους 12°C.

Να ακολουθείς τυφλά τα trends

Ναι, ξέρω, τα Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας είναι νόστιμα και ενδιαφέροντα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ταιριάζουν με τα πάντα, οπότε το να μεταβάλλεις ή ακόμη και να εμπλουτίσεις το δικό σου γούστο δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα. Υπάρχουν άλλωστε αρκετά κρασιά που δε βρίσκονται στην επικαιρότητα και έχουν πολλά να δώσουν. 

Κρασί στο εστιατόριο: Ένας οδηγός αποφυγής λαθών

Να ζητήσεις πάγο

Υπάρχουν πολλοί που το κάνουν, προφανώς για δικούς τους λόγους. Μη γίνεις ένας από αυτούς. Ένα εστιατόριο με ενημερωμένη λίστα κρασιών και οι άνθρωποι που την έχουν επιμεληθεί, γνωρίζουν ακριβώς πώς πίνεται το κάθε τι.

Να επιστρέψεις πίσω μία φιάλη

Όχι για οποιονδήποτε λόγο αλλά γιατί το κρασί δεν ήταν ακριβώς όπως το περίμενες. Υπάρχει λοιπόν πολύ συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο ο σομελιέ σου προτείνει να δοκιμάσεις κάτι πριν καταλήξεις σε αυτό.

Να σαμποτάρεις τη γνώση

Ασφαλώς και έχεις κάποιες πολύ συγκεκριμένες γνώσεις πάνω στο κρασί. Ξέρεις όμως ποιος έχει περισσότερες; Ναι, ο σομελιέ. Καλό θα είναι να τον ακούσεις προσεκτικά.

Να μην έχεις απορίες

Παράλληλα και συμπληρωματικά με το αμέσως προηγούμενο λάθος, αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα όσο και μείζονα αμαρτήματα της όλης διαδικασίας. Κάθε καλό εστιατόριο διαθέτει έναν ειδικά εκπαιδευμένο άνθρωπο πάνω στο ευαίσθητο θέμα του κρασιού, που είναι εκεί -εκτός των άλλων- για να λύσει την κάθε απορία σου. Μιλώντας του, η βραδιά σου θα κυλήσει με σαφώς λιγότερο άγχος. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας