
Τα πιο παλιά εστιατόρια του κόσμου
Beethoven, Einstein και Charlie Chaplin συνήθιζαν να γευματίζουν σε αυτά.

Η απάντηση στην ερώτηση "από πότε λειτουργεί;" ίσως και να είναι ασαφής για τα παρακάτω εστιατόρια, που έστρωσαν αρκετούς αιώνες πριν το πρώτο τους τραπέζι και τα μενού τους χάνονται κάπου στα βάθη του χρόνου. Είναι κάποια από τα ελάχιστα σε κάθε γωνιά του πλανήτη που κατάφεραν να ξεπεράσουν οποιουδήποτε είδους δυσκολίες, να φιλοξενήσουν σημαντικές μορφές της ιστορίας και να φτάσουν να αποτελούν σήμερα ναούς της γαστρονομικής κληρονομιάς, όχι απαραίτητα για τις επιδόσεις της κουζίνας τους.
Union Oyster House - Βοστώνη, ΗΠΑ

Ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της Αμερικής σερβίρει από το 1826
και ειδικεύεται στα θαλασσινά (πιο συγκεκριμένα στα στρείδια, όπως μαρτυρά και το όνομά του). Στη σφαίρα του θρύλου έχει περάσει το πιο δημοφιλές πιάτο του, το New England clam chowder δηλαδή μία σούπα με κυδώνια, πατάτες και κρέμα γάλακτος. Στο Union Oyster House συνήθιζαν να τρώνε μερικοί από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς πολιτικούς του 19ου αιώνα (όπως ο Daniel Webster) και να πίνουν στο μπαρ του τα μεσημεριανά τους μπράντι.
Sobrino del Botίn - Μαδρίτη, Ισπανία

Στη γειτονιά της Latina, κοντά στην Plaza Mayor, βρίσκεται το πιο παλιό εστιατόριο της ισπανικής πρωτεύουσας, που άνοιξαν ο Γάλλος σεφ Jean Botin και η γυναίκα του το 1725. Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να φτιάχνει τη σπεσιαλιτέ cochinillo asado (ψητό χοιρινό γάλακτος στον ξυλόφουρνο) που μεταξύ άλλων έχει εκθειάσει και ένας εκ των δημοφιλέστερων πελατών του, ο Ernest Hemingway.
Zur Letzten Instanz - Βερολίνο, Γερμανία

Με έτος "γέννησης" το 1621, το Zur Letzten Instanz θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τουριστικά αξιοθέατα του Βερολίνου. Δεν είναι ένα απλό εστιατόριο αλλά ουσιαστικά ένας μικρός ξενώνας που περιλαμβάνει το χώρο εστίασης και μία μπυραρία εντός των τειχών του. Από αυτό έχουν κατά καιρούς περάσει οι Napoleon Bonaparte, Ludwig van Beethoven και Angela Merkel.
The Griswold Inn - Έσσεξ, Κονέκτικατ, ΗΠΑ

Το colonial-style tavern στο Έσσεξ (όχι της Αγγλίας αλλά των ΗΠΑ) ακολουθεί τη λογική του Zur Letzten Instanz, έχοντας φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον George Washington και τον Albert Einstein. Από το 1776 μέχρι σήμερα, στο εστιατόριό του Κονέκτικατ, προσφέρονται κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά signature dishes του όπως το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου, οι γεμιστές γαρίδες και το μοσχαρίσιο φιλέτο με σπανάκι και μανιτάρια, ενώ πάντοτε υπάρχει και ένα ξεχωριστό εποχιακό μενού.
Tavares Rico - Λισαβόνα, Πορτογαλία

Το πιο εμβληματικό εστιατόριο της πορτογαλικής πρωτεύουσας μετρά κάτι περισσότερο από δύο αιώνες ζωής, λειτουργώντας από το 1786, όταν και ο Vicente Caldeira αποφάσισε ότι ήθελε να δημιουργήσει τον πιο πολυτελή χώρο εστίασης που είδε ποτέ η χώρα του. Αρκετά από τα αρχικά του έπιπλα υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο Tavares Rico.
St. Peter Stiftskulinarium - Σάλτσμπουρκ, Αυστρία

Η πρώτη αναφορά για το St. Peter Stiftskulinarium γίνεται κάπου στο 803 μ.Χ. (το βιβλίο Guinness το ερευνά), με τους Χριστόφορο Κολόμβο και Αμαντέους Μότσαρτ να είναι κάποιοι από τους πιο επιφανείς επισκέπτες του ανά τους αιώνες. Είναι τοποθετημένο εντός ενός μοναστηριού και εκτός από το φαγητό του (αμφιλεγόμενη γκουρμέ κουζίνα, με highlight το περιστέρι με τρούφα) φημίζεται και για την καταπληκτική λίστα κρασιών.
Zum Franziskaner - Στοκχόλμη, Σουηδία

Το όνομά του παραπέμπει στην Βαυαρία, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστείς ότι το άνοιξαν Γερμανοί μοναχοί, πίσω στο 1421. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μπυραρία με εξαιρετική κουζίνα, από την οποία ξεχωρίζουν το Wiener schnitzel (η κλασική κοτολέτα) και η ρέγγα τουρσί.
Rules - Λονδίνο, Αγγλία

Πολύ κοντά στο Covent Garden συναντά κάποιος το πιο παλιό εστιατόριο του Λονδίνου που τιμά τη βρετανική κουζίνα από το 1798 και στα τραπέζια του έχουν γευματίσει μεταξύ άλλων οι Charlie Chaplin, Laurence Olivier και Charles Dickens, ενώ σήμερα το προτιμούν οι Kate Middleton και Meghan Markle, μαζί με τους γαλαζοαίματους συζύγους τους. Must taste εδώ η steak-and-kidney pie.
La Tour d'Argent - Παρίσι, Γαλλία

Το μοναδικό εστιατόριο της λίστας που διατηρεί αστέρι Michelin (από το 1996) και βρίσκεται σε αδιάκοπη μαγειρική δραστηριότητα από το 1582. Έχει επιβιώσει μέχρι και από βομβαρδισμό, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διαθέτει ένα πανέμορφο και άκρως ενδιαφέρον κελάρι με μεγάλα κρασιά. Σπεσιαλιτέ του La Tour d'Argent η περίφημη πάπια (Canard à la presse).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα