10 εστιατόρια με μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness

Το παλαιότερο, το ψηλότερο, το μεγαλύτερο και όλα τα περίεργα.

Υπάρχουν εστιατόρια που έχουν πάει τον κόσμο του φαγητού αρκετά χρόνια μπροστά, γράφοντας γαστρονομική ιστορία. Υπάρχουν όμως και εκείνα που φημίζονται για πολλά άλλα πράγματα, που δεν χρειάζεται απαραίτητα να σχετίζονται με το κομμάτι του φαγητού. Μέγεθος, υψόμετρο, ηλικία και ρομπότ είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν χαρίσει στα παρακάτω μέρη μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. 

Στο μεγαλύτερο υψόμετρο 

10 εστιατόρια με μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness

Στα δυτικά της Βολιβίας και 30 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λα Παζ, συναντά κάποιος το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Τσακαλτάγια. Στην κορυφή αυτού και 5.340 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει το εστιατόριο/καταφύγιο, που παρά το γεγονός ότι δέχεται όλο και λιγότερο κόσμο λόγω της απουσίας χιονιού τα τελευταία χρόνια (εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής), εξακολουθεί να κατέχει το σχετικό ρεκόρ Guinness.  

Στο μεγαλύτερο ύψος

AT.MOSPHERE ΝΤΟΥΜΠΑΙ

Ντουμπάι, η πόλη των -εξωφρενικών πολλές φορές ρεκόρ- δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή τη λίστα. Το εστιατόριο At.Mosphere στον 122ο όροφο του Burj Khalifa φημίζεται για τη fusion (μείξη ιαπωνικής με γαλλική) κουζίνα του πέρα από την ούτως ή άλλως μοναδική θέα του.

Ο πιο ηλικιωμένος σεφ με αστέρι Michelin

ΣΕΦ JIRO ONO

Στα 93 του χρόνια, ο περιβόητος Ιάπωνας σεφ Jiro Ono εξακολουθεί να σερβίρει το μάλλον καλύτερο σούσι του κόσμου στο εξειδικευμένο εστιατόριό του Sukiyabashi Jiro στη γειτονιά Γκίνζα του Τόκιο. Κάτι που πιστοποιούν και τα τρία αστέρια Michelin, τα οποία διατηρεί εδώ και 11 χρόνια.

Το μεγαλύτερο περιστρεφόμενο εστιατόριο

ΜΠΕΛΙΝΙ ΜΕΞΙΚΟ

Το ιταλικό εστιατόριο Bellini, στον 45ο όροφο του World Trade Center της πόλης του Μεξικό, παρέχει πέρα από νόστιμα πιάτα του και μία 360° οπτική της πρωτεύουσας, την ίδια στιγμή που στο ευρύχωρο εσωτερικό του μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 332 επισκέπτες.

Το περιστρεφόμενο εστιατόριο στο μεγαλύτερο ύψος

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥΙΣΤ ΚΙΝΑ

Παρεμφερές με το Bellini είναι και το Twist, που φιλοξενείται στον Canton Tower, στην Γκουανγκτζού της Κίνας. Εκεί, ο επισκέπτης δοκιμάζει μεσογειακά πιάτα απολαμβάνοντας παράλληλα μοναδικές εικόνες από ύψος 422,8 μέτρων.

Το μεγαλύτερο 

ΜΠΑΟΥΑΒΕΤ ΝΤΙΜΑΣΚ

Το Bawabet Dimashq (μεταφράζεται ως η πύλη της Δαμασκού) είναι το μεγαλύτερο εστιατόριο του πλανήτη, έχοντας δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 6.014 άτομα κάθε φορά. Εκτείνεται σε 20.000 τμ και χωρίζεται σε 6 θεματικούς χώρους, καθένας από τους οποίους εξυπηρετεί μία διαφορετική κουζίνα.

Η πληρέστερη λίστα κρασιών

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΣΙΓΚΕΡΙ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Ανάμεσα από 1.746 ετικέτες κρασιού καλείται να διαλέξει κάποιος που θα επισκεφθεί το εστιατόριο Chiggeri στο Λουξεμβούργο, που βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης της ομώνυμης πρωτεύουσας. Το κελάρι του έχει επιμεληθεί ο Dino Totaro, ένας από τους σημαντικότερους σομελιέ του κόσμου. 

Το πρώτο εστιατόριο με εργαζόμενους ρομπότ

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Το εστιατόριο Two Panda στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια μοιάζει σαν να ξεπήδησε από κάποια cult ταινία των 80s. Ο σεφ Shayne Hayashi μαγειρεύει κινέζικο φαγητό αλλά και αμερικάνικο fast food και τα δύο ρομπότ Tanbo R-1 και Tanbo R-2 το παραδίδουν στα τραπέζια. Τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια χρόνια, καθώς έχει κλείσει.

Το πιο παλιό χορτοφαγικό

ΧΑΟΥΣ ΧΙΛΤΛ ΖΥΡΙΧΗ

Προτού ξεσπάσει η vegan υστερία των καιρών μας, υπήρχε ένα εστιατόριο που σέρβιρε αποκλειστικά vegetarian πιάτα. Συγκεκριμένα, το Haus Hiltl στη Ζυρίχη της Ελβετίας προσφέρει τη δική του εκδοχή της healthy κουζίνας από το 1898.

Το παλαιότερο

ΣΟΜΠΡΙΝΟ ΝΤΕΛ ΜΠΟΤΙΝ

Στη γειτονιά της Latina, κοντά στην Plaza Mayor, βρίσκεται το Sobrino del Botίn, το πιο παλιό εστιατόριο της ισπανικής πρωτεύουσας και το επισήμως παλαιότερο (καταγεγραμμένο επίσημα) του κόσμου, που άνοιξαν ο Γάλλος σεφ Jean Botin και η γυναίκα του το 1725. Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να φτιάχνει τη σπεσιαλιτέ cochinillo asado (ψητό χοιρινό γάλακτος στον ξυλόφουρνο) που μεταξύ άλλων έχει εκθειάσει και ένας εκ των δημοφιλέστερων πελατών του, ο Ernest Hemingway. 


Ρίξε και μία ματιά στα εστιατόρια που επαναπροσδιόρισαν την ελληνική κουζίνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας