H pasta της Ανατολής

Τι κάνει ξεχωριστά τα ζυμαρικά της ανατολίτικης κουζίνας.

H κουζίνα της Ανατολίας (το μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Τουρκίας, στο ανατολικότερο τμήμα της, στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ) είναι το βασικό τμήμα της γενικότερης τούρκικης γαστρονομίας και έχει ασφαλώς τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, παρουσιάζοντας μέχρι σήμερα τεράστιο ενδιαφέρον για κάθε λάτρη του φαγητού. Ειδικά, η κουλτούρα της χώρας γύρω από το φαγητό είναι σημαντικά επηρεασμένη από αυτήν, χάρη στην πρακτικότητα, τα υλικά και φυσικά τη γεύση των πιάτων της. Κι ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν πολλά από τα βασικά πιάτα της, κυρίως αυτά με το κρέας -ναι, το κεμπάπ είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά- ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τα ζυμαρικά της. 

H pasta της Ανατολής

Η pasta της Ανατολής λοιπόν φτιάχνεται κυρίως από τρία πολύ βασικά υλικά: το σιτάρι, το νερό και το αλάτι. Καταναλώνεται από ανρθώπους όλων των ηλικιών, ταιριάζοντας εύκολα με κάθε ουρανίσκο, όντας μέρος αυτού που ευρύτερα ονομάζεται hamur işi (σε μία ελεύθερη μετάφραση μαγειρική με ζύμες).

Οι ποικιλίες των ανατολίτικων ζυμαρικών εκτείνονται σε ένα σχετικά μεγάλο εύρος αλλά οι κύριες γεύσεις αυτών είναι το μαντί (γεμιστά ζυμαρικά), το erişte ή kesme (κάτι σαν μικρά, πλατιά noodles), το tel şehriye (που θυμίζει φιδέ) και το arpa şehriye (το δικό μας κριθαράκι). 

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ 5

Το μαντί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της τουρκικής κουζίνας, με τα ζυμαρικά να γεμίζονται συνήθως με κρέας ή φακές - η γέμιση διαφοροποιείται αρκετά από περιοχή σε περιοχή της γείτονος χώρας, όπου προσαρμόζεται στις ντόπιες διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις. Το κάθε ζυμαρικό, αφού "σφραγιστεί", τηγανίζεται ή βράζεται. Συνοδεύεται συνήθως από μία σάλτσα με γιαούρτι και σκόρδο, μαζί με νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Για το erişte πάλι απαιτούνται αλεύρι, σιμιγδάλι, αυγό, γάλα και αλάτι. Πρόκειται γενικά για ένα χειμωνιάτικο φαγητό της Ανατολίας, που θεωρείται από τα απαραίτητα του καθημερινού τραπεζιού. Συνηθίζεται να εμπλουτίζεται με σάλτσες είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνη Β και υδατάνθρακες. Δεν σερβίρεται μόνο ως κυρίως πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό σε κρέας, καθώς και σε σούπες.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ 3
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ 7
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ 1

Μια μικρή ποικιλία κοκκωδών ζυμαρικών, το şehriye χρησιμοποιείται κυρίως για να προσθέσει γεύση σε σούπες και πιλάφια. Οι δύο ποικιλίες του, tel şehriye και arpa şehriye, είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστες σε πολλές συνταγές, εξού και είναι ένα από τα βασικά συστατικά της τουρκικής κουζίνας.


Διάβασε ακόμη τα πάντα για το σαφράν και την κορυφαία ψαροφαγία με θέα στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Λίνδος της Ρόδου μέσα από πέντε πιάτα

Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η Λίνδος είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός.

Ο Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί με φόντο την Καλντέρα

Στο εστιατόριο Ombra του πανέμορφου boutique hotel Esperas Santorini γευόμαστε signature πιάτα του Γκίκα Ξενάκη με θέα το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο.

Το Sailinn κάνει νοστιμότερη την Λευκάδα

Το beach club & restaurant στο Νυδρί βάζει ρότα για τις γαστρονομικές θάλασσες της Μεσογείου, υπό την επιμέλεια της Rolling Stove.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Κάτι νόστιμο μαγειρεύουν Γιάννης Κιόρογλου και Αλέξανδρος Τσιοτίνης στην Πάρο

Μία άλλη γεύση της δημοφιλούς Κυκλάδας μέσα από τα μενού των δύο σημαντικών σεφ σε "Parostia" και "Mr. E".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο Γιάννης Λουκάκος κάνει νοστιμότερο το Πόρτο Χέλι

Ο δημοφιλής σεφ σχεδιάζει μοναδικά μενού για τα Riviera στο AKS Porto Heli και Porfyra στο AKS Hinitsa Bay.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο Huaca και το Μετς για nikkei κουζίνα

Το multi-culti bar-restaurant είναι μια γευστική πύλη ανάμεσα στην Ιαπωνία και το Περού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας