H pasta της Ανατολής
Τι κάνει ξεχωριστά τα ζυμαρικά της ανατολίτικης κουζίνας.
H κουζίνα της Ανατολίας (το μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Τουρκίας, στο ανατολικότερο τμήμα της, στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ) είναι το βασικό τμήμα της γενικότερης τούρκικης γαστρονομίας και έχει ασφαλώς τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, παρουσιάζοντας μέχρι σήμερα τεράστιο ενδιαφέρον για κάθε λάτρη του φαγητού. Ειδικά, η κουλτούρα της χώρας γύρω από το φαγητό είναι σημαντικά επηρεασμένη από αυτήν, χάρη στην πρακτικότητα, τα υλικά και φυσικά τη γεύση των πιάτων της. Κι ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν πολλά από τα βασικά πιάτα της, κυρίως αυτά με το κρέας -ναι, το κεμπάπ είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά- ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τα ζυμαρικά της.

Η pasta της Ανατολής λοιπόν φτιάχνεται κυρίως από τρία πολύ βασικά υλικά: το σιτάρι, το νερό και το αλάτι. Καταναλώνεται από ανρθώπους όλων των ηλικιών, ταιριάζοντας εύκολα με κάθε ουρανίσκο, όντας μέρος αυτού που ευρύτερα ονομάζεται hamur işi (σε μία ελεύθερη μετάφραση μαγειρική με ζύμες).
Οι ποικιλίες των ανατολίτικων ζυμαρικών εκτείνονται σε ένα σχετικά μεγάλο εύρος αλλά οι κύριες γεύσεις αυτών είναι το μαντί (γεμιστά ζυμαρικά), το erişte ή kesme (κάτι σαν μικρά, πλατιά noodles), το tel şehriye (που θυμίζει φιδέ) και το arpa şehriye (το δικό μας κριθαράκι).

Το μαντί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της τουρκικής κουζίνας, με τα ζυμαρικά να γεμίζονται συνήθως με κρέας ή φακές - η γέμιση διαφοροποιείται αρκετά από περιοχή σε περιοχή της γείτονος χώρας, όπου προσαρμόζεται στις ντόπιες διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις. Το κάθε ζυμαρικό, αφού "σφραγιστεί", τηγανίζεται ή βράζεται. Συνοδεύεται συνήθως από μία σάλτσα με γιαούρτι και σκόρδο, μαζί με νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Για το erişte πάλι απαιτούνται αλεύρι, σιμιγδάλι, αυγό, γάλα και αλάτι. Πρόκειται γενικά για ένα χειμωνιάτικο φαγητό της Ανατολίας, που θεωρείται από τα απαραίτητα του καθημερινού τραπεζιού. Συνηθίζεται να εμπλουτίζεται με σάλτσες είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνη Β και υδατάνθρακες. Δεν σερβίρεται μόνο ως κυρίως πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό σε κρέας, καθώς και σε σούπες.



Μια μικρή ποικιλία κοκκωδών ζυμαρικών, το şehriye χρησιμοποιείται κυρίως για να προσθέσει γεύση σε σούπες και πιλάφια. Οι δύο ποικιλίες του, tel şehriye και arpa şehriye, είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστες σε πολλές συνταγές, εξού και είναι ένα από τα βασικά συστατικά της τουρκικής κουζίνας.
Διάβασε ακόμη τα πάντα για το σαφράν και την κορυφαία ψαροφαγία με θέα στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα