
H pasta της Ανατολής
Τι κάνει ξεχωριστά τα ζυμαρικά της ανατολίτικης κουζίνας.
H κουζίνα της Ανατολίας (το μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Τουρκίας, στο ανατολικότερο τμήμα της, στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ) είναι το βασικό τμήμα της γενικότερης τούρκικης γαστρονομίας και έχει ασφαλώς τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, παρουσιάζοντας μέχρι σήμερα τεράστιο ενδιαφέρον για κάθε λάτρη του φαγητού. Ειδικά, η κουλτούρα της χώρας γύρω από το φαγητό είναι σημαντικά επηρεασμένη από αυτήν, χάρη στην πρακτικότητα, τα υλικά και φυσικά τη γεύση των πιάτων της. Κι ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν πολλά από τα βασικά πιάτα της, κυρίως αυτά με το κρέας -ναι, το κεμπάπ είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά- ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τα ζυμαρικά της.

Η pasta της Ανατολής λοιπόν φτιάχνεται κυρίως από τρία πολύ βασικά υλικά: το σιτάρι, το νερό και το αλάτι. Καταναλώνεται από ανρθώπους όλων των ηλικιών, ταιριάζοντας εύκολα με κάθε ουρανίσκο, όντας μέρος αυτού που ευρύτερα ονομάζεται hamur işi (σε μία ελεύθερη μετάφραση μαγειρική με ζύμες).
Οι ποικιλίες των ανατολίτικων ζυμαρικών εκτείνονται σε ένα σχετικά μεγάλο εύρος αλλά οι κύριες γεύσεις αυτών είναι το μαντί (γεμιστά ζυμαρικά), το erişte ή kesme (κάτι σαν μικρά, πλατιά noodles), το tel şehriye (που θυμίζει φιδέ) και το arpa şehriye (το δικό μας κριθαράκι).

Το μαντί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της τουρκικής κουζίνας, με τα ζυμαρικά να γεμίζονται συνήθως με κρέας ή φακές - η γέμιση διαφοροποιείται αρκετά από περιοχή σε περιοχή της γείτονος χώρας, όπου προσαρμόζεται στις ντόπιες διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις. Το κάθε ζυμαρικό, αφού "σφραγιστεί", τηγανίζεται ή βράζεται. Συνοδεύεται συνήθως από μία σάλτσα με γιαούρτι και σκόρδο, μαζί με νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Για το erişte πάλι απαιτούνται αλεύρι, σιμιγδάλι, αυγό, γάλα και αλάτι. Πρόκειται γενικά για ένα χειμωνιάτικο φαγητό της Ανατολίας, που θεωρείται από τα απαραίτητα του καθημερινού τραπεζιού. Συνηθίζεται να εμπλουτίζεται με σάλτσες είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνη Β και υδατάνθρακες. Δεν σερβίρεται μόνο ως κυρίως πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό σε κρέας, καθώς και σε σούπες.



Μια μικρή ποικιλία κοκκωδών ζυμαρικών, το şehriye χρησιμοποιείται κυρίως για να προσθέσει γεύση σε σούπες και πιλάφια. Οι δύο ποικιλίες του, tel şehriye και arpa şehriye, είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστες σε πολλές συνταγές, εξού και είναι ένα από τα βασικά συστατικά της τουρκικής κουζίνας.
Διάβασε ακόμη τα πάντα για το σαφράν και την κορυφαία ψαροφαγία με θέα στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα