Η διατροφή στην εποχή του κορονοϊού

Η πανδημία Covid-19 ίσως αλλάξει τις διατροφικές σου συνήθειες. Ίσως πάλι, τις βελτιώσει.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 10 Φεβρουαρίου 2021

Οι διατροφικές συνήθειες είναι κάτι που σχετίζονται άμεσα με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σου και αυτό δεν είναι κάτι που χρειαζόσουν να σου πούμε. Πιθανότατα, το γνωρίζεις. Όπως συμβαίνει όμως και με αρκετές άλλες παθήσεις, η διατροφή σου θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως αν έχεις νοσήσει από κορονοϊό ή αν επιθυμείς να θωρακίσεις το ανοσολογικό σου σύστημα.

Σε αυτό θα σε βοηθήσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες τροφές αλλά και νόρμες διατροφικής συμπεριφοράς, όπως άλλωστε τονίζουν και μελέτες του ASPEN (American Society for Parenteral and Enteral Nutrition) και μερικών ακόμη σχετικών ινστιτούτων που ασχολούνται ενδελεχώς με το θέμα.

Ενυδάτωση

Είναι μάλλον περιττό να γίνει αναφορά στο ρόλο που έχει το νερό στην καθημερινή σου ρουτίνα αλλά μία υπενθύμιση πάντοτε βοηθά, ειδικά όταν μιλάμε για καταστάσεις πανδημίας. Σκέψου και το εξής: Αν έχεις 39ºC πυρετό, το σώμα σου χάνει 900 ml/24 ώρες και άλλα 90 λόγω του βήχα, της αναπνοής και του φτερνίσματος. Επομένως, χάνεις σχεδόν 1 λίτρο σε υγρά, που όπως αντιλαμβάνεσαι πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρωθούν. 

Η διατροφή στην εποχή του κορονοϊού

Χρειάζεται να πίνεις νερό ακόμη και πριν διψάσεις, καθώς το τελευταίο είναι ένδειξη πως ξεκινάς να αφυδατώνεσαι. Οι περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι συστήνουν 3 λίτρα την ημέρα - αυτό, υπό κανονικές συνθήκες θα σε οδηγεί στην τουαλέτα κάθε 3 με 4 ώρες. Μπορείς επίσης να εντάξεις τους φυσικούς χυμούς στο διαιτολόγιό σου.

Πρωτεΐνη και βιταμίνες

Για τη σωστή λειτουργία και απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε οποιαδήποτε πρόκληση χρειάζονται κάποια θρεπτικά συστατικά. Η πρωτεΐνη είναι σίγουρα μέσα σε αυτά: Η ζωική πρωτεΐνη (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγωγα) είναι η πιο βιοδιαθέσιμη για το σώμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας χορτοφάγος ή vegan δεν μπορεί να λάβει επαρκείς ποσότητες φυτικής προέλευσης (συνδυάζοντας δημητριακά με όσπρια ή τρώγοντας λαχανικά και σπόρους). Έχε κατά νου πως 75 με 100 γρ. την ημέρα είναι απαραίτητα.

Έπειτα, οι βιταμίνες. Η βιταμίνη Α (συναντάται σε καρότο, μπρόκολο και πιπεριές, όπως επίσης και στο πεπόνι, το μάνγκο, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά), οι Β6 και Β12 (τόνος, σολομός, μπανάνες, φακές και συκώτι, κόκκινο κρέας, θαλασσινά) και Ε (ξηροί καρποί, αμύγδαλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) είναι κάποιες από τις πιο απαραίτητες.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ 2

Τέλος, χρειάζεσαι και τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου που μπορείς να βρεις σε κρέατα, θαλασσινά, εμπλουτισμένα δημητριακά και ψωμί, όσπρια (φασόλια, φακές κ.λπ.), πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόρους και αποξηραμένα φρούτα.

Παράλληλα και συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω, οφείλεις να υιοθετήσεις ένα πιο υγιεινό lifestyle, να εντάξεις την άσκηση ή έστω το περπάτημα στο καθημερινό σου πρόγραμμα και να κοιμάσαι επαρκώς, τουλάχιστον για 7-8 ώρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος