Δοκιμάζοντας κορυφαίο κρέας στην Olive Wagyu Farm

Ένας γαστρονομικός θησαυρός στην άλλη άκρη της Ευρώπης και σε μία μοναδική εμπειρία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Δεκεμβρίου 2021

Έχεις ακούσει ποτέ πριν στη ζωή σου για το Πούτεν και τι σημαίνει tajima; Η απάντηση και στα δύο σκέλη της αμέσως προηγούμενης ερώτησης -φυσικά- και είναι όχι. Ξεκινάω λοιπόν με το πρώτο, προχωράω με το δεύτερο και καταλήγω σε μία εξαιρετικά νόστιμη όσο και μοναδική ευκαιρία που χάρη στη La Meat Maison είχα την ευκαιρία να ζήσω, μέσα από ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην Ολλανδία και την Olive Wagyu Farm.

Εκεί όπου μιλά το (κτηνοτροφικό) terroir

Σχεδόν 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Άμστερνταμ, συναντά κανείς το Πούτεν. Πρόκειται για μία μικρή κωμόπολη με πληθυσμό λιγότερο των 25.000 κατοίκων, τοποθετημένη ανάμεσα στο -υπό φυσιολογικές συνθήκες- καταπράσινο καμβά των ολλανδικών εκτάσεων.

Δοκιμάζοντας κορυφαίο κρέας στην Olive Wagyu Farm

Εδώ δε θα συναντήσεις Instagramικούς ανεμόμυλους και ακόμη πιο Instagramικά κανάλια αλλά εικόνες από την πιο επικεντρωμένη στον πρωτογενή τομέα πλευρά της Ολλανδίας.

LA MEAT MAISON OLIVE WAGYU FARM 2

Λίγα λεπτά δυτικότερα του κέντρου του Πούτεν, ο κτηνοτρόφος Dirk Timmer τρέχει τα τελευταία χρόνια την Olive Wagyu Farm, έχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο: Να παράγει το καλύτερο βοδινό κρέας που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς στην Ευρώπη.

LA MEAT MAISON OLIVE WAGYU FARM 3

Και, πίστεψέ με, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά το φιλόδοξο αλλά πρακτικά άκρως υλοποιήσιμο σχέδιό του. Κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα η αμέσως επόμενη άγνωστη λέξη των παραπάνω γραμμών. "Τι είναι tajima;" θα ρωτήσεις και με το δίκιο σου.

Από τη χώρα του Ανατέλλοντος Wagyu για τον κόσμο της γεύσης

Σίγουρα γνωρίζεις, πια, τι ακριβώς είναι το wagyu. Η tajima black (ή kuroge washu αν προτιμάς τα Japanglish) είναι η σκουρότριχη εκδοχή των ιαπωνικών μοσχαριών: Ζώα πανέμορφα, με ολόμαυρο τρίχωμα που τα κάνει να ξεχωρίζουν. 

LA MEAT MAISON OLIVE WAGYU FARM 7
LA MEAT MAISON OLIVE WAGYU FARM 4

Η εν λόγω ράτσα έχει τη γενετική προδιάθεση να αναπτύσσει το περίφημο marbling λόγω του ενδομυϊκού λίπους, γεγονός που καθιστά το κρέας τόσο εξαιρετικά νόστιμο όσο και μοναδικά τρυφερό. 

Αλλά δεν είναι μόνο η προίκα της φύσης που καθιστά γαστρονομικά ποθητό το συγκεκριμένο κρέας. Εδώ, τα βοοειδή τρέφονται με μία ειδική ζωοτροφή, η οποία μεταξύ άλλων -σιτηρά, βότανα ή ακόμη και σοκολάτα- περιέχει επεξεργασμένη με πολύ προσεκτικό τρόπο πάστα ελιάς (η φλούδα και η σάρκα της απομένουν μετά το διαχωρισμό τους, ενώ τους αφαιρούνται οι τανίνες προκειμένου να είναι τόσο νόστιμη όσο και ασφαλής για τα ζώα), που προέρχεται από απορρίμματα ελληνικών ελαιοτριβείων - από την Πελοπόννησο και την Κέρκυρα. 

LA MEAT MAISON OLIVE WAGYU FARM 10Και η ιδέα γι' αυτήν ανήκει σε έναν Ιρλανδό: Ο Gavin Dunne θέλοντας από τη μία να συμβαδίσει με το πνεύμα του sustainability, μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα της παραγωγής και, από την άλλη, να προσθέσει ακόμη πιο umami αίσθηση και βουτυράτη γεύση στο wagyu, πειραματίστηκε αρκετά προτού καταλήξει σε ορισμένες ευρεσιτεχνίες (κατοχυρωμένες μέσω της Olive Feed Corporation) που πραγματικά κάνουν τη διαφορά.

Παρεμπιπτόντως, ο Gavin είναι και CEO της Umami Olive Oil, που παράγει άριστης ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο από προστατευόμενους ελαιώνες της Πελοποννήσου καθώς και εξίσου κορυφαίας ποιότητας ανθό αλατιού.

LA MEAT MAISON OLIVE WAGYU FARM 8

Dolce farm niente

Η ξενάγηση στην Olive Wagyu Farm ολοκληρώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο, με ένα πλούσιο γεύμα, το οποίο ήταν σχεδόν μυσταγωγικό: Ο παλιός αχυρώνας/αποθήκη της φάρμας μεταμορφώθηκε από τον Dirk και τους συνεργάτες του σε ένα ιδιότυπο speakeasy -ρουστίκ και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο- εστιατόριο, στον εξαιρετικά ζεστό χώρο του οποίου σερβιρίστηκαν όσα ετοιμάστηκαν στο μπάρμπεκιου που στήθηκε ακριβώς απέξω. 

LA MEAT MAISON OLIVE WAGYU FARM 6
LA MEAT MAISON OLIVE WAGYU FARM 12

Flank και Denver steak, όπως επίσης και το -κορυφαίο μεταξύ ίσων- rib eye απλά επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω, με το κρέας να είναι εξαιρετικά τρυφερό και βαθιά έως συγκινητικά νόστιμο - αδιαμφισβήτητα αρκετές σκάλες πάνω από τα περισσότερα αντίστοιχα που έχω δοκιμάσει ποτέ.

Πλαισιώθηκε από μία πλούσια γκάμα ορεκτικών και σπουδαίων κρασιών (Quinta do Carmo από την Πορτογαλία, Meerlut Rubicon από τη Νότια Αφρική κ.α.).

LA MEAT MAISON OLIVE WAGYU FARM 9

Επίσης, είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε πρώτοι και τη νέα σειρά αλλαντικών (με κορυφαία πανσέτα, σαλάμι και τσορίθο) που καταφθάνει προσεχώς από τη La Meat Maison.

Για το τέλος και στο fun part της όλης εμπειρίας, παίξαμε και sjoelbak, ένα παλιό ολλανδικό παιχνίδι με ξύλινους δίσκους που πρέπει να μπουν σε αντίστοιχες προθήκες στην άλλη άκρη του τραπεζιού - κάτι σαν air hockey αλλά στο πολύ πιο δύσκολο. Ίσως έπρεπε να μείνουμε στο τραπέζι και να συνεχίσουμε με το κρασί και τα προαναφερθέντα.

 


Info

Δες περισσότερες πληροφορίες στο www.lameatmaison.com.
 


Φωτογραφίες ©Δημήτρης Σιγκόπουλος

 

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα