Τα αγαπημένα ποτά και φαγητά της Βασίλισσας Ελισάβετ

Cocktails με gin, burger με ελάφι, ένα λαχταριστό κέικ σοκολάτας και άλλα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Σεπτεμβρίου 2022

Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 96 ετών. Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, περνώντας τις τελευταίες στιγμές της στο εξοχικό ανάκτορο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Η βασιλεία της διήρκησε επτά δεκαετίες κατά τις οποίες επηρέασε τη βρετανική κυρίως σφαίρα της πραγματικότητας -σίγουρα όχι μόνον αυτή- με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Βάζοντας κι εμείς τα two cents ή πιο ορθά το two-penny worth μας στο πιο συζητημένο θέμα του τελευταίου 24ωρου, θα ανατρέξουμε σε κάποιες από τις πιο αγαπημένες επιλογές σε ποτό και φαγητό της Lilibet. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του "Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen" ο πρώην σεφ του Μπάκιγχαμ Darren McGrady, που μαγείρευε για την εκλιπούσα για περισσότερα από 15 χρόνια, είχε πολύ απλές καθημερινές διατροφικές συνήθειες όπως το τοστ με μαρμελάδα για πρωινό, το σολομό ποσέ για lunch και σνακ σαν μπισκότα τσαγιού και κουλουράκια με κρέμα ή μαρμελάδα. Υπήρχαν όμως και κάποια άλλα, στα οποία αξίζει να επικεντρωθούμε περισσότερο. Σαν τα παρακάτω.

Cocktails με gin

Δεν αποτελεί μυστικό πως η Ελισάβετ λάτρευε το αρκευθούχο απόσταγμα, τόσο που το Μπάκιγχαμ έχει λανσάρει τη δική της σειρά gin. Η ίδια το χρησιμοποιούσε σε κλασικά Martinis ή στο αγαπημένο της κοκτέιλ με Dubonnet and Gin (μία μεζούρα τζιν, δύο μεζούρες απεριτίφ Dubonnet, μισή φέτα λεμονιού για γαρνίρισμα/ χτυπημένο στο σέικερ/ σερβίρισμα σε χαμηλό ποτήρι με δύο παγάκια).

> Διάβασε ακόμη: Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας

Τσάι Earl Grey 

Το μάλλον πιο διαδεδομένο αρωματικό τσάι στον κόσμο αποτελούσε την αφετηρία κάθε ημέρας για τη Βασίλισσα. Μαύρο τσάι με άρωμα περγαμόντο, μαζί με λίγο γάλα και χωρίς ζάχαρη ήταν η προσωπική της επιλογή. Μάλιστα, βοήθησε ώστε να ανέβει αρκετά η δημοφιλία του σε οικουμενικό επίπεδο.

 

Τea Sandwiches δίχως κόρα

Η συνήθεια του παραδοσιακού βρετανικού τσαγιού έχει τις ρίζες της πίσω στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Γύρω στο 1840, η  Δούκισσα του Μπέντφορντ ήταν η πρώτη που είχε ζητήσει να καθιερωθεί ένα πολύ ελαφρύ δείπνο ανάμεσα στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο. Η Βασίλισσα Ελισάβετ τηρούσε ευλαβικά το γευστικό ritual, προτιμώντας για λιχουδιά στο πλευρό του τσαγιού της, μίνι σάντουιτς με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα. Ιδανικά, χωρίς την κόρα του ψωμιού.

Κυνήγι και άγρια ψάρια

Ελάφι, άγρια ​​πτηνά ή κάποιο άλλο κρέας που προερχόταν από κυνήγι, συχνά σε κάποιο από τα κτήματά της, ή σολομός που ψαρευόταν από τον ποταμό Ντι, κοντά στο Μπάλμοραλ, ήταν εδέσματα που είχαν παρουσία στα γεύματα της Ελισάβετ. Από την άλλη, απέφευγε να τα συνδυάζει με πατάτες ή ζυμαρικά. Όταν  ήθελε κάτι πιο "βρώμικο" προτιμούσε μπέργκερ με μπιφτέκι από κιμά ελαφιού. Και πάντοτε κρατούσε χώρο για το επιδόρπιο...

Κέικ Σοκολάτας

...το οποίο συνήθως ήταν κάτι σχετικό με τη σοκολάτα, την οποία προτιμούσε, με το κλασικό icebox-style κέικ να είναι η δημοφιλέστερη επιλογή της. Μάλιστα, αυτό αποτελούνταν από μπισκότα σοκολάτας με μία πολύ συγκεκριμένη συνταγή του παλατιού.

Από: Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα έμαθε η ζωή στον Jamie Oliver

Ο διάσημος σεφ σήμερα κλείνει τα 48 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο Esquire.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο Ammothines στη Μεσσηνία για εκλεπτυσμένες γεύσεις

Το Ammothines - Four Seas, παραμένει και φέτος ο αγαπημένος μας προορισμός στη Μεσσηνία.

Αν η αμαρτία ήταν φαγητό, θα ήταν Sinners Pizza

Εκεί όπου η πίτσα δεν έχει ανανά, δεν τρώγεται διπλωμένη και δε σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.

Τα νέα αστέρια της ελληνικής γαστρονομίας

Γνωρίστε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στυλ τους.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος

Χαλάρωσε και απόλαυσε. Τόσο το φαγητό όσο και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας