Τα αγαπημένα ποτά και φαγητά της Βασίλισσας Ελισάβετ

Cocktails με gin, burger με ελάφι, ένα λαχταριστό κέικ σοκολάτας και άλλα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Σεπτεμβρίου 2022

Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 96 ετών. Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, περνώντας τις τελευταίες στιγμές της στο εξοχικό ανάκτορο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Η βασιλεία της διήρκησε επτά δεκαετίες κατά τις οποίες επηρέασε τη βρετανική κυρίως σφαίρα της πραγματικότητας -σίγουρα όχι μόνον αυτή- με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Βάζοντας κι εμείς τα two cents ή πιο ορθά το two-penny worth μας στο πιο συζητημένο θέμα του τελευταίου 24ωρου, θα ανατρέξουμε σε κάποιες από τις πιο αγαπημένες επιλογές σε ποτό και φαγητό της Lilibet. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του "Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen" ο πρώην σεφ του Μπάκιγχαμ Darren McGrady, που μαγείρευε για την εκλιπούσα για περισσότερα από 15 χρόνια, είχε πολύ απλές καθημερινές διατροφικές συνήθειες όπως το τοστ με μαρμελάδα για πρωινό, το σολομό ποσέ για lunch και σνακ σαν μπισκότα τσαγιού και κουλουράκια με κρέμα ή μαρμελάδα. Υπήρχαν όμως και κάποια άλλα, στα οποία αξίζει να επικεντρωθούμε περισσότερο. Σαν τα παρακάτω.

Cocktails με gin

Δεν αποτελεί μυστικό πως η Ελισάβετ λάτρευε το αρκευθούχο απόσταγμα, τόσο που το Μπάκιγχαμ έχει λανσάρει τη δική της σειρά gin. Η ίδια το χρησιμοποιούσε σε κλασικά Martinis ή στο αγαπημένο της κοκτέιλ με Dubonnet and Gin (μία μεζούρα τζιν, δύο μεζούρες απεριτίφ Dubonnet, μισή φέτα λεμονιού για γαρνίρισμα/ χτυπημένο στο σέικερ/ σερβίρισμα σε χαμηλό ποτήρι με δύο παγάκια).

> Διάβασε ακόμη: Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας

Τσάι Earl Grey 

Το μάλλον πιο διαδεδομένο αρωματικό τσάι στον κόσμο αποτελούσε την αφετηρία κάθε ημέρας για τη Βασίλισσα. Μαύρο τσάι με άρωμα περγαμόντο, μαζί με λίγο γάλα και χωρίς ζάχαρη ήταν η προσωπική της επιλογή. Μάλιστα, βοήθησε ώστε να ανέβει αρκετά η δημοφιλία του σε οικουμενικό επίπεδο.

 

Τea Sandwiches δίχως κόρα

Η συνήθεια του παραδοσιακού βρετανικού τσαγιού έχει τις ρίζες της πίσω στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Γύρω στο 1840, η  Δούκισσα του Μπέντφορντ ήταν η πρώτη που είχε ζητήσει να καθιερωθεί ένα πολύ ελαφρύ δείπνο ανάμεσα στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο. Η Βασίλισσα Ελισάβετ τηρούσε ευλαβικά το γευστικό ritual, προτιμώντας για λιχουδιά στο πλευρό του τσαγιού της, μίνι σάντουιτς με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα. Ιδανικά, χωρίς την κόρα του ψωμιού.

Κυνήγι και άγρια ψάρια

Ελάφι, άγρια ​​πτηνά ή κάποιο άλλο κρέας που προερχόταν από κυνήγι, συχνά σε κάποιο από τα κτήματά της, ή σολομός που ψαρευόταν από τον ποταμό Ντι, κοντά στο Μπάλμοραλ, ήταν εδέσματα που είχαν παρουσία στα γεύματα της Ελισάβετ. Από την άλλη, απέφευγε να τα συνδυάζει με πατάτες ή ζυμαρικά. Όταν  ήθελε κάτι πιο "βρώμικο" προτιμούσε μπέργκερ με μπιφτέκι από κιμά ελαφιού. Και πάντοτε κρατούσε χώρο για το επιδόρπιο...

Κέικ Σοκολάτας

...το οποίο συνήθως ήταν κάτι σχετικό με τη σοκολάτα, την οποία προτιμούσε, με το κλασικό icebox-style κέικ να είναι η δημοφιλέστερη επιλογή της. Μάλιστα, αυτό αποτελούνταν από μπισκότα σοκολάτας με μία πολύ συγκεκριμένη συνταγή του παλατιού.

Από: Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.