
Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Πόσες φορές έχεις ανοίξει το κουτί της πίτσας και έχεις βρει στο κέντρο αυτό το μικρό λευκό "τραπεζάκι”; Ένα αντικείμενο τόσο ασήμαντο, που σχεδόν ποτέ δεν του δίνεις σημασία. Κι όμως, είναι εκεί για πολύ συγκεκριμένο λόγο – κι όχι, δεν είναι διακοσμητικός.
Το λένε "pizza saver” ή "pizza table” και η ιδέα ανήκει στην Carmela Vitale, μια Αμερικανίδα που το κατοχύρωσε το 1985. Όπως ανέφερε η ίδια τότε, ήθελε να λύσει ένα καθημερινό πρόβλημα: "Το καπάκι κολλούσε πάνω στην πίτσα, κατέστρεφε το τυρί και το αποτέλεσμα ήταν απλά χάλια”.
Τι κάνει ακριβώς το 'pizza saver';
Η λειτουργία του είναι απλή. Τοποθετείται στο κέντρο της πίτσας για να κρατήσει το καπάκι του κουτιού σε απόσταση. Έτσι, δεν ακουμπά στα υλικά, δεν πιέζει το λιωμένο τυρί και δεν χαλάει το σχήμα της πίτσας. Ιδίως όταν τα κουτιά στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο σε μια πολυάσχολη βραδιά delivery.
Κατασκευάζεται από πολυπροπυλένιο (PP), ένα υλικό που θεωρείται ασφαλές για τρόφιμα, ανθεκτικό στη θερμότητα και αδιάφορο για τη γεύση. Όμως, επειδή είναι πλαστικό, πολλοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Ναι, είναι ανακυκλώσιμο, αλλά πόσοι το ανακυκλώνουν πραγματικά;
Κάποιες πιτσαρίες προσπαθούν να το αντικαταστήσουν με κάτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον – όπως χαρτί ή βιοδιασπώμενα υλικά. Κάποιες άλλες, απλώς το αφαιρούν εντελώς, ρισκάροντας όμως το περιεχόμενο της παραγγελίας να φτάσει… λίγο πιο λιωμένο απ’ όσο θα ήθελες.
Το στήριγμα
Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ένα κομμάτι πλαστικό αποδεικνύεται σωτήριο. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα "στήριγμα”, αλλά σώζει εμφάνιση, γεύση και συνολική εμπειρία.
Η αλήθεια είναι πως όταν όλα πάνε καλά, δεν το προσέχεις καν. Μόνο αν έλειπε και έβρισκες τη μοτσαρέλα κολλημένη στο καπάκι, θα τον θυμόσουν.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα