Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Πόσες φορές έχεις ανοίξει το κουτί της πίτσας και έχεις βρει στο κέντρο αυτό το μικρό λευκό "τραπεζάκι”; Ένα αντικείμενο τόσο ασήμαντο, που σχεδόν ποτέ δεν του δίνεις σημασία. Κι όμως, είναι εκεί για πολύ συγκεκριμένο λόγο – κι όχι, δεν είναι διακοσμητικός.

Το λένε "pizza saver” ή "pizza table” και η ιδέα ανήκει στην Carmela Vitale, μια Αμερικανίδα που το κατοχύρωσε το 1985. Όπως ανέφερε η ίδια τότε, ήθελε να λύσει ένα καθημερινό πρόβλημα: "Το καπάκι κολλούσε πάνω στην πίτσα, κατέστρεφε το τυρί και το αποτέλεσμα ήταν απλά χάλια”.

Τι κάνει ακριβώς το 'pizza saver';

Η λειτουργία του είναι απλή. Τοποθετείται στο κέντρο της πίτσας για να κρατήσει το καπάκι του κουτιού σε απόσταση. Έτσι, δεν ακουμπά στα υλικά, δεν πιέζει το λιωμένο τυρί και δεν χαλάει το σχήμα της πίτσας. Ιδίως όταν τα κουτιά στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο σε μια πολυάσχολη βραδιά delivery.

Κατασκευάζεται από πολυπροπυλένιο (PP), ένα υλικό που θεωρείται ασφαλές για τρόφιμα, ανθεκτικό στη θερμότητα και αδιάφορο για τη γεύση. Όμως, επειδή είναι πλαστικό, πολλοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Ναι, είναι ανακυκλώσιμο, αλλά πόσοι το ανακυκλώνουν πραγματικά;

Κάποιες πιτσαρίες προσπαθούν να το αντικαταστήσουν με κάτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον – όπως χαρτί ή βιοδιασπώμενα υλικά. Κάποιες άλλες, απλώς το αφαιρούν εντελώς, ρισκάροντας όμως το περιεχόμενο της παραγγελίας να φτάσει… λίγο πιο λιωμένο απ’ όσο θα ήθελες.

Το στήριγμα

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ένα κομμάτι πλαστικό αποδεικνύεται σωτήριο. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα "στήριγμα”, αλλά σώζει εμφάνιση, γεύση και συνολική εμπειρία.

Η αλήθεια είναι πως όταν όλα πάνε καλά, δεν το προσέχεις καν. Μόνο αν έλειπε και έβρισκες τη μοτσαρέλα κολλημένη στο καπάκι, θα τον θυμόσουν.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα