Banh-mi, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη

Ένα από τα νοστιμότερα πράγματα σε αυτό τον κόσμο, που πιθανότατα δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι Γάλλοι αποίκισαν το Βιετνάμ και ένα από τα αποτέλεσμα των δεκαετιών της γαλλικής κυριαρχίας στην ασιατική χώρα ήταν η εισαγωγή της μπαγκέτας, με την οποία η βιετναμέζικη γαστρονομική παράδοση χρησιμοποίησε για να δημιουργηθεί το banh-mi. Το ονειρώδες σάντουιτς περικλείει μέσα στο επίμηκες ψωμί πανσέτα, χοιρινό συκώτι πατέ, σαρδέλες, βιετναμέζικο λουκάνικο, ψητό κοτόπουλο, αρκετά εποχιακά λαχανικά, καρυκεύματα, τουρσιά και πικάντικες σάλτσες - όλα σε διάφορους συνδυασμούς και αναλόγως γούστων.  

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το banh-mi διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα fusion street foods; Εν αντιθέσει με το sushirrito (sushi burrito) ή τα κορεάτικα tacos, έχει ζωή που ξεπερνά τα 100 χρόνια και δεν παύει ποτέ να εξελίσσεται, να διαφοροποιείται και να μεταβάλλεται όσο περνούν οι δεκαετίες. Αποτέλεσμα της εξέλιξής του, είναι ασφαλώς να προσαρμόζεται κάθε φορά στα γαστρονομικά γούστα. 

Banh-mi, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη

Το όνομά του προέρχεται από την γαλλική φράση pain de mie, που ουσιαστικά μεταφράζεται σε ψωμί για σάντουιτς. Η βιετναμέζικη μπαγκέτα ωστόσο είναι μικρότερη από την γαλλική και αποτελείται από ένα μείγμα αλευριών (σιταριού και ρυζιού) το οποίο κάνει την κρούστα της λεπτότερη και πιο τραγανή, διατηρώντας ωστόσο την ψίχα πολύ μαλακή. 

Η απλούστερη εκδοχή του banh-mi περιλαμβάνει βούτυρο, μαγιονέζα και ψητό χοιρινό, δηλαδή κάποια πολύ τυπικά γαλλικά υλικά. Με την πάροδο του χρόνου, το σάντουιτς εξελίχθηκε και επηρεάστηκε όχι μόνο από την γευστική κουλτούρα του Βιετνάμ αλλά και των υπόλοιπων γειτονικών ασιατικών χωρών. Τα μπαχαρικά, τα βότανα και κάποια άλλα συστατικά της ασιατικής κουζίνας έγιναν τα δυνατά χαρτιά του banh-mi, προσφέροντας πολυπλοκότητα γεύσεων και υφών στον ουρανίσκο. 

σαντουιτς

Σε μια από τις σημερινές εκδοχές του, το banh-mi μπορεί να περιέχει μαριναρισμένο συκώτι, μαγιονέζα και πατέ, πλαισιωμένα με daikon μαριναρισμένο σε ξύδι, μπόλικο κόλιανδρο, καυτερή σάλτσα και soy sauce καθώς και ντόπια κρεατικά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας