Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει κάποιος που μαγειρεύει συχνά

Οι παγίδες στις οποίες πέφτουν σχεδόν όλοι.

Εκτός από τον έρωτα, υπάρχουν αρκετά ακόμη πράγματα που περνούν από το στομάχι, γι' αυτό και είναι αρκετά σημαντικό για τον άντρα της σύγχρονης εποχής να μην γελοιοποιείται στην κουζίνα. Δεν λέμε να φτάσεις σε επίπεδα MasterChef, αλλά όπως και να το κάνουμε, κάποια πραγματάκια θα πρέπει να τα γνωρίζεις. Όπως και κάποια βασικά λάθη που καλό θα είναι να αποφεύγεις για να φτάσεις στο σημείο να μαγειρεύεις αξιοπρεπώς. Ορίστε κάποια από αυτά. 

Το αλάτι

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει κάποιος που μαγειρεύει συχνά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη για αρχάριους κυρίως της κουζίνας είναι η αξιολόγηση της δύναμης του αλατιού. Δεν πρόκειται για ένα καρύκευμα που δίνει καλύτερη γεύση, κάνει απλά πιο αλμυρό το φαγητό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ενισχυτικό γεύσης ασφαλώς αλλά μόνο ως τέτοιο πρέπει να χρησιμοποιείται. Γενικά, μην το παρακάνεις.

Το κακό timing

ΤΑΙΜΙΝΓΚ

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα ακόμη και γι' αυτούς που μπαίνουν καθημερινά στην κουζίνα: το σωστό timing. Ειδικά σε περιστάσεις που πρέπει να ετοιμάσεις αρκετά πιάτα, όπως για παράδειγμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην καταστροφή και το τέλειο γεύμα. Το στοιχείο-κλειδί εδώ είναι το πλάνο. Να έχεις σκεφτεί ήδη τη σειρά και τη σημαντικότητα των πιάτων από πριν. Δεν χρειάζεται να φτιάξεις ολόκληρο σενάριο, μια απλή προεπισκόπηση
στο μυαλό σου αρκεί.  

Το σκόρδο

Χρησιμοποιείται σε πολύ περισσότερα πράγματα από όσα φανταζόσουν, ακόμη και σε συνταγές που δεν το απαιτούν. Το πιο συνηθισμένο λάθος; Το καμμένο σκόρδο. Αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότεροι τείνουν να το τσιγαρίσουν μαζί με το κρεμμύδι. Το σκόρδο όμως χρειάζεται πολύ περισσότερη υγρασία αλλά και περισσότερο χρόνο στο τηγάνι. Φυσικά, και εδώ, μην το παρακάνεις. Να θυμάσαι πως θέλεις να δώσεις γεύση στο φαγητό, όχι να αποφύγεις βρυκόλακες.

Το κόψιμο των λαχανικών

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

OΚ, αυτό ίσως ακούγεται κάπως ψυχαναγκαστικό αλλά για σκέψου: Θα τηγάνιζες ποτέ μια ολόκληρη πατάτα ανάμεσα σε άλλες, ομοιόμορφα κομμένες; Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα λαχανικά μιας συνταγής. Αν τα κόψεις στο ίδιο μέγεθος θα ψηθούν ομοιόμορφα και δεν θα χρειαστεί να κάνεις πειράματα. Τώρα, φαντάζομαι, σου ακούγεται πιο λογικό.

Οξύτητες

ΟΞΥΤΗΤΑ

Το ίδιο ακριβώς πράγμα που ισχύει και για το αλάτι. Δεν χρειάζεται να ρίξεις ένα κιλό λεμόνια στο φαγητό. Ξεκίνα με λίγη ποσότητα χυμού λεμονιού και συνέχισε με φειδώ. Η συχνή πρακτική και ο πειραματισμός θα βοηθήσουν. 

Αλάτι στα μακαρόνια

Όταν μαγειρεύεις pasta, το αλάτι είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο πιστεύεις και πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τον σωστότερο τρόπο. Αυτό μεταφράζεται ιδανικά σε 10 γρ. αλατιού ανά λίτρο νερού, το οποίο προστίθεται αφού ξεκινήσει να βράζει το νερό. Μην ξεχνάς πως η ποσότητα αλατιού στα μακαρόνια θα είναι στο τέλος αρκετά μικρότερη αλλά η διαφορά στη γεύση αρκετά διακριτή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας