Όσα έμαθε η ζωή στον Jamie Oliver

Ο διάσημος σεφ σήμερα κλείνει τα 48 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο Esquire.

Οι συστάσεις για τον ευρηματικό Βρετανό σεφ που μέσα σε 10 λεπτά μπορεί να σου φτιάξει το φαγητό της ζωής σου προφανώς περισσεύουν. Γι΄αυτό ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές απ' τις πιο άγνωστες πτυχές του Jamie Oliver, με αφορμή τα σημερινά 48α γενέθλιά του (γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1975 στο Clavering της Μεγάλης Βρετανίας), όπως δημοσιεύτηκαν στο Βρετανικό Esquire, τον Μάρτιο του 2017.

Τα μαθήματα ζωής του Jamie Oliver

> Γενικά πιστεύω ότι με συμπαθεί ο κόσμος, αλλά όσοι δε με πάνε δε με αντέχουν με τίποτα. Πόσο με νοιάζει; Καθόλου. Είμαι αρκετά συνεπής κι έτσι ακόμη και όσοι δε με γουστάρουν πιθανότατα καταλαβαίνουν ότι έχω κάποιες αξίες. Μερικές φορές το να είσαι ενθουσιώδης και θετικός εκνευρίζει τον κόσμο.

> Αν δεν κάνεις τίποτα, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Οπότε, άσε τους περιορισμούς στην άκρη και κάν’ το. Αναγνωρίζω ότι τα σκατώνω στο περίπου 30% των πραγμάτων που κάνω. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις κάτι είναι να το προσπαθείς αντί να φοβάσαι μήπως φας στραπάτσο.

> Διάβασε ακόμη: Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Harvey Keitel

> Δεν είναι τόσο απλό ή συνηθισμένο για έναν σεφ να κάνει το μαλάκα στην κουζίνα. Κι αυτό είναι καλό. Εξάλλου όλοι παλεύουμε για κάτι, οπότε δεν μπορείς να φέρεσαι έτσι στους ανθρώπους κι έτσι απλά να τελειώνει εκεί το θέμα.

> Αν ψάξεις για φωτογραφίες μου στο Google τα τελευταία 20 χρόνια δε θα βρεις και τόσο καλές. Είναι η πιο εκκεντρική, τρελή επιλογή κουρεμάτων.

> Εγώ και ο Marco Pierre White δεν τα πάμε και τόσο καλά κι αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο ντροπή. Είχε τεράστια επιρροή πάνω μου όταν ήμουν έφηβος, αλλά δε με αντέχει. Για να είμαι ειλικρινής όμως, ούτε εγώ τον πάω. Δε θα με πείραζε βέβαια να τα βρίσκαμε κάποια στιγμή κι αυτό ίσως να γίνει, ίσως και όχι.

> Μια καλή θεραπεία για το hangover; Εκτός από το νερό και ίσως το Berocca (σ.σ. Eviol), και ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κύμινο θα σε ισιώσει. Δύσκολο να το καταπιείς, αλλά λειτουργεί.

> Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια αισθάνθηκα λυπημένος για πρώτη φορά στη ζωή μου. Γενικά είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά κατά βάθος ήξερα ότι απλά προσποιούμουν ότι ήμουν χαρούμενος και δεν ήμουν σίγουρος γιατί. Δεν ανησυχώ για κάτι που είναι πρόβλημα επειδή δεν είχα συναίσθηση του περίπλοκου κόσμου που είχα πλάσει για τον εαυτό μου. Στον πυρήνα όλου αυτού τελικά ήταν ο ύπνος. Κοιμόμουν περίπου τρεισήμισι ώρες κάθε βράδυ. Ε, και πήγα ένα ταξίδι για να το ρυθμίσω άμεσα.

> Με ενοχλούν πολύ οι κακοί τρόποι. Το να μη σηκώνεσαι, ας πούμε, να παραχωρήσεις τη θέση σου σε έναν ηλικιωμένο ή μια έγκυο γυναίκα όταν είσαι στο λεωφορείο. Εξοργίζομαι. Άνθρωποι που μπαίνουν και σπρώχνουν τους άλλους πραγματικά με στέλνουν στα κάγκελα.

> Οι περισσότερες εμπνεύσεις μου οφείλονται σε γυναίκες. Συχνά είναι πιο ανεπιτήδευτες και αντανακλούν περισσότερο τι είναι διαθέσιμο, τι είναι πιο κοντά, τι είναι εποχικό και "δε δίνω δεκάρα που πρέπει να κοπεί ένα υλικό. Θεωρώ πως έτσι είναι καλύτερα, γι’ αυτό άντε γαμήσου". Μ’ αρέσει αυτό.

> Δε μου αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου στην τηλεόραση και τείνω να μην το κάνω. Με ενοχλεί πολύ. Δεν είναι ωραίο να ακούς τη φωνή σου, έτσι δεν είναι;

> Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και άλλοι που το βλέπουν μισοάδειο. Ξέρω πολύ καλά με ποιους θέλω να συναναστρέφομαι. Οι άνθρωποι της δεύτερης ομάδας σου ρουφάνε τη ζωή.

> Η εμπιστοσύνη που εμπνέω είναι το πιο ισχυρό μου προτέρημα. Πάντα έκανα αυτό που έλεγα ότι θα κάνω και πάντα προσπαθούσα για ό,τι είχα δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσω. Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι περίεργο, όπως να πετάω πράγματα σε ανθρώπους ή οποιαδήποτε άλλη βλακεία έχουν πιαστεί να κάνουν διάφοροι celebrities. Είμαι βαρετός, θα έλεγα, και αρκετά προβλέψιμος.

> Στο παρελθόν ήμουν καλός στο ακόντιο. Πάντα είχα αρκετά καλές βολές. Είχα φτάσει στα 50 μέτρα, που ήταν μια χαρά.

> Διάβασε ακόμη: Τι έχει να σε διδάξει ο Garry Kasparov για να βγαίνεις πάντα κερδισμένος

> Αξίζω το ένα δέκατο απ’ αυτό που οι άνθρωποι λένε ότι είμαι. Δεν ξέρω καν αν αυτό είναι αλήθεια ή ψέματα. Όπως και να ’χει, δεν είμαι υπερβολικός στα έξοδα. Τα λεφτά σημαίνουν για μένα κάποια σταθερότητα, αλλά δεν αποτελούν κίνητρο για μένα τα παραπάνω χρήματα απ’ αυτά που πιστεύω ότι θεωρούνται φυσιολογικά.

> Τα επόμενα δέκα χρόνια ανυπομονώ να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, να πάω στην Ινδία, στο Περού και να το ρίξω πιο πολύ στα πάρτι. Να παίζω περισσότερο χαρτιά. Να πιω πιο πολύ ουίσκι, τεκίλα, κασάσα και μπέρμπον. Να μαγειρεύω περισσότερο –λατρεύω να είμαι στην κουζίνα ενός εστιατορίου, εκεί είναι που νιώθω άνετα– και να έχω περισσότερες εκπλήξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος