Τα καρότα τελικά τρώγονται με φλούδα ή χωρίς;

Η διπλωματική απάντηση των ειδικών σε ένα ακόμα δίλημμα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Σεπτεμβρίου 2019

Αλλάζει η γεύση του καρότου αν το ξεφλουδίσεις; Αυτό είναι ένα από τα εκατομμύρια διλήμματα που προκύπτουν από την ενασχόληση με την κουζίνα. Αποφλοιωμένα καρότα λοιπόν ή όχι; Οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι πως οποιουδήποτε είδος ακαθαρσίας ή βρωμιάς παραμένει ανεξίτηλη στο φλοιό και τα ξεφλουδίζουν σχεδόν με ιερό πάθος. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν μέχρι και βούρτσα για να τα πλύνουν, χωρίς όμως να αφαιρούν το εξωτερικό περίβλημα, όντας σίγουροι πως κάτι τέτοιο θα χαραμίσει βιταμίνες και θρεπτικές ιδιότητες. Τελικά, ποιος έχει δίκιο;

Για να είμαστε ακριβείς, και οι δύο πλευρές, αν λάβουμε υπόψιν τη γνώμη των ειδικών. Ένα τεστ του Cook's Illustrated αποκάλυψε ότι τα καρότα με τη φλούδα έχουν πιο γήινη γεύση και πλούσια επίγευση αλλά είναι και πιο πικρά από τα αποφλοιωμένα. Κάτι που ισχύει και στην περίπτωση που μαγειρεύονται: Τα στοιχεία της κάθε περίπτωσης θα διατηρηθούν και αναλόγως χρόνου και τρόπου μαγειρέματος θα ενταθούν ή θα εξασθενίσουν. Ωστόσο, η δοκιμή αυτή δεν έκανε ακριβώς ξεκάθαρο ποια είναι περισσότερο ευπροσάρμοστα στην κουζίνα. Ίσως αυτό να είναι ένα εντελώς υποκειμενικό θέμα. Ορισμένοι διατροφολόγοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά, οποιαδήποτε κι αν είναι η υφή του καρότου. Η μόνη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, είναι το καλό πλύσιμο, κι αυτός, όπως ασφαλώς μπορείς να αντιληφθείς για λόγους υγείας. 

Ακόμη κι αν προτιμάς να τα ξεφλουδίζεις όμως, φρόντισε να τα αφήσεις για λίγη ώρα σε κρύο νερό πριν τα καταναλώσεις, αφού πρώτα τα σκουπίσεις καλά. Αν πάλι επιθυμείς να τα αποθηκεύσεις σε κάποιο δοχείο ή τάπερ, βάλε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας στη βάση του, πριν τα τοποθετήσεις σε αυτό.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.