
Σκαλοπίνια, στην πιο δημοφιλή εκδοχή τους
Ο πάντοτε δραστήριος Γιάννης Μαρκαδάκης μας παρουσιάζει μία έξοχη συνταγή.

Έχει διανύσει μία εξαιρετική πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, δείχνοντας με τον πιο νόστιμο τρόπο πως μπορεί να ανταποκριθεί σε αρκετά, όσο και απαιτητικά, διαφορετικά projects. Αυτήν την περίοδο, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μαρκαδάκης μας συστήνει μία ακόμη πτυχή του ταλέντου του στην ενδιαφέρουσα κουζίνα του πάντοτε "ζωντανού" Cupola. Παράλληλα, μας δίνει και μία έξοχη συνταγή για σκαλοπίνια (για την οποία θα διαβάσεις παρακάτω).
Το προφίλ του σεφ
Με μνήμες από τη θητεία του στο θρυλικό Sale e Pepe του Ivan Ottaviani και με αυστηρές αρχές πάνω στην εποχικότητα και τη βιωσιμότητα των πρώτων υλών.
Πλέον ξεδιπλώνει το ταλέντο του μαζί με τον πολλά υποσχόμενο Δημήτρη Γιαννόπουλο και δουλεύουν πάνω στα μονίμως ενημερωμένα και ανανεωμένα menus του comfort ιταλικού σποτ στην καρδιά της Αθήνας και στη "σκιά" του Καλλιμάρμαρου (Cupola - Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλ. 211 4117444).

Ο πάντοτε cool και φιλόξενος χώρος του Cupola.
SCALOPPINE AL LIMONE
ΥΛΙΚΑ
- 720 γρ. κόντρα μόσχου
- 400 γρ. καλαμπόκι προβρασμένο
- 240 γρ. φρέσκο πράσινο σπαράγγι
- 100 ml λευκό κρασί
- 80 ml χυμό λεμονιού
- 10 γρ. φρέσκο θυμάρι
- 100 ml ζωμό κότας
- 40 ml demi-glace
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας 720 γραμμάρια κόντρα μοσχαριού, καλά χτυπημένα για σκαλοπίνια.
- Τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα περνάμε από αλεύρι.
- Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, έχουμε βάλει ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα σκαλοπίνια.
- Όταν πάρουν καλό χρώμα, τα γυρνάμε από την άλλη. Όταν θωρακιστούν καλά και από τις δύο πλευρές, σβήνουμε με λευκό κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί η αλκοόλη από το τηγάνι, προσθέτουμε τον ζωμό κότας, τον χυμό λεμονιού, το demi-glace και το θυμάρι και αφαιρούμε τα σκαλοπίνια για να μην παραψηθούν.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και όταν γλασάρει η σάλτσα στο σημείο που θέλουμε, την αφαιρούμε (από τη φωτιά).
- Σε ένα κατσαρολάκι με νερό έχουμε βράσει για 2 λεπτά τα σπαράγγια και τα ρίχνουμε σε πάγο να μη χάσουν το χρώμα τους.
- Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και το αφήνουμε να βγάλει όλα τα αρώματά του.
- Προσθέτουμε το καλαμπόκι –που το έχουμε κόψει στο μέγεθος που επιθυμούμε– και τα σπαράγγια.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Βάζουμε στο πιάτο τα σκαλοπίνια, το καλαμπόκι και τα σπαράγγια και περιχύνουμε από πάνω τη δεμένη σάλτσα που έχουμε φτιάξει.
- Τέλος, γαρνίρουμε με το φρέσκο θυμάρι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα