Σκαλοπίνια, στην πιο δημοφιλή εκδοχή τους

Ο πάντοτε δραστήριος Γιάννης Μαρκαδάκης μας παρουσιάζει μία έξοχη συνταγή.

Έχει διανύσει μία εξαιρετική πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, δείχνοντας με τον πιο νόστιμο τρόπο πως μπορεί να ανταποκριθεί σε αρκετά, όσο και απαιτητικά, διαφορετικά projects. Αυτήν την περίοδο, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μαρκαδάκης μας συστήνει μία ακόμη πτυχή του ταλέντου του στην ενδιαφέρουσα κουζίνα του πάντοτε "ζωντανού" Cupola. Παράλληλα, μας δίνει και μία έξοχη συνταγή για σκαλοπίνια (για την οποία θα διαβάσεις παρακάτω).

Το προφίλ του σεφ

Σκαλοπίνια, στην πιο δημοφιλή εκδοχή τουςΜε μνήμες από τη θητεία του στο θρυλικό Sale e Pepe του Ivan Ottaviani και με αυστηρές αρχές πάνω στην εποχικότητα και τη βιωσιμότητα των πρώτων υλών.

Πλέον ξεδιπλώνει το ταλέντο του μαζί με τον πολλά υποσχόμενο Δημήτρη Γιαννόπουλο και δουλεύουν πάνω στα μονίμως ενημερωμένα και ανανεωμένα menus του comfort ιταλικού σποτ στην καρδιά της Αθήνας και στη "σκιά" του Καλλιμάρμαρου (Cupola - Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλ. 211 4117444).

CUPOLA ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ
Ο πάντοτε cool και φιλόξενος χώρος του Cupola.

 

SCALOPPINE AL LIMONE

ΥΛΙΚΑ

  • 720 γρ. κόντρα μόσχου
  • 400 γρ. καλαμπόκι προβρασμένο
  • 240 γρ. φρέσκο πράσινο σπαράγγι
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 80 ml χυμό λεμονιού
  • 10 γρ. φρέσκο θυμάρι
  • 100 ml ζωμό κότας
  • 40 ml demi-glace
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας 720 γραμμάρια κόντρα μοσχαριού, καλά χτυπημένα για σκαλοπίνια.
  2. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα περνάμε από αλεύρι.
  3. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, έχουμε βάλει ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα σκαλοπίνια.
  4. Όταν πάρουν καλό χρώμα, τα γυρνάμε από την άλλη. Όταν θωρακιστούν καλά και από τις δύο πλευρές, σβήνουμε με λευκό κρασί.
  5. Μόλις εξατμιστεί η αλκοόλη από το τηγάνι, προσθέτουμε τον ζωμό κότας, τον χυμό λεμονιού, το demi-glace και το θυμάρι και αφαιρούμε τα σκαλοπίνια για να μην παραψηθούν.
  6. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και όταν γλασάρει η σάλτσα στο σημείο που θέλουμε, την αφαιρούμε (από τη φωτιά).
  7. Σε ένα κατσαρολάκι με νερό έχουμε βράσει για 2 λεπτά τα σπαράγγια και τα ρίχνουμε σε πάγο να μη χάσουν το χρώμα τους.
  8. Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και το αφήνουμε να βγάλει όλα τα αρώματά του.
  9. Προσθέτουμε το καλαμπόκι –που το έχουμε κόψει στο μέγεθος που επιθυμούμε– και τα σπαράγγια.
  10. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  11. Βάζουμε στο πιάτο τα σκαλοπίνια, το καλαμπόκι και τα σπαράγγια και περιχύνουμε από πάνω τη δεμένη σάλτσα που έχουμε φτιάξει.
  12. Τέλος, γαρνίρουμε με το φρέσκο θυμάρι.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.