
Guinness cake, το ιρλανδικό έπος
Μία συνταγή κατευθείαν από το Δουβλίνο για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Σοκολάτα, τυρί και μαύρη μπύρα. Αν ο συνδυασμός σου φαίνεται αταίριαστος, μάλλον δεν είχες σκεφτεί ποτέ τον τρόπο για να τα παντρέψεις. Το ιδανικότερο combo όλων αυτών ακούει στο όνομα Guinness cake και ναι, είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις: Ένα πλούσιο σε σώμα και γεύση κέικ, όπου κυριαρχεί η σοκολατένια αίσθηση με ολίγη από τη βελούδινη πικράδα της ιρλανδικής stout μπύρας και συμπληρώνεται από την γλυκόξινη κρέμα από μασκαρπόνε.
Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι πως ο καθένας μπορεί να το φτιάξει στο σπίτι του, χωρίς απαραίτητα να είναι ο Πετρετζίκης.
Υλικά
Για το κέικ
- 1 κουτάκι μπύρα Guinness
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 γρ. καστανή ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. κακάο
- 140 γρ. γιαούρτι
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
Για την κρέμα
- 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 65 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας

Εκτέλεση
Για το κέικ
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις τη μπύρα και το βούτυρο και ζεσταίνεις μέχρι το τελευταίο να λιώσει.
- Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις το κακάο και τη ζάχαρη. Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.
- Αναμιγνύεις τα αυγά με το γιαούρτι και τη βανίλια σε ένα μπολ και έπειτα τα προσθέτεις στο μείγμα της μπύρας.
- Προσθέτεις τη μαγειρική σόδα και το αλεύρι και ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να γίνει λείο
- Βουτυρώνεις ένα μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί και μεταφέρεις σε αυτό το μείγμα.
- Το τοποθετείς στο φούρνο και ψήνεις για 50 λεπτά (τσεκάρεις ασφαλώς, τρυπώντας το κέντρο του κέικ, που πρέπει να είναι στεγνό).
- Αφαιρείς το ταψί από τον φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει.
Για την κρέμα
- Χτυπάς στο μίξερ το τυρί, τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη.
- Προσθέτεις σταδιακά την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας να ανακατεύεις, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
- Απλώνεις στην επιφάνεια του κέικ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα