4 γρήγορες, υγιεινές συνταγές για αποτοξίνωση

Πρωταγωνιστούν τα χορταρικά εποχής. Σε ρόλο κομπάρσου, οι άπαχες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 30 Ιανουαρίου 2020

Εδώ θα μάθεις πώς το μαγείρεμα χορταρικών μπορεί να μετατραπεί σε υψηλή τέχνη, με κύριο ζητούμενο την αποτοξίνωση του οργανισμού σου από τα κορεσμένα λίπη και το αλκοόλ - ναι, τα φρέσκα χορταρικά αποτελούν αληθινό "φάρμακο" για το ταλαιπωρημένο συκώτι σου. Επίσης, μαγειρεύοντας αυτές τις 4 συνταγές μέρα παρά μέρα, και καταναλώνοντάς τις επιτόπου ή στο ταπεράκι του γραφείου (κάθε συνταγή δεν χρειάζεται πάνω από 15 λεπτά ετοιμασίας), θα διαπιστώσεις ότι το έντερό σου θα δουλεύει ρολόι και ότι οι μύες σου θα αντέχουν περισσότερο στις δοκιμασίες του γυμναστηρίου. Μα πάνω απ’ όλα, θα ξέρεις ότι τρως ό,τι πιο υγιεινό διαθέτει η εποχή.

Σέσκουλα με σκόρδο

4 γρήγορες, υγιεινές συνταγές για αποτοξίνωση
  • Συστατικά: νερό, αλάτι, λάδι, σέσκουλα και σκόρδο.
  • Προετοιμασία: Γέμισε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό, μια πρέζα αλατιού και μια μεγάλη κουταλιά ελαιόλαδο. Μόλις βράσει, ρίξε μέσα μια μερίδα σέσκουλα και άφησέ τα για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βγάλε τα σέσκουλα από την κατσαρόλα με μια κουτάλα-δίχτυ και ρίξτα μέσα σε ένα τηγάνι που θα έχεις από πριν σοτάρει δυο ή τρεις σκελίδες σκόρδου. Σερβίρεις προσθέτοντας έξτρα ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα από λεμόνι.

Ψητό φιλέτο σολομού με σάλτσα σόγιας

ΣΟΛΟΜΟΣ
  • Συστατικά: φρέσκος σολομός, λάδι, νερό, σόγια, βαλσαμικό ξύδι και μυρώνια.
  • Προετοιμασία: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχει θερμανθεί για 2 λεπτά, ψήνεις το φιλέτο σολομού 5 λεπτά για κάθε πλευρά. Την ίδια ώρα, σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρεις ψιλοκομμένα μυρώνια σε λίγο ελαιόλαδο σβήνοντας με βαλσαμικό ξύδι και σάλτσα σόγιας. Σερβίρεις στο πιάτο το σολομό και απλώνεις τη σάλτσα. Συνοδευτικά, προσθέτεις ελαφρώς σοταρισμένα ντοματίνια.

Ψητό κοτόπουλο με σχοινόπρασο

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
  • Συστατικά: στήθος κοτόπουλου, αλάτι, σχοινόπρασο, μαύρες ελιές, πιπέρι, λάδι.
  • Προετοιμασία: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχει θερμανθεί για 2 λεπτά (ή στη σχάρα του BBQ), τοποθετείς το φιλέτο κοτόπουλου προσθέτοντας αλάτι, μαύρο πιπέρι και μια κουταλιά ελαιόλαδου. Παράλληλα, σε ένα άλλο τηγάνι, σοτάρεις μια μερίδα σχοινόπρασα και ξύσμα σκόρδου. Μετά από ένα έως δυο λεπτά ρίχνεις στο τηγάνι τις ελιές (ψιλοκομμένες και "φιλεταρισμένες"), προσθέτεις λίγο νερό σταδιακά και αφήνεις να σιγοβράσουν όλα μαζί για 10 περίπου λεπτά. Εναλλακτικά, προσθέτεις στο τέλος λίγη κρέμα γάλακτος light.

Ψητό σπανάκι με ρόκα και αυγό

ΣΠΑΝΑΚΙ
  • Συστατικά: σπανάκι, ρόκα, αυγό, μπέικον, λάδι και βαλσαμικό ξύδι.
  • Προετοιμασία: Σοτάρεις το σπανάκι μαζί με ψιλοκομμένο μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σβήνεις με βαλσαμικό ξύδι. Όσα λεπτά διαρκεί αυτό, σε ένα άλλο τηγάνι, ψήνεις μια φέτα ψωμί απλώνοντας πάνω της ένα αυγό. Προσθέτεις δυο κουταλιές ελαιόλαδο τις οποίες απλώνεις με ένα κουτάλι πάνω από το αυγό για να "ψηθεί" και να δημιουργήσει κρούστα. Σερβίρεις το πιάτο τοποθετώντας στη βάση το σπανάκι με το μπέικον, προσθέτοντας από πάνω τη φέτα ψωμιού με το αυγό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα