Η θρυλική Vanwall του 1958 έρχεται ξανά στη ζωή

Θα κατασκευαστούν 6 ρέπλικες για το μυθικό Formula 1 car του βρετανικού brand.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 26 Οκτωβρίου 2020

Πίσω στα 50s, η Vanwall ήταν μία από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες ομάδες στην Formula 1, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το πρωτάθλημα κατασκευαστών του 1958, με τον θρυλικό Stirling Moss πίσω από το τιμόνι του μονοθεσίου της. Το τελευταίο, με το χαρακτηριστικό όνομα Vanwall Formula 1, σχεδιάστηκε το 1955 από έναν φιλόδοξο νεαρό που αργότερα έγινε μύθος των 4 τροχών, τον  Colin Chapman (ναι, αυτόν που αργότερα δημιούργησε την Lotus).

Ο ιδρυτής της Vanwall, Tony Vandervell, έχει πολλά κοινά με τον Ferruccio Lamborghini, με βασικότερο εκείνο που τους θέλει να έχουν ανέκαθεν κόντρα με τον Enzo Ferrari και την εταιρεία του. Αυτό τον ώθησε να δημιουργήσει το δικό του brand, με σκοπό να κυριαρχήσει στα σιρκουί. Έστω και για λίγο, το πέτυχε, χάρη στο προαναφερθέν όχημα.

Η θρυλική Vanwall του 1958 έρχεται ξανά στη ζωή
ΡΕΠΛΙΚΑ VANWALL 1958 1

Σήμερα, το restoration laboratory Hall and Hall θα κατασκευάσει 6 ακριβή αντίτυπα της Vanwall Formula 1, βασιζόμενο στα αυθεντικά σχέδια από τη δεκαετία του 1950. Η δημιουργία τους απαιτεί αρκετές εκατοντάδες ώρες δουλειάς καθώς θα φτιαχτούν σχεδόν αποκλειστικά στο χέρι. Κάθε μία από αυτές τις ρέπλικες θα φέρει έναν 4κύλινδρο κινητήρα 2.489 κυβικών και 270 ίππων. 

Τα νέα αντίτυπα δεν θα είναι κατάλληλα για τον δρόμο αλλά θα πωλούνται μαζί με ένα αυθεντικό πιστοποιητικό της FIA, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούν να συμμετέχουν σε ράλι vintage αυτοκινήτων. Τα 5 από αυτά τα αυτοκίνητα θα διατεθούν προς δημοπρασία, με την τιμή του καθενός να υπολογίζεται στα €1.750.000.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία