Όσα έμαθε η ζωή στον Stirling Moss

Μαθήματα σοφίας και αποφασιστικότητας από τον θρύλο των αγώνων ταχύτητας, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Ο θρυλικός οδηγός της Formula 1 αλλά και άλλων αγώνων ταχύτητας Stirling Moss έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών το πρωί της Κυριακής 12 Απριλίου 2020. Ο Moss είχε λάβει μέρος σε 529 γκραν πρι, κερδίζοντας 229 αγώνες, αλλά ποτέ δεν γεύτηκε τη χαρά της κατάκτησης ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος. 

Όσα έμαθε η ζωή στον Stirling Moss

Από το 1990 αποτελεί μέλος του International Motorsports Hall of Fame αλλά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρησή του από την ενεργό δράση μόλις το 2011, έπειτα από το Le Mans και σε ηλικία 81 ετών. Ακολουθούν οι δικές του αλήθειες, τα μαθήματα ζωής, όπως τα παρέδωσε στο βρετανικό Esquire τον Νοέμβριο του 2015.

> Ήμουν πάντα λάτρης των gadgets. Οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Έχω αρκετά και ψάχνω πάντοτε για καινούρια. 

> Πίνω μισό μπουκάλι κρασί καθημερινά. Πάντοτε λευκό. Chardonnay ή οτιδήποτε άλλο είναι καλό. Δεν πίνω όμως κόκκινο, ποτέ. 

> Δεν θα με δεις να διαβάζω βιβλία. Είμαι slow reader γι' αυτό και συνήθως περιμένω να βγει η ταινία. Είδα το Rush, το 2013, και ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Τα motorsports είναι δύσκολα να αποδοθούν σωστά αλλά είναι πάντα ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για να εξερευνήσει κάποιος. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αλήθειες σε αυτά.

ΣΤΙΡΛΙΝΓΚ ΜΟΣ 3

> Το να χαλαρώνω το βρίσκω βαρετό. Η διαρκής κίνηση είναι κάτι που φέρνει ηρεμία σε μένα. Ταξιδεύω αρκετά, δίνω διαλέξεις και συνεντεύξεις, συναντώ κόσμο. Δεν πρόκειται να σταματήσω ποτέ. Δεν μου ταιριάζει η λέξη "απόσυρση". 

> Έχω την καλύτερη σύζυγο του κόσμου. Είναι η τρίτη που δέχτηκε να με παντρευτεί. Είμαστε μαζί με την Susie 40 χρόνια και πιστεύω πως το μυστικό μας είναι βαθιά φιλία που έχουμε. Η αίσθηση του χιούμορ επίσης. Είναι αυτά που μετρούν μετά από καιρό. Το σεξ είναι πολύ σημαντικό τον πρώτο καιρό που γνωρίζεις κάποιον.

> Γιατί υπάρχουν λουλούδια, πέθανε κάποιος; Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν ξύπνησα από το κώμα μετά από 38 ημέρες, το 1962. Όταν είσαι αναίσθητος, δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Έτσι κι εγώ.

> Όταν έμαθα πως έχω καρκίνο του προστάτη, απλά ρώτησα τον γιατρό αν μπορεί να τον ξεφορτωθεί. Ήταν ακριβώς εκείνο που κάναμε. Δεν είχαμε και πολλές εναλλακτικές. Έτσι αντιμετωπίζω γενικότερα τα προβλήματά μου: Είτε τα λύνω άμεσα είτε τα ξεφορτώνομαι. 

> Το ιδανικό αυτοκίνητο για το Λονδίνο είναι το Twizy. Γενικά, τα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να κυκλοφορούν περισσότερο στις πόλεις. 

> Η Formula 1 δεν είναι άσχημη σήμερα. Αλλά τον δικό μας καιρό υπήρχαν μεγαλύτερες δυσκολίες και ίσως να ήταν το στοιχείο που έκανε πιο συναρπαστικό το σπορ, τουλάχιστον για τους οδηγούς. Τώρα, τα αυτοκίνητα είναι πολύ ταχύτερα, είναι φανταστικά. 

ΣΤΙΡΛΙΝΓΚ ΜΟΣ 2

> Αν θα έμπαινα συνοδηγός σε αγώνες ταχύτητας; Όχι, είμαι απαίσιος σε αυτό. Αν πρόκειται να πεθάνω μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ας οδηγώ τουλάχιστον εγώ. Και είναι κάτι που έχω δοκιμάσει αρκετές φορές. 

> Μετανιώνω που δεν αγωνίστηκα ποτέ στο Indianapolis. Στην εποχή μου δεν είχα την ευκαιρία, καθώς διεξαγόταν την ίδια περίοδο με το Grand Prix του Μονακό

 


Διάβασε ακόμη για τα μαθήματα ζωής του Niki Lauda, την αστραπιαία καριέρα του Κύκνου της Ουτρέχτης Marco Van Basten, του, τι έμαθε όλα αυτά τα χρόνια ο Massimo Bottura και λίγη σοφία που μας χάρισε ο Roger Federer


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου