Πώς η Porsche πριν 27 χρόνια αποφάσισε να πουλάει SUV

Σαν ένα spin-off για τα 20 χρόνια της Porsche Cayenne, η εταιρεία αποκαλύπτει πώς πάρθηκε η απόφαση να εξελίξει και να λανσάρει ένα SUV.

Γράφει: TopGear 28 Σεπτεμβρίου 2022

H Porsche Cayenne έκλεισε 20 χρόνια στην κυκλοφορία και ίσως να είναι η καλύτερη στιγμή για behind the scenes της -"σοκαριστικής" για τότε- απόφασης να κυκλοφορήσει η Porsche ένα αυτοκίνητο SUV.

Μια ανάλυση που είχε ανατεθεί από το τμήμα που εποπτευόταν από τον Hans Riedel, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου που ήταν τότε υπεύθυνο για τις πωλήσεις, είχε δείξει ότι η θρυλική Porsche 911 και το νέο μοντέλο Boxster με μεσαίο κινητήρα από μόνα τους δεν θα οδηγούσαν τον κατασκευαστή σε ένα ασφαλές μέλλον. "Ήταν προφανές ότι το σπορ αυτοκίνητο είχε τα όριά του στην αγορά", θυμάται ο Anton Hunger, επικεφαλής επικοινωνίας του πρώην προέδρου του εκτελεστικού συμβουλίου Wendelin Wiedeking. "Το τμήμα πωλήσεων το είχε καταδείξει αυτό με σαφήνεια χρησιμοποιώντας έρευνα αγοράς. Μακροπρόθεσμα, η Porsche θα κατέληγε και πάλι σε καθοδική πορεία".

Αυτό έπρεπε να αποφευχθεί, καθώς η εταιρεία δεν είχε πολύ καιρό να κοιτάξει προς την άβυσσο, με ζημίες 240 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων να αναφέρονται για το 1992. Ο Wiedeking, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου από τον Σεπτέμβριο του 1992 και έγινε πρόεδρός του τον Αύγουστο του 1993, αντέδρασε γρήγορα. Βελτιστοποίησε την παραγωγή, κατάργησε ολόκληρα ιεραρχικά επίπεδα και παρουσίασε την Boxster. Η εταιρεία κατάφερε να ανακάμψει και έθεσε ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της, πέρα από την κατηγορία των κλασικών σπορ αυτοκινήτων.

Με ποιον να συνεργαστείς; Μετά την Mercedes ήρθε η Volkswagen

Πέντε εναλλακτικές ιδέες οχημάτων εξετάστηκαν για την "τρίτη Porsche", αλλά τελικά μόνο ένα πολυτελές minivan και ένα γρήγορο, premium SUV εξετάστηκαν σοβαρά. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αγορά για την Porsche εκείνη την εποχή, άσκησαν βέτο στην ιδέα του minivan. "Εκείνη την εποχή στην Αμερική, τα μίνι βαν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στις οικογένειες με πολλά παιδιά και χαμηλά εισοδήματα", αφηγείται ο Hunger. "Αλλά τα μεγάλα SUV τα πήγαιναν καλά σε όλα τα εισοδηματικά επίπεδα, ακόμη και τότε". Η Porsche έψαχνε έναν συνεργάτη για να αναπτύξει ένα εντελώς νέο μοντέλο SUV -και αρχικά βρήκε έναν κοντά της. Η Mercedes-Benz επρόκειτο να λανσάρει την M-Class το 1997 και δεν ήταν αρνητική στο να συμμετάσχει η Porsche και να δώσει τους δικούς της τόνους.

"Σε εκείνο το στάδιο, οραματιζόμασταν το SUV της Porsche ως ένα παρακλάδι υψηλών επιδόσεων της Mercedes", λέει ο Klaus-Gerhard Wolpert, ο πρώτος αντιπρόεδρος της γραμμής προϊόντων Cayenne από το 1998 έως το 2010, "με δική του εξωτερική σχεδίαση, πολλή τεχνολογία της M-Class, αλλά κινητήρες και εξαρτήματα πλαισίου από εμάς". Η συνεργασία Porsche/Mercedes που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 1996 σημείωνε καλή πρόοδο, αλλά στο τέλος του έτους απέτυχε, λόγω διαφορετικών αντιλήψεων για την οικονομική σχέση των δύο εταιρειών. Χρειαζόταν ένας νέος εταίρος, και αυτός βρέθηκε στο Βόλφσμπουργκ.

Αν και η Volkswagen και η Porsche δεν ήταν ακόμη μέλη του ίδιου ομίλου, ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Volkswagen Ferdinand Piech, εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας Porsche Ferdinand Porsche, αναγνώρισε τις δυνατότητες συνεργασίας. "Η Porsche παρουσίασε την ιδέα στη Volkswagen και ο Ferdinand Piech αποφάσισε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και αυτοί ένα τέτοιο αυτοκίνητο", εξηγεί ο Wolpert.

Η συνέχεια στο TopGear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου