Αγοράζοντας ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της Formula 1

Τα πιο γρήγορα αγωνιστικά αυτοκίνητα στον κόσμο μπορούν να φτάσουν από 1 έως 30 εκατομμύρια δολάρια.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 08 Δεκεμβρίου 2023

Είναι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα τα πιο ακριβά εκεί έξω; Προφανώς και ναι, χρειάζεται μια περιουσία (και δυο και τρεις) για να αγοράσεις ένα από αυτά τα αμάξια που βλέπεις στην τηλεόραση να διαγωνίζονται. Υπήρξε ωστόσο μια εποχή που η αγορά και η κατοχή ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου της Formula 1 ήταν σχετικά φθηνή.

Ο Peter Haynes, ειδικός σε θέματα παρακαταθηκών στον κορυφαίο οίκο δημοπρασιών συλλεκτικών αυτοκινήτων στον κόσμο RM Sotheby's, δήλωσε την περασμένη άνοιξη ότι η αγορά των αυτοκινήτων Formula 1 ήταν παραδοσιακά πολύ εξειδικευμένη και με τιμές συχνά δυσανάλογες με την ιστορική σημασία των αυτοκινήτων. Επεσήμανε επίσης, ότι τα αυτοκίνητα από τη δεκαετία του 1940, του '50 και ακόμη και τις αρχές της δεκαετίας του '60 αναφέρονται πιο συχνά ως αυτοκίνητα Grand Prix: "Τα αυτοκίνητα από εκείνη την παλαιότερη εποχή των Grand Prix ήταν πάντα σχετικά εύκολο να τα κατέχει κανείς, επειδή είναι, τουλάχιστον με τα πρότυπα των πιο σύγχρονων μηχανών, τεχνολογικά απλά". 

Από τη δεκαετία του 1970 και μετά, ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, "τα αυτοκίνητα έγιναν όλο και πιο τεχνικά και η αεροδυναμική άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα, τα αυτοκίνητα αυτά απέκτησαν εξαιρετικά εξελιγμένη μηχανική, ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα, αισθητήρες και πολύ προηγμένους κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων." Ως εκ τούτου, "τα αυτοκίνητα των τελευταίων 30 ετών μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να τα φροντίσεις, να τα συντηρήσεις και να τα τρέξεις οπότε αυτό έχει περιορίσει ιστορικά την αγορά τους από ιδιώτες".

Ως απάντηση σε αυτό, κατασκευαστές όπως η Ferrari, η McLaren και η Williams δημιούργησαν τμήματα αφιερωμένα στο να προσφέρουν τις εγκαταστάσεις και την τεχνική υποστήριξη που είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των αυτοκινήτων F1.

Υπάρχουν επίσης νέα πρωταθλήματα κατά τα οποία τα αυτοκίνητα είναι επιλέξιμα. Αυτοί οι παράγοντες έχουν συγκλίνει για να καταστήσουν τα αυτοκίνητα της Formula 1 της σύγχρονης εποχής όλο και πιο επιθυμητά, οδηγώντας τις αξίες τα τελευταία πέντε χρόνια σε σημαντική αύξηση - πιθανώς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα της αγοράς αυτοκινήτων.

Ωραία και τι να αγοράσουμε; Και κυρίως, πόσο;

Αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις και φυσικά από το μπάτζετ. Οι Βρετανοί λατρεύουν την Aston Martin, τη Williams και φυσικά τη McLaren. Οι Γερμανοί μπορεί να προτιμούν τη Mercedes. Οι Γάλλοι τη Renault. Οι Ιάπωνες Honda κοκ.

Πόσο κοστίζει λοιπόν μία τέτοια αγορά; Η RM Sotheby's λέει ότι η τιμολόγηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τον κατασκευαστή -με τη Ferrari να πρωτοστατεί- τον οδηγό -με τα αυτοκίνητα του Schumacher και του Senna να αποτελούν το ιερό δισκοπότηρο- και τέλος, πόσους αγώνες έχει κερδίσει το αυτοκίνητο και αν αυτό έγινε σε μια χρονιά κατά την οποία η ομάδα ή ο οδηγός ή και οι δύο κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Κατά μέσο όρο, κάτι μεταξύ 1,5 και 3 εκατομμυρίων δολαρίων αρκεί για να αποκτήσεις το πρώτο σου μονοθέσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο ακριβό αυτοκίνητο της Formula 1 που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία είναι η Mercedes W196 του 1954 (σασί #6), του Αργεντινού Juan Manuel Fangio. Από τις τελευταίες πωλήσεις, ο οίκος RM Sotheby's έβγαλε σε δημοπρασία ένα μονοθέσιο F1 που οδηγούσε ο Lewis Hamilton, μια McLaren MP4- 25A του 2010, η οποία τον οδήγησε στη νίκη στο τουρκικό Grand Prix το 2010. Η μηχανή με κινητήρα Mercedes V8, σασί #1, πωλήθηκε για σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα