Κι όμως, η Formula 1 επηρεάζει την αγορά των συμβατικών αυτοκινήτων

Πόση από την τεχνολογία της Formula 1 περνά στα συμβατικά αυτοκίνητα;

Η Formula 1 έχει καθιερωθεί ως η κορυφή του αυτοκινητιστικού κόσμου, όπου μόνο οι πιο ικανοί οδηγοί έχουν την τιμή να αγωνίζονται. Η κατηγορία είναι εμποτισμένη με τεχνολογικές εξελίξεις που μερικές φορές μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, και κατά καιρούς, βλέπουμε αυτή την τεχνολογία να μεταναστεύει σε εμπορικά αυτοκίνητα.

Πόση επιρροή έχει όμως η Formula 1 στην τεχνολογία των εμπορικών αυτοκινήτων; Και σε ποιον βαθμό είναι απλά μια στρατηγική μάρκετινγκ; Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στην ιστορία και τον αντίκτυπο της F1 στα αυτοκίνητα που οδηγούμε καθημερινά.

Πότε η F1 επηρέασε τα εμπορικά αυτοκίνητα;

Πολλοί είναι εξοικειωμένοι με τη διάσημη φράση "κέρδισε την Κυριακή, πούλησε τη Δευτέρα" στον κόσμο των αγώνων αυτοκινήτου. Η έκφραση αυτή αναφερόταν στην επίδραση που είχαν οι αγωνιστικές νίκες στις πωλήσεις των αυτοκινήτων δρόμου. Δηλαδή, αν ένα αυτοκίνητο είχε καλή επίδοση στον αγώνα του σαββατοκύριακου, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου μοντέλου εκτοξεύονταν στα ύψη την επόμενη Δευτέρα. Ο κόσμος ήθελε να αποκτήσει το ίδιο αυτοκίνητο που είχε κερδίσει στην πίστα.

Αυτή η αρχή ισχύει και στη Formula 1. Ενώ δεν μπορούμε να αγοράσουμε ένα όχημα της F1 για καθημερινή χρήση, μπορούμε να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο της ίδιας μάρκας που φέρει το dna της νίκης. Ως στρατηγική μάρκετινγκ, αυτό είναι άψογο. Η σύνδεση μεταξύ της επιτυχίας σε μεγάλες διοργανώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού και της ικανοποίησης του πελάτη που αγοράζει ένα αυτοκίνητο με νικηφόρο ιστορικό είναι αναμφισβήτητη. Ρωτήστε τους ιδιοκτήτες μιας Ferrari, μιας McLaren, μιας Mercedes ή ακόμη και μιας Honda και μιας Renault και θα επιβεβαιώσουν ότι το κύρος και η υποστήριξη δεκαετιών επιτυχίας είναι επιτακτικοί λόγοι για να επενδύσει κανείς σε αυτά τα αυτοκίνητα.

Τεχνολογία που ξεπερνά τη γραμμή του τερματισμού

Τα αυτοκίνητα δρόμου μπορεί να μην έχουν τα ίδια μηχανικά μέρη με ένα αυτοκίνητο F1, αλλά σίγουρα συναντάμε παραλλαγές και προσαρμογές της τεχνολογίας που προέρχεται από τα αγωνιστικά. Αυτό είναι εμφανές σε στοιχεία όπως το τιμόνι, τα λάδια, τα κιβώτια ταχυτήτων, τα σασί από ανθρακονήματα και πολλά άλλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τιμόνι. Σε ένα μονοθέσιο της Formula 1, είναι δυνατόν να λειτουργήσει το διαφορικό, να ρυθμίσει τα φρένα και να εκτελέσει εκατοντάδες άλλες λειτουργίες. Στα εμπορικά αυτοκίνητα ή τα αυτοκίνητα δρόμου, τα κουμπιά προορίζονταν αρχικά για το σύστημα ψυχαγωγίας, αλλά τώρα ελέγχουν επίσης τους τρόπους οδήγησης, τις ρυθμίσεις της ανάρτησης και τον έλεγχο πρόσφυσης.

Τα λάδια που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση των κινητήρων των αυτοκινήτων δρόμου έχουν τελειοποιηθεί μέσα από την εμπειρία των αγώνων F1, όπου οι κινητήρες λειτουργούν συνήθως σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Εταιρείες όπως η Castrol, η Mobil 1 και η Shell έχουν αναπτύξει πιο ανθεκτικές συνθέσεις που συμβάλλουν στην παράταση της διάρκειας ζωής των κινητήρων των αυτοκινήτων μας.

Η εισαγωγή της διαδοχικής αλλαγής ταχυτήτων στη F1 τη δεκαετία του 1990 επηρέασε την τεχνολογία των ημιαυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων στα αυτοκίνητα δρόμου, επιτρέποντας ταχύτερες και ακριβέστερες αλλαγές. Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε τη χρήση ανθρακονημάτων, την προσαρμοστική ανάρτηση που βελτιώνει τη σταθερότητα και την άνεση στα αυτοκίνητά μας και τα συστήματα ανάκτησης κινητικής ενέργειας (KERS) που προσφέρουν μια επιπλέον ώθηση ισχύος μέσω της ενέργειας που παράγεται κατά το φρενάρισμα.

Ακόμα και τα ανθρακοκεραμικά δισκόφρενα, τα οποία προέκυψαν από τη Formula 1, είναι διαθέσιμα σε ορισμένα αυτοκίνητα δρόμου, παρά την υψηλή τιμή τους. Αυτές οι εξελίξεις καταδεικνύουν πώς η F1 έχει επηρεάσει την τεχνολογία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας και μάρκετινγκ

Ενώ οι κατασκευαστικές ομάδες της Formula 1 έχουν μεταφέρει μερικές από τις τεχνολογίες τους στα αυτοκίνητα δρόμου, έχουν επίσης κατανοήσει τη σημασία του μάρκετινγκ. Πρόκειται για μια συνεργασία, κατά την οποία μερικές φορές κυριαρχεί το μάρκετινγκ και άλλες φορές η τεχνολογική πρόοδος είναι ο πρωταγωνιστής.

Mercedes-AMG OneEsquire LAT

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετάβασης της τεχνολογίας της F1 στους δρόμους είναι το Mercedes-AMG Project One, ένα υπεραυτοκίνητο που χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα με μονοθέσιο της F1, με κάποιες τροποποιήσεις, ώστε να είναι νόμιμο και ανθεκτικό για καθημερινή χρήση. Αυτό το όχημα αντιπροσωπεύει την απόλυτη έκφραση της επιρροής της Formula 1 στα αυτοκίνητα δρόμου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα Porsche Cayenne GTS προσφέρει ακρίβεια και δυναμισμό

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος