Isle of Man TT, ο πιο επικίνδυνος αγώνας μοτοσυκλέτας του πλανήτη

Στα στενά δρομάκια του νησιού, πανίσχυρες μηχανές τρέχουν με 300 χλμ/ώρα. Κάθε χρόνο, 2 άτομα κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους.

Το Isle of Man (ελληνιστί Νήσος του Μαν) βρίσκεται στην ιρλανδική θάλασσα και ανάμεσα από τα νησιά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Παρότι αποτελεί κτήση του Βρετανικού Στέμματος από το 1765, έχει σημαντική αυτονομία σε θέματα όπως η φορολογία, γι' αυτό και αρκετές σημαντικές εταιρείες έχουν μεταφέρει τις έδρες τους στην πρωτεύουσά του, Ντάγκλας. Για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού ωστόσο είναι γνωστό για άλλο λόγο: το Isle of Man TT.

Πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο αγώνα μοτοσυκλέτας στον πλανήτη καθώς και έναν από τους πιο θανατηφόρους. Οι αναβάτες οδηγούν με ταχύτητες που πλησιάζουν τα 300 χλμ/ώρα σε στενούς δρόμους και για περίπου 61 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με πολλούς από τους συμμετέχοντες στο άκρως απαιτητικό γκραν πρι "επικρατούν συνθήκες απόλυτης τρέλας αλλά είναι η Μέκκα των motorsports fans". Στην τελική κούρσα συμμετέχουν 70 οδηγοί, οι οποίο προκύπτουν μετά από σειρά δοκιμαστικών αγώνων, κατά τα πρώτα 24ωρα του θεσμού, που διαρκεί 5 ημέρες και συνήθως διεξάγεται από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @__sportbikes__ on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @boostedh2 on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @loveroadraces (@loveroadraces) on

Από την πρώτη διοργάνωση, στις 28 Μαΐου του 1907, 259 οδηγοί και θεατές έχουν χάσει τη ζωή τους στο Isle of Man TT, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου δύο άτομα ανά αγώνα, παρότι ο αριθμός μοιάζει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Πιο χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ενός ατυχήματος το 2007, όταν μία μοτοσυκλέτα ανετράπη και παρέσυρε στο θάνατο τόσο τον αναβάτη όσο και δύο θεατές. Tο Isle of Man TT έχει ασφαλώς απασχολήσει και τα μεγαλύτερα μέσα του κόσμου, που το έχουν καλύψει με άκρως κατατοπιστικούς τίτλους: Οι New York Times έχουν αναφέρει πως "η πιθανότητα θανάτου δίνει περαιτέρω πρεστίζ στον αγώνα" ενώ το Sports Illustrated είχε επιλέξει για το ρεπορτάζ του τον τίτλο "Τα 38 μίλια του τρόμου". Ο 27χρονος Άγγλος Daley Mathison ήταν ο τελευταίος που προστέθηκε στη μοιραία λίστα, μετά από ατύχημα κατά την διάρκεια του αγώνα, στις 3 Ιουνίου. 

Τα θανατηφόρα ατυχήματα σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνουν δεκάδες αναβάτες να πάρουν το ρίσκο και να δηλώσουν συμμετοχή, γνωρίζοντας καλά πού ακριβώς μπλέκουν. Ένας από τους βασικότερους λόγους σχετίζεται με το πολύ μικρό κόστος συμμετοχής για τις εταιρείες, που μπορεί να ξεκινά μόλις από τα $4.000 - ποσό πάρα πολύ μικρό συγκριτικά με τα εκατομμύρια που χρειάζονται για παράδειγμα στη Formula 1 ή τις 24 ώρες του Le Mans. 

Πολυνίκης του θεσμού είναι ο Βορειοϊρλανδός Joey Dunlop με 26 κατακτήσεις, ενώ ο Βρετανός Charles R. Collier υπήρξε ο πρώτος νικητής του αγώνα, το 1907. 


Διάβασε ακόμη για το μυστικό κελάρι γεμάτο vintage ταχύπλοα στο Μονακό και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που πρωταγωνιστεί στις σελίδες του ΦΟΥΤΜΠΟΛ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.