Η αφελής γοητεία του Italdesign Giugiaro Aztec

Ένα απο τα σπανιότερα μοντέλα στην ιστορία της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας βγαίνει στο σφυρί.

Ο Giorgetto Giugiaro θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές αυτοκινήτων όλων των εποχών. Ανάμεσα στις δημιουργίες του συμπεριλαμβάνονται μπόλικα μοντέλα που έχουν αφήσει εποχή όπως τα Alfa Romeo 105/115 Series Coupé, BMW M1, Lotus Esprit S1, Maserati Bora και Spyder, Lamborghini Calà και Ferrari GG50. Είναι επίσης εκείνος που σχεδίασε το περίφημο DMC DeLorean από τις ταινίες "Επιστροφή στο Μέλλον". Μεταξύ άλλων, έχει ανακηρυχθεί Car Designer of the Century, πίσω στο 1999, ενώ από το 2002 είναι μέλος του Automotive Hall of Fame.

Η αφελής γοητεία του Italdesign Giugiaro Aztec

O Giugiaro, μαζί με τον πρώην οδηγό αγώνων ταχύτητας και μηχανικό Aldo Mantovani είχαν ιδρύσει το 1968 την Italdesign Giugiaro S.p.A, μία εταιρεία σχεδιασμού αυτοκινήτων με έδρα το Μονκαλιέρι της βορειοδυτικής Ιταλίας (λίγο έξω από το Τορίνο), που εδώ και αρκετά χρόνια έχει εξαγοραστεί από τον όμιλο της Volkswagen - η γερμανική εταιρεία παρακολουθούσε σχεδόν από το ξεκίνημα την Italdesign και συχνά εμπλέκονταν σε διάφορα projects της.

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά αυτοκίνητα που κατασκεύασε ποτέ η εταιρεία είναι ασφαλώς το Aztec, που φτιάχτηκε το 1988 για τον εορτασμό των 20 χρόνων του brand και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση αυτοκινήτου του Τορίνο, το ίδιο έτος. Εκείνο που έκανε το Aztec να ξεχωρίσει από την πρώτη κιόλας ματιά ήταν το διπλό cockpit (με τιμόνι ωστόσο μόνο στη μία πλευρά), βασιζόμενο σε μία ιδέα που σκεφτόταν για πάρα πολλά χρόνια ο Giugiaro, έχοντας δει σε ηλικία μόλις 20 χρονών (το 1958) το Firebird IIII της General Motors, που επίσης διέθετε διπλό cockpit.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ITALDESIGN AZTEC 5

O αρχικός στόχος της ItalDesign ήταν να κατασκευάσει τουλάχιστον 200 τέτοια μοντέλα, που ήλπιζε να πωληθούν με το αστρονομικό για την εποχή ποσό των $300.000/αντίτυπο. Το μεγάλο πρόβλημα όμως της εταιρείας ήταν πως τα πλάνα της ήταν συνήθως πολύ πιο μεγαλεπήβολα από τις δυνατότητές της και έτσι κατασκευάστηκε μόνο το -πλήρως λειτουργικό- πρωτότυπο και 10 ακόμη αντίτυπα αυτού.

Το Aztec διέθετε έναν 5κύλινδρο diesel κινητήρα 250 ίππων από το Audi 200 Turbo και ένα fiber-glass σώμα. Ήταν επίσης εξοπλισμένο με ένα πλήθος από διακόπτες και δείκτες, εντελώς δυσνόητους για οποιονδήποτε πλην των κατασκευαστών. Για την ακρίβεια, πολλά από τα αντικείμενα που υπήρχαν εντός του cockpit δεν έβγαζαν καν νόημα. 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ITALDESIGN AZTEC 3
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ITALDESIGN AZTEC 2
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ITALDESIGN AZTEC 1

Ένα από τα λιγοστά αντίτυπα του εν λόγω αυτοκινήτου βγαίνει σε online δημοπρασία από την Autosport Designs, με τιμή εκκίνησης τα $750.000. Το συγκεκριμένο κομμάτι ανήκει σε έναν συλλέκτη από το Long Island, ο οποίος από ό,τι φαίνεται γνωρίζει καλά τη σπανιότητα αυτού του κατά τα άλλα sci fi cult οχήματος. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια αμάξια στην ιστορία της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ITALDESIGN AZTEC 6

Από: Esquire IT


Διάβασε ακόμη για τα 10 πιο ακριβά αυτοκίνητα του πλανήτη, το πιο exclusive ράλι του πλανήτη και το πρώτο Grand Tourer στην ιστορία της McLaren.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης