Το πρωτότυπο της μυθικής Pontiac Banshee βγαίνει στο σφυρί

Ένα από τα σημαντικότερα αυτοκίνητα για το οποίο δεν έχεις ακούσει (σχεδόν) ποτέ.

Η Pontiac Banshee είναι ένα από τα masterpieces της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παρότι παραμένει σχετικά άγνωστο ακόμη και για τους πιο ψαγμένους γνώστες των 4 τροχών. Κι αυτό γιατί αποτέλεσε ένα project της General Motors, που τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. 

Πίσω στο 1964 , η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε τη δημιουργία του project XP-833, με στόχο να φτιάξει ένα όχημα που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Ford Mustang. Ανέθεσε λοιπόν στον περίφημο μηχανικό John DeLorean (ναι, αυτόν) να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα supercar. O DeLorean έκανε πραγματικά σπουδαία δουλειά, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν φυσικά η Pontiac Banshee. Κατασκεύασε μάλιστα δύο πρωτότυπα, με σκοπό το αυτοκίνητο να πάρει το δρόμο προς την ευρεία παραγωγή. Κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη, καθώς η GM έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, θεωρώντας πως θα έκοβε πωλήσεις από το best seller της εκείνη την εποχή, την Corvette.

Το πρωτότυπο της μυθικής Pontiac Banshee βγαίνει στο σφυρί
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ PONTIAC BANSHEE 1
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ PONTIAC BANSHEE 3

Παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών, πως η Banshee θα κυριαρχούσε τόσο στα ράλι όσο και στις προτιμήσεις των Αμερικανών, δεν πήρε ποτέ το δρόμο για το εργοστάσιο. Κατά συνέπεια, τα δύο πρωτότυπα ήταν τα μόνα που φτιάχτηκαν. Ένα από αυτά και το μόνο που σώζεται μέχρι σήμερα, το αγόρασε τότε ένας υπάλληλος της General Motors, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό. Το αυτοκίνητό του βγαίνει σε δημοπρασία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μία τιμή που θα ξεκινά από τις $750.000. 

Το εν λόγω αυτοκίνητο είναι πλήρως λειτουργικό και εφοδιασμένο με έναν 6κύλινδρο κινητήρα και κιβώτιο ταχυτήτων 4 σχέσεων. Στο κοντέρ του έχουν γραφτεί λιγότερα από 1.500 μίλια. 

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.


Διάβασε ακόμη για την ασύγκριτη γοητεία της Porsche Singer, τη βασίλισσα των 70s Laverda SF750 και το πρώτο supercar του κόσμου που αναζητά νέο γκαράζ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος