Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία σύμφωνα με την επιστήμη

Μία νέα έρευνα βυθίζει το ρητό - ναυαρχίδα της αισιοδοξίας μας.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 06 Απριλίου 2021

Η αμήχανη στιγμή που η επιστήμη ανατρέπει την παρηγοριά όσων δε γεννήθηκαν εκατομμυριούχοι. Έρευνα από το αξιόπιστο επίσημο όργανο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. καταρρίπτει τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών: Το χρήμα φέρνει την ευτυχία. Εν ολίγοις, αποδεικνύει ότι υπάρχει θεμελιώδης σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη της ευτυχίας (του τι θεωρούμε ευημερία δηλαδή) με την αύξηση των εσόδων μας.

Στοιχεία και αποτελέσματα

Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 33.000 ενήλικων συμμετεχόντων και συμπεριλαμβάνει 1,7 εκατ. απαντήσεις σε γκάλοπ, ώστε να βγει το τελικό συμπέρασμα. Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι αν κάποιος ξεπερνούσε το όριο των 75.000 δολαρίων (περίπου 62.000 ευρώ) ετησίως σε εισόδημα, σταδιακά γινόταν πιο δυστυχής. 

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες διακρίνουν δύο είδη ευημερίας: τις άμεσες αισθήσεις των ανθρώπων, που ανιχνεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις της καθημερινής τους ζωής (βιώνουν την ευημερία) και την αξιολόγηση των εκ των υστέρων εμπειριών τους, όταν κάνουμε μίνι παύσεις για να αναλογιστούμε το παρελθόν και να κρίνουμε πιο αποστασιοποιημένα τα γεγονότα (αξιολογητική ευημερία).

Λοιπόν, όσα χρήματα κι αν βγάζουμε, όσο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, τα δύο είδη ευημερίας αυξάνονται επίσης. Θα πρέπει βέβαια να έχουμε κατά νου ότι είναι η πρώτη φορά που είναι δυνατή η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και σε τόσο μεγάλο βαθμό, χάρη στα κινητά τηλέφωνα. Αυτά χρησιμοποίησαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, για την ακρίβεια κατέβασαν την εφαρμογή Track Υour Ηappiness.

Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία σύμφωνα με την επιστήμηPNAS

 

Το συμπέρασμα

Το γράφημα είναι αρκετά κατατοπιστικό. Όσο τα χρήματα της αμοιβής μας "αβγατίζουν", όχι μόνο τα θετικά μας συναισθήματα πολλαπλασιάζονται, αλλά τουλάχιστον μέχρι το ποσό των 250.000 δολαρίων, τα αρνητικά συναισθήματα ακολουθούν πτωτική πορεία. Προφανώς κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα διαβάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία το υποψιαζόταν. Τώρα έχουμε και τα επιστημονικά πειστήρια που δείχνουν ότι είχαμε δίκιο: Τα χρήματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά, αλλά ναι, βοηθούν πολύ την ψυχολογία μας. 

 

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς το τρέξιμο σου κόβει την πείνα

Η επιστήμη καταλήγει: Το τρέξιμο βοηθάει στο να διατηρείς το βάρος σου σταθερό, χωρίς να νιώθεις στέρηση και πείνα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η τέχνη της φιλοξενίας επιστρέφει με το Athens Capital

Το Athens Capital Hotel-MGallery Collection ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στις 10 Μαΐου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Alvaro Morte αποχαιρέτησε και επισήμως το La Casa de Papel

H συγκινητική ανάρτηση του Professor για το τέλος των γυρισμάτων.

Ποιος είναι ο Vitalik Buterin, ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμου

Ξεκίνησε ως θιασώτης του Bitcoin στα 17 του και έγινε μεγιστάνας χάρη στο Ethereum.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Τα SUV είναι η απόλυτη τάση στον κόσμο των 4 τροχών

Ξεχωρίζουν σε εμπορικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην πρακτικότητα, τη σχεδίαση, τον οικολογικό χαρακτήρα και τις ψηφιακές δυνατότητες διασύνδεσης

Γραφει Γιαννης Σπανος