Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία σύμφωνα με την επιστήμη

Μία νέα έρευνα βυθίζει το ρητό - ναυαρχίδα της αισιοδοξίας μας.

Η αμήχανη στιγμή που η επιστήμη ανατρέπει την παρηγοριά όσων δε γεννήθηκαν εκατομμυριούχοι. Έρευνα από το αξιόπιστο επίσημο όργανο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. καταρρίπτει τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών: Το χρήμα φέρνει την ευτυχία. Εν ολίγοις, αποδεικνύει ότι υπάρχει θεμελιώδης σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη της ευτυχίας (του τι θεωρούμε ευημερία δηλαδή) με την αύξηση των εσόδων μας.

Στοιχεία και αποτελέσματα

Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 33.000 ενήλικων συμμετεχόντων και συμπεριλαμβάνει 1,7 εκατ. απαντήσεις σε γκάλοπ, ώστε να βγει το τελικό συμπέρασμα. Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι αν κάποιος ξεπερνούσε το όριο των 75.000 δολαρίων (περίπου 62.000 ευρώ) ετησίως σε εισόδημα, σταδιακά γινόταν πιο δυστυχής. 

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες διακρίνουν δύο είδη ευημερίας: τις άμεσες αισθήσεις των ανθρώπων, που ανιχνεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις της καθημερινής τους ζωής (βιώνουν την ευημερία) και την αξιολόγηση των εκ των υστέρων εμπειριών τους, όταν κάνουμε μίνι παύσεις για να αναλογιστούμε το παρελθόν και να κρίνουμε πιο αποστασιοποιημένα τα γεγονότα (αξιολογητική ευημερία).

Λοιπόν, όσα χρήματα κι αν βγάζουμε, όσο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, τα δύο είδη ευημερίας αυξάνονται επίσης. Θα πρέπει βέβαια να έχουμε κατά νου ότι είναι η πρώτη φορά που είναι δυνατή η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και σε τόσο μεγάλο βαθμό, χάρη στα κινητά τηλέφωνα. Αυτά χρησιμοποίησαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, για την ακρίβεια κατέβασαν την εφαρμογή Track Υour Ηappiness.

Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία σύμφωνα με την επιστήμηPNAS

 

Το συμπέρασμα

Το γράφημα είναι αρκετά κατατοπιστικό. Όσο τα χρήματα της αμοιβής μας "αβγατίζουν", όχι μόνο τα θετικά μας συναισθήματα πολλαπλασιάζονται, αλλά τουλάχιστον μέχρι το ποσό των 250.000 δολαρίων, τα αρνητικά συναισθήματα ακολουθούν πτωτική πορεία. Προφανώς κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα διαβάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία το υποψιαζόταν. Τώρα έχουμε και τα επιστημονικά πειστήρια που δείχνουν ότι είχαμε δίκιο: Τα χρήματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά, αλλά ναι, βοηθούν πολύ την ψυχολογία μας. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι δουλειά είχε ο Kanye West στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga;

Το όραμα που υπηρέτησε πιστά ο διάσημος ράπερ και σχεδιαστής και η απουσία της Kim Kardashian.

Οι πρώην άγγελοι της Victoria's Secret στα σκουπίδια

Τα μοντέλα φωτογραφήθηκαν ντυμένα με σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά στο ανατρεπτικό More or Less.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Νέο Moto Guzzi, βγαλμένο από τους αιθέρες

Το νέο Moto Guzzi είναι εμπνευσμένο από το μαχητικό αεροσκάφος F-35B.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H πραγματική σχέση της Marilyn Monroe με τον JFK

Ίσχυουν όλα όσα βλέπουμε στο Blonde του Netflix για το "σύμβολο του σεξ";

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Mercedes-Benz F 400 Carving ήταν επαναστατική

Πολλά από τα πειραματικά συστήματά της σήμερα τα θεωρούμε αυτονόητα στα αυτοκίνητα. Αλλά η ενεργή γωνία κάμπερ ήταν η ατραξιόν της.

Γραφει TopGear

Επιστροφή στα παλιά για τη Shakira;

Η διάσημη τραγουδίστρια και ο πρώην σύντροφός της, Antonio de la Rua είχαν πάνω από 11 χρόνια σχέση.