Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία σύμφωνα με την επιστήμη

Μία νέα έρευνα βυθίζει το ρητό - ναυαρχίδα της αισιοδοξίας μας.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 06 Απριλίου 2021

Η αμήχανη στιγμή που η επιστήμη ανατρέπει την παρηγοριά όσων δε γεννήθηκαν εκατομμυριούχοι. Έρευνα από το αξιόπιστο επίσημο όργανο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. καταρρίπτει τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών: Το χρήμα φέρνει την ευτυχία. Εν ολίγοις, αποδεικνύει ότι υπάρχει θεμελιώδης σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη της ευτυχίας (του τι θεωρούμε ευημερία δηλαδή) με την αύξηση των εσόδων μας.

Στοιχεία και αποτελέσματα

Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 33.000 ενήλικων συμμετεχόντων και συμπεριλαμβάνει 1,7 εκατ. απαντήσεις σε γκάλοπ, ώστε να βγει το τελικό συμπέρασμα. Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι αν κάποιος ξεπερνούσε το όριο των 75.000 δολαρίων (περίπου 62.000 ευρώ) ετησίως σε εισόδημα, σταδιακά γινόταν πιο δυστυχής. 

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες διακρίνουν δύο είδη ευημερίας: τις άμεσες αισθήσεις των ανθρώπων, που ανιχνεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις της καθημερινής τους ζωής (βιώνουν την ευημερία) και την αξιολόγηση των εκ των υστέρων εμπειριών τους, όταν κάνουμε μίνι παύσεις για να αναλογιστούμε το παρελθόν και να κρίνουμε πιο αποστασιοποιημένα τα γεγονότα (αξιολογητική ευημερία).

Λοιπόν, όσα χρήματα κι αν βγάζουμε, όσο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, τα δύο είδη ευημερίας αυξάνονται επίσης. Θα πρέπει βέβαια να έχουμε κατά νου ότι είναι η πρώτη φορά που είναι δυνατή η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και σε τόσο μεγάλο βαθμό, χάρη στα κινητά τηλέφωνα. Αυτά χρησιμοποίησαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, για την ακρίβεια κατέβασαν την εφαρμογή Track Υour Ηappiness.

Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία σύμφωνα με την επιστήμηPNAS

 

Το συμπέρασμα

Το γράφημα είναι αρκετά κατατοπιστικό. Όσο τα χρήματα της αμοιβής μας "αβγατίζουν", όχι μόνο τα θετικά μας συναισθήματα πολλαπλασιάζονται, αλλά τουλάχιστον μέχρι το ποσό των 250.000 δολαρίων, τα αρνητικά συναισθήματα ακολουθούν πτωτική πορεία. Προφανώς κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα διαβάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία το υποψιαζόταν. Τώρα έχουμε και τα επιστημονικά πειστήρια που δείχνουν ότι είχαμε δίκιο: Τα χρήματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά, αλλά ναι, βοηθούν πολύ την ψυχολογία μας. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τεκίλα με υπογραφή Eva Longoria

Η παραδοσιακή τεκίλα Casa del Sol φέρει την υπογραφή της διάσημης ηθοποιού.

5 αλήθειες για τις βιταμίνες που παίρνουμε καθημερινά

Δεν είναι µαγικά χάπια και δεν ακυρώνουν τις κακές συνήθειες.

Φθινόπωρο, η καλύτερη εποχή για σεξ λένε οι έρευνες

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη σεξουαλική ζωή αυτή την εποχή του χρόνου.

Η παράλογη ιστορία του πιο μεγάλου ελικοπτέρου που πέταξε ποτέ

Το masterpiece της Σοβιετικής αεροναυπηγικής που εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο φιάσκο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Larger than life εξομολογήσεις από τον Hugh Hefner

Ακριβώς 4 χρόνια από τον θάνατό του, οι αλήθειες του ανθρώπου που επινόησε το αντρικό lifestyle του 2ου μισού του 20ου αιώνα, όπως τις αφηγήθηκε στο αμερικανικό Esquire.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Τρέξιμο, μακράν το πιο υγιεινό φάρμακο

Η επιστημονική μελέτη αναλύει τους τρόπους με τους οποίους το καθημερινό τρέξιμο ευεργετεί τη γενική υγεία σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος